3,4 miljoen euro Europese steun voor duurzame chemie-incubator BlueChem

BlueChem, de toekomstige incubator voor duurzame chemie op het bedrijventerrein Blue Gate Antwerp krijgt 3,4 miljoen euro Europese middelen toegekend. Dat werd vandaag bekend gemaakt op een persconferentie. 

BlueChem moet beloftevolle start-ups en baanbrekende innovaties in duurzame chemie naar Antwerpen halen. De incubator is een publiek-private samenwerking, met als privé-partners essenscia, Bopro (BSI) en DEC. De overheidspartners zijn Stad Antwerpen – dat 4 miljoen euro op tafel legt - VITO, POM Antwerpen, de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en AG VESPA.

Antwerpen is een van de grootste chemieclusters in de wereld. Toch blijkt het niet eenvoudig om deze kennis en ervaring te valoriseren in de oprichting van nieuwe innovatieve bedrijven. Zo hebben starters en innovatieprojecten nood aan een locatie waar ze in combinatie met de aangepaste infrastructuur dienstverlening op maat kunnen krijgen. 

De BlueChem-incubator moet starters en innovatieve projecten in duurzame chemie op weg zetten naar groei en succes. Het wil op die manier de toekomst van de economisch belangrijke chemiesector  in Antwerpen en Vlaanderen garanderen en versterken.  Daarom ook dat essenscia, de federatie van de chemie en life sciences, het voortouw neemt in de exploitatie van BlueChem. "Wij investeren in BlueChem om bij te dragen aan de innovatieve en duurzame ontwikkeling van de chemiesector. Dankzij een intense samenwerking tussenchemiebedrijven, start-ups en kennisinstellingen moet BlueChem uitgroeien tot een katalysator voor topinnovaties waarmee Vlaanderen wereldwijd het verschil kan maken," zegt Wouter De Geest, voorzitter van essenscia.

Locatie

De incubator wordt 3.375 m² groot en zal een mix bieden van flexplekken voor starters, individuele kantoren en labo’s voor kmo’s, deelprojecten van grote ondernemingen en kennisinstellingen. Ook de nieuwe speerpuntcluster voor chemie en kunststoffen (het huidige FISCH) zal er onderdak vinden om kansrijke innovatieprojecten te detecteren en te begeleiden.  De opening is voorzien voor begin 2020. Het gebouw zal 8,68 miljoen euro kosten. De totale investering in het project bedraagt 13 miljoen euro.

BlueChem zal zich vestigen op Blue Gate Antwerp. "Voor Blue Gate Antwerp is dit een belangrijke stap. Met BlueChem kunnen we ons profileren als een belangrijke plek voor O&O en zo andere bedrijven aantrekken," zegt Peter Garré, managing director van Bopro (BSI).

Europese middelen

Om BlueChem te realiseren werd vandaag bekendgemaakt dat EFRO (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) 3.473.589 euro subsidies zal geven. 

Het project wordt gedragen door acht partners die in het kapitaal delen van twee vennootschappen (een voor het gebouw, een voor de exploitatie). Drie privé-partners nemen hierbij een meerderheidsaandeel: essenscia (de federatie van de chemie en life sciences) in de exploitatie en Bopro (BSI) en DEC (DEME Environmental Contractors) in het gebouw. Die twee laatste zijn ook de privé-partners in het project Blue Gate Antwerp. De overheidspartners zijn Stad Antwerpen, AG VESPA, PMV (ParticipatieMaatschappij Vlaanderen), VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) en POM (Provinciale OntwikkelingsMaatschappij) Antwerpen.

Investeringsfonds

BlueChem zal ook ondersteund worden door een nieuw op te richten Investeringsfonds van stad Antwerpen dat zal investeren in apparatuur voor de incubator. 

Ten slotte onderzoekt de Universiteit Antwerpen een vestiging op Blue Gate Antwerp. Het wil er haar chemisch contractonderzoek voor bedrijven onderbrengen in een eigen gebouw, net naast BlueChem. Ook dat biedt een zeer sterke synergie met de starters die zich vestigen in BlueChem. 

Lees meer over BlueChem

Sectoren: 
Deel deze pagina: