“StartupVillage is een hub voor aanstormend talent”

StartupVillage, de thuishaven van startups, scale-ups, incubatoren en investeerders aan het Mechelseplein, vierde onlangs zijn eerste verjaardag. Een prima aanleiding om even binnen te kijken bij enkele van de deelnemers die er vanaf het eerste uur bij waren. Ron Schuermans (PlayPass), Margot Hermans (The CoFoundry en BlueHealth Innovation) en Alain Van Buyten (Senso2Me) vertellen over hun jaar in StartupVillage.

Tijdelijk thuis voor startups

“Wij noemen StartupVillage al iets langer dan een jaar ‘thuis’”, zegt Ron van PlayPass. “We konden al intrekken in maart van vorig jaar, nog voor het officiële startschot dus. Net zoals de andere startups in het gebouw huren we onze kantoorruimte voor drie jaar. Maar misschien barsten we vóór die tijd al uit onze voegen. We zoeken dit jaar een groot aantal nieuwe medewerkers.”

“Die drie jaar zullen omvliegen”, zegt Alain. “Bij Senso2Me leggen we onze mensen graag in de watten en daar speelt deze werkplek zeker een rol in. Ze komen met de fiets of te voet, en wie met de auto komt parkeert vlakbij aan de Nationale Bank. Dan halen ze een koffie op de hoek, wandelen rustig door de botanische tuin en komen opgewekt aan op kantoor. Fantastisch, toch?”

"De rust op de binnenplaats en de gerenoveerde gebouwen maken het heel prettig werken, en toch midden in de stad"

Margot knikt: “De rust op de binnenplaats en de gerenoveerde gebouwen maken het heel prettig werken, en toch midden in de stad. En je hebt hier een unieke verzameling van startende ondernemers bij elkaar. StartupVillage is een echte hub geworden voor aanstormend talent.”

Advies en netwerkkansen

De startups in het ‘dorp’ genieten niet alleen van de prachtige locatie, maar krijgen ook inhoudelijke ondersteuning. “Onlangs hebben we nog onze vooruitgang gepresenteerd aan het Strategisch comité”, vertelt Alain. “Dat comité bestaat uit succesvolle ondernemers en adviseurs. Ze houden de vinger aan de pols, geven advies en stellen hun eigen netwerk ter beschikking. Dat is enorm waardevol.”

"Je maakt deel uit van een ecosysteem waarbinnen iedereen een rol speelt, of dat nu bewust gebeurt of niet"

Voor The CoFoundry liggen de zaken anders dan voor startups PlayPass en Senso2Me. “The CoFoundry is in de eerste plaats een seed fund”, legt Margot uit. “We ondersteunen startups en scale-ups financieel, maar helpen hen ook een duurzaam bedrijf uit te bouwen met sessies, coaching en toegang tot ons netwerk. We doen daarbij vaak een beroep op onze ecosysteempartners, zoals BlueHealth Innovation. We geven trouwens ook advies aan de huurders van StartupVillage, ook als ze niet tot ons fonds behoren. We moedigen hen aan om zelf iets terug te doen voor de community, bijvoorbeeld door een workshop te geven.”

Vruchtbare bodem

“Als er in het afgelopen jaar iets beter had gekund, dan lag dat vooral aan het feit dat StartupVillage nog maar net opgestart is”, vindt Ron. “Een community heeft nu eenmaal wat tijd nodig om te groeien. We zouden nog meer kansen voor kruisbestuiving en netwerken willen creëren. Een after work-aperitief in De Serre bijvoorbeeld: waarom niet?”

"Het hele ecosysteem maakt van Antwerpen een vruchtbare bodem voor startups"

“Graag!” zegt Alain. “Zulke toevallige contacten zijn kostbaar. Ondernemerschap is nu eenmaal niet rechtlijnig. Je maakt deel uit van een ecosysteem waarbinnen iedereen een rol speelt, of dat nu bewust gebeurt of niet. Als startup voel je dat in Antwerpen veel gebeurt om dat effect te ondersteunen.”

“StartupVillage is daarin een belangrijke bouwsteen”, beaamt Ron. “Ik zie het als een soort van chaostheorie voor ondernemers: je weet niet welk element de doorslag geeft, maar het hele ecosysteem maakt van Antwerpen een vruchtbare bodem voor startups.”

 

Lees meer over StartupVillage

Sectoren: 
Deel deze pagina: