“Screenshake brengt gamers en niet-gamers samen”

foto: Ann Brys

Gamen asociaal? Niet volgens Bram Michielsen (30), één van de vier cofounders van The House of Indie. Het collectief organiseerde van 6 tot 8 februari in jeugdcultuurcentrum Het Bos Screenshake. Om dit indiefestival mogelijk te maken verzamelde The House of Indie via crowdfunding meer dan 10.000 dollar.

Kom uit de arcadekast

Het paradepaardje van The House of Indie zijn fysieke game-installaties, waaronder moderne arcadegames: spelletjes in een houten kast met joysticks en knoppen erop. In de jaren 70 waren arcadegames zoals Atari, Pac-Man en Space Invaders erg populair. Bram: “Wij maken zelf geen spelletjes. Wij doen aan community building. Arcade games passen perfect in dat plaatje, omdat het social gaming mogelijk maakt. Je kan met je vrienden rond zo’n kast staan en samen spelen. Een heel andere spelervaring dan in je eentje aan een computerscherm gekluisterd zitten.”

Social gaming in de lift

“Wij ondersteunen de Belgische liefhebbers van indiegames door meet-ups, workshops en feestjes te organiseren. Screenshake vindt al voor de derde keer plaats. Weliswaar onder een andere naam en op een andere locatie (Het vroegere ‘Free To Play Expo’ vond plaats in De Winkelhaak, n.v.d.r.). Wereldwijd zijn gelijkaardige events booming business. De vier initiatiefnemers hebben elkaar trouwens leren kennen op Global Game Jam. De liefde voor de indiegamegemeenschap heeft ons samen gebracht.”

Testpubliek

“Als je ontwikkelaars, muzikanten en andere artiesten met elkaar in contact brengt, ontstaan er altijd mooie dingen. Het spel Mayan Death Robots van Sileni Studio's is daar een goed voorbeeld van. Karel Combecq, de ontwikkelaar van het spel, gebruikte de bezoekers van onze maandelijkse Indie Game Salons als testpubliek voor de ontwikkeling van zijn spel. Inclusiviteit en toegankelijkheid karakteriseren de onafhankelijke indiegame-industrie. We zien elkaar niet als concurrenten, eerder als mogelijke partners. Bij elk event staan er weer andere mensen klaar om ons te helpen.”

Crowdfunding werkt

“We beleven veel plezier aan The House of Indie, maar het nog plezieriger zijn als we ervan konden leven. De overheid zou jonge ondernemers flexibeler moeten ondersteunen. We wilden een subsidie aanvragen voor de organisatie van Screenshake, maar dat ging gewoonweg niet omdat we pas 15 januari wisten of we die effectief zouden krijgen. Daarom zijn we gestart met crowdfunding. Via IndieGogo haalden we op enkele maanden tijd meer dan 10.000 dollar op. Bijna het dubbele van wat we beoogden. De grootste troef van crowdfunding is niet het geld, maar de aandacht. Het is de ideale graadmeter om te weten of je idee aanslaat of niet.”

The game is on

“Wat er na Screenshake volgt? We hebben nog heel wat andere plannen, zoals de oprichting van een summer school waar net afgestudeerden praktische ‘crash courses’ kunnen volgen over gaming en development. Bachelors in gamedesign leren een metier. Wij willen dat metier verruimen door interactie met andere professionelen die op de hoogte zijn van de meest recente ontwikkelingen.”
 

 
 

Thema's: 
Deel deze pagina: