100 jaar briljant: “Antwerpen verenigt traditie met innovatie”

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Antwerpenaar Marcel Tolkowsky zijn grote innovatie in diamantslijpen lanceerde: de briljant, een wiskundig uitgewerkte slijpvorm die nog steeds de meest gebruikte is voor kleurloze diamanten. Maar niet alleen de slijpvorm, ook de ontwikkelde slijptechnieken in Antwerpen worden standaard voor de diamantindustrie. Met innovatieve technologieën zoekt de diamantsector de limieten die bijdragen aan een lagere kost, meer gewicht en tijdswinst.

Gabi Tolkowsky behoort tot de zesde generatie van de befaamde familie Tolkowsky. Hij werd ingewijd in de kunst van het diamantslijpen door zijn vader Jean en grootoom Marcel Tolkowsky. In de loop van zijn carrière groeide hij uit tot een van de grootste diamantslijpers van zijn generatie. Zo werkt hij drie jaar lang aan een geslepen diamant van 273,85 karaat, de Centenary-diamant. Gabi Tolkowsky staat bekend als de bedenker van de ‘flower cut’, een technisch hoogstandje dat voortbouwt op het werk van Marcel Tolkowsky in het begin van de twintigste eeuw.

Optimale schittering

Gabi Tolkowsky: “Mijn grootoom Marcel was opgegroeid in de slijperij van zijn grootvader, vader en oom hier in Antwerpen. Maar hij was ook een wiskundig genie. In 1919 publiceerde hij in Londen zijn doctoraatsstudie over de perfecte slijpvorm voor diamanten, waarbij hij berekend had hoe je een perfect ronde diamant kon snijden en hem op zo’n manier slijpen dat hij optimaal het licht breekt en weerspiegelt, met een optimale schittering, kleur en vuur. En in de honderd jaar sindsdien hebben we inderdaad geen betere manier gevonden. Velen hebben geprobeerd zijn methode te weerleggen, maar zijn briljant met 57 facetten is nog steeds de standaard voor de wereldwijde diamantindustrie.”

Met technologie op zoek naar schoonheid

“Natuurlijk zijn er grote veranderingen geweest op het vlak van technologie. De machines waarmee Marcel diamanten sleep, en degene waarmee ik in het vak gestapt ben als jongeman, waren ronduit primitief in vergelijking met vandaag. Technologische innovatie staat ons toe om diamanten zuiverder te slijpen en met minder verlies van de ruwe steen. Dat kan vandaag zelfs volautomatisch. Daardoor verhoogt de efficiëntie, en dat is belangrijk. Technologie staat altijd ten dienste van wat voor mij het hoogste goed is: de schoonheid van de diamant.”

“Een ruwe diamant is het resultaat van enorme fysische krachten in het binnenste van de aarde. Elk aspect van het proces, inclusief onzuiverheden, maakt dat de diamant volstrekt uniek is. Leg honderd diamanten op een rijtje, en je zal zien dat er één tussen zit die jou persoonlijk raakt. Eén enkele diamant waarvan je zegt: ‘die hoort bij mij’. Dat is het moment waarop je echte schoonheid ervaart, als een oase van vrede. En dat is waar een diamantslijper naar streeft, met alle mogelijke middelen.”

Antwerpen, vruchtbare bodem voor innovatie

“De Antwerpse diamantsector verenigt traditie met innovatie”, zegt Gabi Tolkowsky. “We hebben de kracht om te blijven zoeken naar het beste in de diamant, en de ambitie om elke diamant de allermooiste te maken. Dat deed Marcel Tolkowsky honderd jaar geleden ook.”

De Antwerpse creativiteit met diamant heeft de afgelopen jaren geleid tot nieuwe, baanbrekende innovaties die qua impact niet moeten onderdoen voor de uitvinding van de briljant:

 

 

Wil u als diamantair of juwelier ook ambassadeur worden van het trademark “In Antwerp We Speak Diamond”? Lees meer (.pdf) en met vragen kan je bij ons terecht.

“Technologie staat altijd ten dienste van wat voor mij het hoogste goed is: de schoonheid van de diamant”

Sectoren: 
Deel deze pagina: