3D printing creëert nieuwe mogelijkheden: “Pionier zijn geeft een kick”

Printen in 3D, daar staan we in Antwerpen al ver mee. De 3D Print Factory richt zich op B2B-klanten uit de meest verschillende sectoren. Dat levert verrassend mooie eindproducten op. 

Life Love Loss

Tom Mersie: “Mijn vrouw Véronique en ik baatten achttien jaar een digitaal printbedrijf uit in Wilrijk. In januari 2013 verhuisden we naar de Rijnkaai 37. We schakelden meteen over op 3D-printing. Een van onze eerste projecten was de samenwerking met ‘Life Love Loss’, een idee van keramiste Tinne Debruijne. Zij ontwierp urnes die een persoonlijke boodschap overbrengen voor drie belangrijke fases in het leven: geboortes, momenten van liefde (zoals trouwfeesten) en overlijdens. Wij printen die urnes in 3D. Aan het digitaal ontwerp werd een maand research & development besteed. 3D lijkt misschien evident: inscannen en klaar, maar je moet echt een krak zijn aan de digitale tekentafel én specialist in 3D-printing om tot echt mooie resultaten te komen.”

Maquettes

Stefan Verbakel: “Die krak in 3D-modeling, dat ben ik. Ik werd hier geoutsourced om aan de urne van ‘Life Love Loss’ te werken. Het was zo interessant en vernieuwend dat ik besloot te blijven. We leren voortdurend van elkaar: ik over 3D-printen, en Tom en Véronique over digitaal ontwerpen. Die samenwerking is ook noodzakelijk. Wij leveren topkwaliteit en daarom richten we ons vooral op bedrijven. Architectenbureaus, bijvoorbeeld. Zij sturen een CAD-ontwerp van hun maquettes, die ik dan bewerk om tot een 3D-print te komen.”

Smurfen in Bobbejaanland

Tom Mersie: “Bobbejaanland vroeg ons om vier Smurfen in 3D te printen. Eerst lieten we de figuren in klei boetseren. Die vormen scanden we in, en achteraf perfectioneerden we ze in 3D. En voila: de Smurfen staan nu te pronken in Lichtaart.”
“Om van print naar massaproductie te gaan is een kleine stap. Je maakt een mal en laat duizenden exemplaren namaken in China. Dat gaat sneller, want aan één Smurf heeft een printer ongeveer negen uur werk. Maar heb je er wel zoveel nodig? Waarschijnlijk niet. Met 3D zit je nooit met overproductie. Bovendien kan je hier alles personaliseren: op je print verwerk je probleemloos namen of zelfs foto's en handtekeningen. Wij printen ook in verschillende materialen zoals zandsteen en plastic. De afgewerkte producten kunen alle mogelijke kleuren krijgen.”

Kunstwerken

Véronique Vercauteren: “3D-printen is een nieuwe branche, maar in Antwerpen staan we best ver: Toch kennen weinig mensen de mogelijkheden van 3D-printen. Ergens zijn we pioniers. Dat geeft een kick, maar anderzijds moet je extra ondernemend zijn om je product te promoten. Zo contacteerden we dit jaar een tiental Antwerpse kunstenaars om hun werk in te scannen en te modeleren. Met onze 3D-print gaan zij dan achteraf opnieuw aan de slag. Fred Bervoets gaf ons een bewerkte etsplaat, Wout Vercammen maakte een werk in Lego en Axel Daeseleire leende een schilderij uit. Bovendien kreeg elke kunstenaar onze 3D-maquette van het MAS, waar ze elk hun eigen ding mee mogen doen. Het resultaat zie je op onze expo 'Project Drie D' van 17 tot 19 oktober in brouwerij De Koninck.”  

Praktisch

Deel deze pagina: