“Verrast door Antwerpen als dynamische, innovatieve stad”

Paul Nurflus van Best Brain

Enkele weken geleden won de startup BestBrain de Antwerp Pitch Competition op het DLD Innovation Festival in Tel Aviv. Paul Nurflus, de Israëlische oprichter van BestBrain, mocht als winnaar een maand in Antwerpen komen werken. We vroegen hem hoe hij zijn verblijf ervaren heeft. En of hij toch nog eens kon uitleggen wat BestBrain juist doet.

BestBrain werkt aan neurofeedbacktechnologie. Wat is dat precies?
Paul Nurflus (BestBrain): “Met neurofeedback trainen we het brein om zich op een bepaalde manier te gedragen. Een EEG-headset meet de hersenactiviteit en kan precies aflezen welk gebied van de hersenen actief is. Je kan de hersenen trainen door ‘gewenste’ activiteit te belonen. Het BestBrain-systeem toont gebruikers een film die ze helder zien wanneer het brein een bepaalde activiteit heeft, en donker wordt wanneer het daarmee stopt. De hersenen ontdekken heel snel wat ze moeten doen om de film helder te zien. Het brein is leuk, hoor: het wil zich amuseren. (lacht) Neurofeedback is een ongelooflijk krachtige therapie voor mensen met ADHD, autisme of Alzheimer. Maar ook mensen met stressproblemen kunnen hiermee hun stressreactie ‘afleren’.”

Hoe komt het dat we deze technologie nog niet allemaal gebruiken?
“Dé grote uitdaging van neurofeedback is dat elk brein anders is. Mijn hersenen reageren op andere impulsen dan de jouwe. Daardoor is de bestaande neurofeedbacktechnologie niet voor iedereen even succesvol. BestBrain heeft een manier gevonden om de therapie te personaliseren en om uit te zoeken op welke feedback jouw brein het beste reageert. Daardoor kunnen we de therapie voor iederéén beschikbaar maken. En wat meer is: we kunnen ze zelfs automatiseren. Je hebt dan geen dokter meer nodig bij elke sessie, maar koopt je materiaal online met een therapiesysteem dat aangepast is aan jouw noden.”

Wat wilde u graag verwezenlijken tijdens uw verblijf in Antwerpen?
“Het prototype van onze headset is af en klaar voor klinisch onderzoek. Daarvoor willen we een zo divers mogelijk aantal deelnemers hebben. Want zoals ik al zei: elk brein is anders. We hebben dus ook een Europese testgroep nodig. Ik ben volop bezig met de nodige contacten te leggen hier in Antwerpen om daarmee verder te gaan. De artsen met wie ik gesproken heb, zijn alvast heel geïnteresseerd in de mogelijkheden van neurofeedback. Ik heb ook een paar gesprekken met investeerders ingepland. Als scale-up heb je nu eenmaal geldschieters nodig die achter je project staan. Het zijn dus zeker productieve weken geweest. En ook Antwerpen zelf heeft me aangenaam verrast.”

Hoezo?
“Voordat ik naar Israël verhuisde, woonde ik in Brussel. Mijn vader werkte in Antwerpen in de diamant. Ik kende Antwerpen dus wel, maar ik wist niet dat er zoveel beweegt op het vlak van innovatie en ondernemerschap. Er is een cultuur van ‘als je niets uitprobeert, kom je nooit iets te weten’. Dat lijkt me heel gezond. Uiteindelijk kan iedereen een idee hebben. Het gaat erom wat je ermee doet. Ik heb een tijdelijke werkplek in Start it @KBC en in StartupVillage. Daar zie ik elke dag wel iemand die met iets fascinerends bezig is. Antwerpen is een vruchtbare bodem, volgens mij omdat het zo’n multiculturele stad is. Zodra je in dialoog gaat, ontdek je interessante perspectieven.”

Wat brengt de toekomst voor BestBrain?
“Allereerst, en hopelijk heel snel, klinische testen. Hoe sneller we deze technologie aan zoveel mogelijk mensen kunnen aanbieden, hoe beter. De reden daarvoor is voor een stuk persoonlijk: tot zijn zestiende kon mijn zoon door extreme dyslexie niet lezen. Na vijftien neurofeedbacksessies begon hij te lezen en is hij niet meer gestopt. Dat is voor mij – en voor hem – van onschatbare waarde. Iedereen zou dat moeten kunnen. Ik hoop dat we over twintig jaar onze hersenen trainen net zoals we naar de fitness gaan.”

 

Tekst en foto: Volta

Sectoren: 
Deel deze pagina: