”Mensen (h)erkennen je als je een prijs wint”

ANTWERP. POWERED BY CREATIVES. (APBC) zet creatieve toptalenten die in 2017 in de prijzen vielen, op een eervolle manier in de kijker. In Cinema Zuid lanceerden ze hun campagne Award Winning Designers. 24 Antwerpse toptalenten stelden er zichzelf op groot scherm voor in een mooi ingeblikt 1-minuutportret. Een inspirerende avond.

Winnen is belangrijk, deelnemen ook

“Neem deel aan designerwedstrijden!”, roept APBC op bij de start van de avond. Want wie in de prijzen valt, kan dit uitdragen als een kwaliteitslabel, zoals deze lichting Award Winning Designers. Ze wonnen vorig jaar elk een nationale of internationale prijs voor productontwikkeling, grafische vormgeving, fotografie, media, architectuur of service design. Voorbeelden zijn de Henry van de Velde Awards, Red Dot Awards, Magnum Photography Award of de James Dyson Award. De ene zal al bekender in de oren klinken dan de andere.

“Designers maken niet alleen mooie, maar ook waardevolle dingen.”

Charlotte Palmers is een jonge productontwikkelaar die weet wat ze wil. Ze ontwerpt voor de medische wereld en won vorig jaar de James Dyson Award voor het medische product LADflow. Hiermee moeten chirurgen bij een hartziekte de borstkas niet meer opensnijden. De revalidatie verloopt een pak sneller. Haar prijs ziet ze als een bevestiging van zichzelf en haar werk. “Je kan wel denken dat je goed bezig bent maar zo’n prijs is daar toch een soort bewijs van. Dat doet deugd. Het is ook goed dat designers op die manier aan de buitenwereld kunnen tonen dat wij niet zomaar iets maken maar dat onze producten ook waardevol kunnen zijn. Voor mij is design niet alleen mooi, het lost ook problemen op.” Palmers ziet ontwerpen als iets heel persoonlijks: “Alles wat ik ooit heb meegemaakt, maakt mij en mijn werk. Als iemand anders zo’n applicatie zou ontwikkelen, zou die er waarschijnlijk helemaal anders uitzien. Ikzelf maak mijn werk uniek.” Palmers kan momenteel niet klagen over de jobaanbiedingen die ze krijgt. Maar of dat nu aan haar goede profiel op LinkedIn ligt of aan de award, weet ze zelf niet. “Ik vind de award sowieso een meerwaarde als ik met potentiële klanten in contact kom. Het zegt iets over mijn werk en het is natuurlijk leuk om hiermee te kunnen uitpakken.” De LADflow is het eerste maar wellicht niet het laatste product dat Palmers zal inzenden voor een award. “Als ik nog een van mijn producten echt de moeite vind, zal ik zeker m’n kans nog eens wagen. Je kan er niets mee verliezen.”

Award opent internationale deuren

De Antwerpse fotograaf Nick Hannes won in 2017 de Magnum Photography Award in de categorie Documentary voor de serie ‘Bread en circuses’. Hij reist de wereld rond op zoek naar beelden die de maatschappij weerspiegelen, met haar mooie en minder mooie kanten. In zijn foto’s vind je vaak (verborgen) humor terug, maar geen humor om de humor. Hannes: “Mijn beelden zijn zeker geen visuele grapjes. Ik breng eerder humor met een angel: het trekt mensen aan om m’n foto te bekijken, daarna zien ze de inhoud. Een foto die vragen op roept, vind ik veel interessanter dan een foto die antwoorden geeft.” Hannes is als fotograaf fan van het toeval en zoekt het zelfs op. “Dat klinkt misschien contradictorisch maar als je al je zintuigen gebruikt, ben je voorbereid op onvoorziene omstandigheden. Ik ga op zoek naar gebeurtenissen die loskomen van het moment zelf. Dat is de kracht van de fotografie.” Hannes heeft twee jaar hard gewerkt aan de reeks waarmee hij de Magnum Photography Award gewonnen heeft. Hij was de reeks nog aan het maken toen hij zijn inzending deed. “Ik ben voor de hele reeks vijf keer naar Dubaï gevlogen. Ik maak geen foto’s om prijzen te winnen, ik richt mij niet naar de markt. Je werk zélf goed vinden, is voor mij de grootste maatstaf om iets in te zenden.” De fotoaward opende voor Hannes internationale deuren. “Ik heb intussen al in twee buitenlandse musea mijn reeks mogen tonen in een groepsproject. In Mechelen mag ik binnenkort mijn werk voorstellen in De Garage. Maar dat is een traag proces, de meeste expo’s boeken lang op voorhand. Met de award kreeg ik ook de kans om mijn reeks te publiceren in een paar grote internationale tijdschriften, zoals Vanity Fair en Paris Match. Heel interessant qua bereik want die hebben een oplage van een miljoen, en ook naar betaling toe uiteraard. Dat kan je wel gebruiken als return, want mijn vijf vliegtickets naar Dubaï heb ik allemaal zelf betaald.”

“Een foto die vragen op roept, vind ik veel interessanter dan een foto die antwoorden geeft”

“We moeten wereldverbeteraars zijn”

Designstudio Voxdale ontwikkelt producten voor innovator op medisch vlak Novosanis. Vorig jaar wonnen ze de Henry van de Velde Award in de categorie Healthcare voor de Colli-pee, een voorwerp om urine in op te vangen. Hun samenwerking heeft ertoe geleid dat testen voortaan via urinestalen kunnen gebeuren in plaats van bloedstalen. De drempel hiervoor ligt lager en er valt meer informatie uit urine af te leiden. CEO van Voxdale en co-founder van Novosanis Koen Beyers: “Wij waren geen experts in medische applicaties, vandaag zijn we dat wel. We hebben er langer over gedaan dan ingeschat maar we hebben wel veel bijgeleerd. Sometimes it’s good to be naive. Met traditionele voorkennis zouden we hier anders nooit opgekomen zijn. De route naar iets is belangrijker dan er te geraken.” Toch vindt Beyers het ook belangrijk de eindbestemming te halen: “Het hele zoekproces was erg boeiend maar de grootste energiebom krijg je toch op het einde van de rit: wanneer de oplossing er ligt, werkt en geïndustrialiseerd kan worden.” Voor Beyers is de Henry van de Veldeprijs een mooie (h)erkenning: “Het is niet dat ik nu plots veel meer klanten of aanvragen krijg door die prijs te winnen. Maar mensen herontdekken je plots wel weer als je zo’n prijs wint (lacht), ook niet onbelangrijk. Ik vind het vooral een mooie erkenning voor ons werk. Als productontwikkelaar kan je eigenlijk met heel nieuwe, creatieve toepassingen mensen helpen of redden. Productontwikkelaars moeten wereldverbeteraars zijn.”

Ontdek alle video's van de Award Winning Designers

Deel deze pagina: