7 Antwerpse ontwerpstudio’s maken kans op de Henry van de Velde Public Gold Award

Zeven bedrijven uit Antwerpen ontwierpen een baanbrekend product dat vanuit design een oplossing aanreikt met een positieve impact op onze samenleving en de economie.

Uit 304 inzendingen voor de prestigieuze Henry van de Velde Awards kwamen 21 winnaars, inclusief deze Antwerpse ontwerpers. Zij zetten een nieuwe standaard voor de ideale mix tussen design, creativiteit en innovatie anno 2020. Hun doorzicht in ontwerp en productontwikkeling werd beloond in de categorieën Business Innovation, Consumer, Design-led Crafts, Graphic, Habitat en Digital. Een breed spectrum dat aantoont welke hoge toppen het Antwerps design alweer scheert.

Iedereen kan online stemmen om zijn favoriete project, product of dienst te bekronen. Lees hieronder meer over de projecten van de zeven bedrijven en geef uw stem voor de Henry van de Velde Public Gold Award door via deze link!

Yellow Window – 2 x award winner Business Innovation

Een ontwerpstudio die niet mag ontbreken als winnaar, is uiteraard Yellow Window. In de categorie Business Innovation gingen ze met twee van de drie awards lopen.

Met de noden van zowel patiënt als kinesist in het achterhoofd ontwierpen ze voor Gymna, een bedrijf dat kinesitherapie toestellen verkoopt de ‘gymna.PRO’: een gebruiksvriendelijke behandeltafel die oogt als meubelstuk. Met ergonomie als insteek is dit een innovatieve oplossing voor een noodzakelijk object.

Met de ‘Timbtrack EMC’, ontwikkeld voor een jong Belgisch bedrijf dat bosbeheer wil vereenvoudigen, won Yellow Window een tweede award.  Het is een vooruitstrevend meettoestel voor bosbeheer. EMC staat voor Electronic Meter Connect en combineert een kabelmeter met gps lokalisatie, waardoor je de opmetingen rechtstreeks digitaal doorstuurt.

Verhaert – award winner Business Innovation

Verhaert, met kantoor in de Antwerpse innovatiehub The Beacon, ontwierp in opdracht van Barco met de ‘Demetra‘ een flexibel meettoestel voor dermatologen. Deze Demetra is een compacte totaaloplossing: draadloos foto’s nemen en vergelijken, zowel dermoscopisch als klinisch.

Hybrio – award winner Consumer

Hybrio, het collectief van ontwerpbureaus KAN, Ixor, Fosfor, Voxdale en Namahn ontwikkelde ‘Zyzo’: een toestel en een sociaal netwerk voor de oudere generatie. Makkelijk bellen, foto’s sturen en agenda’s delen, allemaal in een strakke console gelijkend op een fotokader.

Ben Storms – award Design-led Crafts

In deze award voor kunstvormen kwam Ben Storms’ experimentele techniek van het opblazen van metaal tot een 3D vorm helemaal tot zijn recht. Met ‘Twin Mirrors’ reflecteert hij over onze huidige waarneming door beeldververvorming en bronvervaging.

Studio Dott. – award Digital Products

Deze bekende ontwerpstudio ontwikkelde voor SportaMundi een oriëntatietool voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Met het ‘Sportkompas’ krijgen kinderen en hun ouders een duidelijk beeld van welke sporten ze goed kunnen én graag uitvoeren.

Bureau BoschBerg – award Graphic & Communication

Voor de vormgeving van affiches en promotioneel materiaal werkt Opera Ballet Vlaanderen samen met Sang Vandenbosch van Bureau BoschBerg. Voor het seizoen 2018-2019 koos Sang om de stills uit de films van Hans Op de Beeck te ontdubbelen, met als resultaat een intrigerende afbeelding die meteen de interesse wekt in het straatbeeld.

Barbara Standaert – award Habitat

Deze jonge, getalenteerde ontwerpster steelt meteen de harten van de Antwerpenaren. Met de ‘Waterbench’ die ze creëerde voor Ebema, een bedrijf dat buitenruimtes verbetert, versmelt ze een zitbank, plantenbak en regenton tot een poreus betonnen ontwerp dat een droog zitvlak garandeert.

 

Op 22 januari ontdekt u wie er per categorie de Henry van de Velde Gold Award wint.

11 van de 12 Gold Award Winners worden door de jury bepaald, maar de Henry van de Velde Public Gold Award ligt in uw handen. Stem hier voor uw favoriet!

 

Deel deze pagina: