4 pas afgestudeerde juweelontwerpers proeven van het ondernemerschap

Juweelontwerpster Salima Thakker heeft een beginnende traditie: sinds vier jaar laat ze elke zomer haar winkel in de Kloosterstraat enkele weken achter en trekt ze zelf naar haar tweede locatie in Knokke. In Antwerpen nemen enkele masterstudenten juweelontwerp haar winkel over om er hun afstudeercollectie te tonen en te verkopen. Proeven van het ondernemerschap, hoe verloopt dat voor hen?

Salima Thakker is een gevestigde waarde als het gaat om Antwerps juweelontwerp. Ze is zelf graduate Juweelontwerp van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (AP Hogeschool), en kent dus de uitdaging waarvoor elk jaar een nieuwe lading studenten zich geplaatst ziet: hoe zet je de stap van student naar ondernemer?

Ondernemerschap voor beginners

Voor Salima Thakker is het intussen bijna een traditie om ’s zomers studenten voor te bereiden op een toekomst als professioneel juweelontwerper. “Voor mij was dat een hele uitdaging toen ik afstudeerde in 1997”, kadert ze. “Doordat de studenten twee maand lang geconfronteerd worden met de realiteit van een winkel, leren ze op korte tijd enorm veel bij. Prijzen bepalen, nadenken over je etalage en je verpakkingen, maar ook klanten te woord staan en op onverwachte vragen antwoorden. Ik hoop dat deze ervaring een paar zaadjes plant waar ze later de vruchten van plukken.”

Terwijl de vier masterstudenten haar Antwerpse winkel inpalmen, trekt Salima Thakker naar Knokke. “Het is dus niet zo dat ik twee maand lang mijn eigen verkoop zie stilvallen”, lacht ze. “Maar het gaat me vooral om het educatieve aspect. Dit zijn onbetaalbare leermomenten. Zo’n ervaring had ik zelf, als pas afgestudeerde juweelontwerper, wel kunnen gebruiken.”

De masterstudenten

Vie Stessens werkt met oude, vergeten juwelen en brengt materialen in onverwachte combinaties samen.

Lera Treyger herinterpreteert de emotionele waarde van stukken die nooit gedragen werden.

Youzhi Bi maakt papierdunne zilverbroches die bij het dragen door slijtage nog meer unieke stukken worden.

Sophia De Groot maakt juwelen met 3D-printing en start zo een dialoog tussen het virtuele en het fysieke.

Creativiteit en business

Juweelontwerp maakt aan de AP Hogeschool deel uit van de Koninkelijke Academie voor Schone Kunsten. Een kunstopleiding dus, die studenten in de eerste plaats een artistieke basis meegeeft. Staat dat haaks op de realiteit van een juweelontwerper die een eigen zaak opstart? “Mijn afstudeercollectie is inderdaad eerder artistiek”, zegt Vie Stessens. “Ik ben nu bezig met een meer draagbare interpretatie ervan, om te zien hoe ik het creatieve kan omzetten naar het commerciële." Ook Youzhi Bi herkent de tweestrijd. “Maar elk deel van de creatie hoort erbij voor mij, ook teksten schrijven, prijzen bepalen en een portfolio opstellen. Ik geniet van elk aspect”, zegt ze.

Online versus offline

Tijdens hun zomer in de winkel van Salima Thakker zien de studenten zelf de reacties van klanten op hun werk. “Ik wil vooral dat mensen mijn stukken kunnen aanraken, wegen, op hun huid voelen”, zegt Youzhi. “Maar met een website bereik je nu eenmaal een groot publiek. Niet iedereen kan zomaar in je winkel binnenwandelen. Ik zie mijn website als een online uitstalraam.” Sophia De Groot bekijkt het anders: “Je hebt inderdaad een combinatie van online en offline nodig. Maar een winkel, dat strookt niet met mijn ontwerpproces. Ik ontwerp mét mensen, niet alleen vóór hen.”

Een toekomst in Antwerpen

De masterstudenten Juweelontwerp zijn een internationale groep. Sophia is Nederlandse, Youzhi keert terug naar China en Lera naar Rusland. “Mijn hele vangnet, vrienden en familie, zit in China”, zegt Youzhi. “Een winkeltje in een van de kleine straatjes van Antwerpen, dat zag ik zeker zitten. Maar misschien is dat iets voor later.” Ook Vie plant nog niet meteen een eigen winkel in Antwerpen. “Eerst ga ik me technisch bijschaven door een job te zoeken waar ik zelf meewerk aan een productie. Maar een eigen zaak in Antwerpen, wanneer ik er klaar voor ben … Waarom niet? Ik zou alleszins in goed gezelschap zijn, met kleppers als Wouters & Hendrix naast de deur.”

 

De pop-up van de masterstudenten juweelontwerp loopt nog tot 1 september in de winkel van Salima Thakker, Kloosterstraat 2.

Deel deze pagina: