“Startersbegeleiding nam mijn angst om te ondernemen weg”

In maart opent op de Gitschotellei in Berchem het ‘Kabinet van Gezonde Zaken’, een bijzonder winkelconcept rond gezond en duurzaam eten. Ondernemer Elke Urbain deed voor de start van haar zaak een beroep op een starterscoach van de stad Antwerpen, Suzy Didden. “Wanneer het Kabinet opengaat, zal het bijna een jaar geleden zijn dat ik aan dit traject begonnen ben”, vertelt Elke.

“Een jaar, dat is niet abnormaal lang,” zegt Suzy. “Een zaak opstarten neemt vaak meer tijd in beslag dan je zou denken. Als starterscoaches zijn wij er om je in de juiste richting te helpen bij de aanvang van je plannen. De begeleiding begeleidt starters en student-ondernemers.”

Elke, hoe kwam je bij bij de gratis startersbegeleiding van de stad terecht?

Elke: “Via Google en de website Ondernemen in Antwerpen. Ik kon meteen online een startersgesprek inboeken. Die gesprekken gaan door op verschillende momenten en plaatsen. Erg handig als je een drukke agenda hebt.”

Suzy: “We organiseren de startersgesprekken bewust op inspirerende plaatsen waar startende ondernemers zich op hun gemak voelen. Bar Oscar in Designcenter, De Winkelhaak, TAKEOFFANTWERP en Coffeelabs bijvoorbeeld. Ook in Den Bell kan je terecht. Voor ons is het belangrijk dat we de starter in levenden lijve zien. Zo verloopt het contact van in het begin vlot en kunnen we kort op de bal spelen, want elke starter verwacht iets anders.”

Suzy, welke hulp kunnen jullie starters bieden?

Suzy: “Wij bieden vooral pre-advies. We maken starters wegwijs in de nodige vergunningen en licenties. Na het eerste startersgesprek verwijzen we de ondernemers vaak door voor concrete ondersteuning in samenwerking met een van onze partners. Het opstellen van een businessplan, het kiezen van een naam, de ondernemingsvorm, financiering zoeken, een locatie zoeken, een pand (ver)bouwen, je onderneming registreren, personeel vinden, interessante netwerken, ... Voor zowat elke uitdaging vinden wij een oplossing.”

“Dankzij de startersbegeleiding sta je er nooit alleen voor bij het opstarten van je zaak.”

Elke: “Ik had al een businessplan, een financieel plan en een pand toen ik bij Suzy aanklopte. Ik wou weten of ik op extra hulp kon rekenen bij de renovatie van mijn pand. En dat bleek het geval! Ik kan rekenen op een renovatietoelage voor handelspanden, waarmee ik na de renovatie een deel van de renovatiekosten kan terugvorderen. En zo kan ik nog iets geruster aan dit grote avontuur beginnen. Suzy heeft veel onnodige angst weggenomen. Dankzij de startersbegeleiding sta je er nooit alleen voor bij het opstarten van je zaak. ”

Elke, kan je dat avontuur eens kort omschrijven?

Elke: “Het Kabinet van Gezonde Zaken wordt een plek waar je kan co-worken en gezonde maaltijden kan afhalen. Stijn Michielsen, een collega-ondernemer, zal een deel van het pand verhuren als co-workingspace om workshops en evenementen te organiseren. Op die manier kan ik het grootste deel van mijn lening coveren. Daarnaast ga ik overdag koken, zodat je tegen de avond een verse maaltijd kan afhalen. Ik hecht veel belang aan duurzaamheid, dus wie zijn eigen verpakking meebrengt, krijgt korting. Ik wil ook zelf gerecycleerde verpakkingen ontwikkelen. Wie zo’n verpakking koopt, krijgt een gratis maaltijd.”

Boek ook een gratis startersgesprek bij de stad Antwerpen en ontdek op welke ondersteuning u als startende ondernemer recht hebt.

Als starter detailhandel of horeca krijgt u ook een startersgeschenk.

 

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: