3 Antwerpse start-ups scoren met Covid-19-innovaties op Europese hackathon

Over de hele wereld duiken er initiatieven op die bijdragen aan maatschappelijk herstel. De #EUvsVirus Hackathon in april was een grootse zoektocht naar innovatieve oplossingen voor problemen wegens de pandemie. Uit de 2150 deelnemende initiatieven koos de jury 120 projecten, waaronder 3 Antwerpse start-ups.

De #EUvsVirus Hackathon inspireerde afgelopen april 21.000 deelnemers tot tal van vernieuwende initiatieven. Verschillende expertises en nationaliteiten investeerden hun tijd, kennis en denkkracht om zich te buigen over de maatschappelijke problemen die ontstaan door het coronavirus.

3 Antwerpse start-ups geselecteerd voor hackathon

Uit deze internationale brainstorm kwamen 2150 projecten. Daarvan selecteerde de jury van de Europese Commissie er 120 omwille van hun maatschappelijke impact, complexiteit, prototype en bedrijfsplan. Ook 3 Antwerpse start-ups blonken uit met hun innovaties.

Matchmaking op #EUvsVirus Matchathon

Deze 3 Antwerpse initiatieven werden uitgenodigd op de #EUvsVirus Matchathon, ’s werelds grootste hackathon. Tijdens deze internationale matchmaking werden de start-ups eind mei voorgesteld aan alle Europese landen en kernsteden. Het gaf hen nieuwe opportuniteiten in financiering, dienstverlening en toegang tot incubatoren.

Maak kennis met de innovaties van de 3 Antwerpse start-ups

  1. Het WeStudyTogether-platform richt zich op de leerachterstand die mogelijk ontstaat door onderwijs op afstand. Het bedrijf helpt onderwijsinstellingen om op afstand beter met studenten in contact te komen. WeStudyTogether bouwt een online leergemeenschap op van vrijwilligers en studenten. Gelijkgestemden helpen elkaar om ontbrekende kennis op te vangen en leermoeheid te voorkomen.
  2. Dubio, beter gekend als Fakemash werkt met de stortvloed aan valse informatie op online en sociale media. Dit fakenewsplatform laat verdachte informatie nakijken door zijn communityleden.
  3. De start-up Maggy ontwikkelde een discrete wearable die social distancing garandeert, eventueel in combinatie met een app. Het Antwerpse bedrijf produceerde al 26.000 stuks van hun toepassing.

Antwerp is een hotspot voor groeibedrijven

Antwerpen biedt alle steun aan de 3 geselecteerde start-ups om hun innovatieve projecten optimaal uit te bouwen. Via een persoonlijk gesprek stemde het stadsbestuur verder af op hun individuele behoeften. De stad bracht hen in contact met andere bedrijven en organisaties om hen vooruit te helpen met de ontwikkeling of de commercialisering. Er was een introductie in het Antwerpse ecosysteem rond digitale innovatie. Dit helpt om hun netwerk te verbreden en biedt opportuniteiten rond financiering en ondersteuning via kennisinstellingen.

Antwerpen zorgt voor een groeiklimaat

Antwerpen bevestigt hiermee dat ze een hotspot is voor digitale bedrijven en innovatiehubs. De stad zag op 6 jaar tijd een verdubbeling van het aantal start- en scale-ups. De stad Antwerpen werkt continu aan een gunstig groeiklimaat met ondersteuning voor start-ups en scale-ups.

Steun voor bedrijven

Meer over de hackaton

Overzicht van de resultaten van de EUvsVirus hackaton: euvsvirus.org/results.

Deel deze pagina: