“Us By Night is een feest van de grafiek, ook voor leken”

Ben Boliau is artdirector bij Mirror Mirror en geeft les aan de bachelorstudenten grafisch ontwerp van Sint Lucas Antwerpen. Op 22 november spreekt hij op het grafische festival Us By Night, dat al na enkele edities een klassieker geworden is in Antwerpen en ver daarbuiten. “Dat zo’n evenement bestaat, en dan nog in onze Antwerpse achtertuin, vind ik een goed teken voor onze hele sector”, vindt hij.


Je geeft zelf een talk op het podium van de Living Room. Weet je al waarover je het gaat hebben?

Ben Boliau: “Mijn talk staat nog niet helemaal op punt. (lacht) Maar ik ga me baseren op een essay dat ik geschreven heb over een onderwerp dat me fascineert: de albumcovers van de Amerikaanse designstudio Pen & Pixel. Hun ontwerpen zijn notoir voor hun compleet over-the-top stijl, vol goedkoop uitziende bling en superneppe Photoshop-effectjes. Rappers met bontmantels en blitse auto’s die duidelijk niet écht op hun oprit staan, zulke dingen. Het is een soort van ‘naive design’: zo mottig dat het schoon wordt. Ik vind dat fantastisch. Natuurlijk ga ik een reeks voorbeelden laten zien die gewoon grappig zijn. Maar ik hoop dat ik ook wat inspiratie kan meegeven aan het publiek. Dat er een soort van eerlijkheid schuilt in nepheid. En dat het niet altijd zo serieus moet zijn.”

Waar kijk je zelf naar uit op Us By Night?

“Us By Night is echt een feest van de visuele cultuur. Dat is op zich al uniek, en dan nog het feit dat dit allemaal in Antwerpen gebeurt, zomaar in onze achtertuin … Tickets waren ruim op voorhand uitverkocht. Het is nog maar de derde editie, en zelfs maar de tweede onder deze naam. Dat het evenement op die korte tijd zo huge geworden is, dat zegt toch genoeg.”

“Het belang van evenementen als Us By Night kan je bijna niet overschatten. Het is zoveel tegelijk: een uitbundig feest voor ontwerpers, een schitterende etalage van grafiek en illustratie, en tegelijk ook een heel laagdrempelige ontmoeting met grafiek. Ik zou niet aarzelen om er klanten voor uit te nodigen.”

Waarom zijn zulke ontmoetingen met grafiek belangrijk?

 “Het is in België niet evident om (voldoende) aandacht te krijgen voor vormgeving, terwijl er toch zeker genoeg talent in de sector zit. In Nederland of de Verenigde staten zit de waardering voor lokale grafiek meer ingebakken. Ik vraag me af hoe we zo’n cultuur van appreciatie hier ook kunnen aanwakkeren.”

“Evenementen zoals Us By Night zijn volgens mij een deel van de oplossing. Als buitenstaander krijg je daar een beter idee van wat vormgeving voor jou kan doen. Niet elke brasserie of boekhouder heeft een piekfijne huisstijl nodig, maar het feit is wel dat je jezelf differentieert met goede vormgeving. Als het goed zit, vertelt die je verhaal voor jou. En toch vindt de bedrijfswereld maar moeilijk de weg naar vormgeving. Op een evenement zoals Us By Night kan je ook als leek rondlopen, je amuseren en tegelijk zien hoe veelzijdig grafiek wel is. Zo leren mensen anders kijken naar ons beroep.”

Zie jij belangrijke trends in branding en vormgeving?

“Op dit moment zie ik eerder het tegendeel: een soort van ‘de-branding’. Je merk agressief opdringen, dat werkt niet meer. Het voelt vaak authentieker om je logo níét op elk document in de mensen hun gezicht te wrijven. Al voorspel ik tegelijk dat een aantal grote merken snel op deze tendens zullen terugkomen. Het gaat er volgens mij om dat je de juiste middenweg moet vinden tussen differentiërende herkenbaarheid en een soort subtiele alomtegenwoordigheid. Een visuele identiteit is jouw gezicht naar je klanten toe. Het moet integer en spontaan zijn, maar ook zelfzeker. Als artdirector vind ik dat de meest dankbare opdrachten: een kans om een verhaal te vertellen met een merk.”

Us By Night is uitverkocht. Updates tijdens het festival zijn te volgen via de facebookpagina van ANTWERP. POWERED BY CREATIVES.

Meer info:
Us By Night
Mirror Mirror
Sint Lucas Antwerpen

Thema's: 
Deel deze pagina: