“We mogen best trots zijn op onze creatieve jungle”

“Ik vind Antwerpen een spannende stad. Groot genoeg om een plek te kunnen opeisen naast andere wereldsteden. En toch klein genoeg om het ook echt waar te maken, in beweging te blijven, een beetje rebels te zijn. Hier ontstaan trends, is er altijd iets nieuws in de maak en worden baanbrekende ideeën geboren. We zijn uniek, dat mag best eens gezegd worden.”

Isabel Van den Broeck, directeur van Creative Belgium, heeft lichtjes in haar ogen wanneer ze praat over creatief Antwerpen. Als curator van het creatieve jaar Born in Antwerp vormt zij de brug met communicatie en design, de sector die zij kent als haar broekzak. “De vijf curatoren vertegenwoordigen elk hun eigen creatieve industrie. Samen trekken we de kar om talent in Antwerpen de aandacht te geven die het verdient. Born in Antwerp gaat ons als creatieve stad rotsvast op de kaart zetten.”

Creatieve jungle

“De expo OUTBOX mocht de aftrap geven voor Born in Antwerp. Middenin een groene jungle tonen we prijswinnend werk van Antwerpse, Belgische en Europese reclamemakers. Buiten de sector weten weinig mensen dat Antwerpen internationale campagnes van topkwaliteit aflevert. Er hangen billboards in de VS, Brazilië en de hele wereld die gecreëerd zijn door Antwerpse bureaus. Kijk maar naar de Ray-Ban- of Carlsberg-campagnes van Duval Guillaume.
 
In eigen stad realiseren we werk dat de hele wereld oppikt. De campagne voor de Special Olympics van LDV United heeft de aandacht getrokken in alle uithoeken van de wereld. En de app die Prophets ontwikkelde voor het Rubenshuis ging binnen de kortste keren viraal op sociale media.
 
We mogen best trots op zijn op onze plek in de creatieve jungle. OUTBOX toont hoe mooi reclame kan zijn en dat we hier, in Antwerpen, op een goudmijn aan talent zitten.”

Curatoren zijn aanspreekpunt

“Als curator voor Born in Antwerp vind ik het mijn belangrijkste taak om aanspreekbaar te zijn. Veel starters lopen een beetje verloren, of ze nu op zoek zijn naar praktische ondersteuning of naar inspiratie. Ik wil helpen om hen in de juiste richting te wijzen.
 
Bij de bezoekers aan de expo heb ik al een enorm enthousiasme gevoeld, een goesting om aan de slag te gaan. De grote reclamebureaus en adverteerders zijn allemaal langsgekomen, maar bijvoorbeeld ook veel studenten die nog op zoek zijn naar wat ze willen doen. Als zij hier de microbe te pakken krijgen, worden we binnenkort overspoeld door een golf van creativiteit. En daar draait het dit jaar om.”

Om naar uit te kijken

 “Waar ik nu al naar uitkijk, is het openingsweekend van het hoofdkwartier van Born in Antwerp. Daarna staan de deuren van het hoofdkwartier open voor iedereen die gebeten is door creatief ondernemen. Het wordt een voedingsbodem voor mensen uit allerlei verschillende disciplines. Een locatie die creatieven uit hun zolderkamer, kantoor of atelier lokt en hen bij elkaar zet. Als je nieuwe mensen ontmoet, komt de inspiratie vanzelf. Je krijgt nieuwe invalshoeken, ziet andere perspectieven, vindt oplossingen in andere disciplines. Dat is voor mij de definitie van creativiteit.”

Geboren en gegroeid in Antwerpen

“Wat we nu opstarten, gaat nog jarenlang vruchten afwerpen. Het wordt een mooi jaar met veel projecten waar ik enorm naar uitkijk. Maar het eindigt niet bij de ‘born’ van Born in Antwerp. De ideeën die hier nu ontstaan, hebben tijd nodig om te groeien. En daar willen we met de curatoren de perfecte habitat voor creëren. Zodra die ideeën ‘volwassen’ zijn, zal je zien dat ze de wereld kunnen veroveren. De tijd is er rijp voor: we gaan de buitenwereld laten zien wat wij teweeg kunnen brengen.”
 

OUTBOX

  • nog tot 23 januari
  • Designcenter De Winkelhaak
  • Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen

OUTBOX is een samenwerking van  ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. en Creative Belgium en brengt een eerbetoon aan campagnes die zilver of goud wonnen op het eurobest-festival en de 32ste CCB Awards van Creative Belgium.
 

Creatief hoofdkwartier op Eilandje

Born in Antwerp opent vanaf 21 april haar creatieve deuren aan Hangar 22, een plek waar alles en iedereen samenkomt.  
Zowel professionals als starters uit alle sectoren en disciplines kunnen hier terecht. Kunstenaars, grafisch ontwerpers, reclamemakers, modeontwerpers en muzikanten werken hier naast en met elkaar. 

Kloppend hart

Lanceer en beoordeel ideeën, leer iets nieuws bij of laat u bij een kop koffie beïnvloeden door muziek, expo’s of inspirerende ontmoetingen. Het Hoofdkwartier wordt het kloppend hart van creative harbour Antwerpen. Het is een plek waar u aan komt waaien en waar u vervolgens geïnspireerd weer naar buiten wandelt.

  • Het Hoofdkwartier
  • vanaf 21 april 2016
  • Kattendijkdok Oostkaai, Hangar 22, Antwerpen
Deel deze pagina: