5 veelgestelde vragen over werken met nieuwkomers

Moeite met het invullen van een of meer vacatures in uw bedrijf? En u wil wel kansen geven aan een gemotiveerde nieuwkomer met competenties, maar weet niet waar te beginnen of vindt dat behoorlijk spannend? We begrijpen dat die stap dan niet zomaar gezet is, en helpen u graag op weg.

Waar vind ik werkzoekende vluchtelingen die mijn vacature(s) kunnen invullen?

Stad Antwerpen, VDAB en Atlas, integratie & inburgering Antwerpen bundelden met Europese steun de krachten om ondernemers en nieuwkomers samen te brengen. Projectleider Karin Douven (0499 12 50 37, karin.douven@antwerpen.be) brengt u in contact met de jobcoaches voor werkzoekende vluchtelingen in de stad Antwerpen. Zij kennen deze nieuwkomers en hun competenties heel goed en proberen een match te vinden voor uw vacature(s).

Welke ondersteuning mag ik samen met mijn nieuwe werkkracht verwachten?

Wees gerust, u staat er niet alleen voor. De jobcoaches informeren u graag over onder meer de ervaring en opleiding van uw kandidaat-werknemer, zijn/haar statuut of arbeidskaart, zijn/haar jobwensen en de eventuele tewerkstellingsmaatregelen of vormen van werkplekleren waarop u beroep kunt doen. Zij kunnen u ook in contact brengen met diensten die u en uw nieuwe werknemer (via job- en/of taalcoaching) verder ondersteunen.

Hoe zit dat met de taal: zonder kennis van het Nederlands lukt dat toch niet?

Eerlijk is eerlijk: de kans is klein dat uw nieuwkomer meteen vlot Nederlands spreekt. Maar ook ú moet realistisch zijn: is Nederlands écht nodig, of volstaat Frans of Engels? Of kunt u creatieve oplossingen bedenken door uw nieuwe werknemer bijvoorbeeld in een team te plaatsen met collega’s die eventueel kunnen tolken, of door uw communicatie visueel te ondersteunen met pictogrammen? In elk geval krijgen alle nieuwkomers tijdens het verplichte inburgeringstraject Nederlandse les. Bovendien wijst de praktijk uit dat mensen de taal veel sneller onder de knie krijgen als ze die (ook) informeel leren tijdens het werk. En zoals gemeld: ook extra taalondersteuning op de werkvloer behoort tot de mogelijkheden.

Moet ik een nieuwkomer meteen een (vast) contract aanbieden?

Nee, dat hoeft niet. Net zoals dat geldt voor andere leefloongerechtigden of werkzoekenden, kunt u uw nieuwe kracht laten starten met ‘werkplekleren’ middels een beroepsverkennende stage, een individuele beroepsopleiding (IBO), een tewerkstelling in het kader van ‘artikel 60’ (van de OCMW-wet), ... Er is heel wat mogelijk. Te veel informatie? Geen zorg: de jobcoach helpt u de beste aanpak voor uw bedrijf en uw nieuwe werknemer te kiezen.

Ik ken er zelf geen, maar hoe pakken andere werkgevers dat eigenlijk aan?

Op de webpagina ‘Werken met nieuwkomers’ vindt u  naast praktische info verschillende getuigenissen van ondernemers en werkgevers die de stap hebben gezet. Zij delen er hun ervaringen en getuigen vanuit verschillende invalshoeken. Herkenbaar, realistisch en inspirerend? Neem gerust even een kijkje.

Meer weten?

Werken met nieuwkomers

Of neem contact op met projectleider Karin Douven,
tel. 0499 12 50 37, karin.douven@antwerpen.be.

Sectoren: 
Deel deze pagina: