7 tips om klaar te zijn voor de brexit

Hoe zal het nu verder lopen met de brexit? Stappen de Britten op 31 oktober uit de EU? Hoe dan ook komt de deadline dichterbij en zorgt dat voor onzekerheid. Weet dat u nu al een aantal stappen kan zetten om uw onderneming zo goed mogelijk voor te bereiden.

Deal / no-deal

Als er een akkoord wordt bereikt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk (VK), start er een overgangsperiode die duurt tot 31 december 2020. Daarin blijft alles bij het oude.

De kans op een no-deal brexit is een reëel risico. Is er op 31 oktober geen akkoord noch uitstel overeengekomen, dan valt alle handel tussen het VK en de EU onder de regels van de Wereldhandelsorganisatie. Dat betekent: hogere exporttarieven voor bepaalde goederen, verregaande douaneprocedures en certificaat- en controleverplichtingen.

Doet u zaken met het VK? Bereid uw onderneming voor op de brexit. Ook als u het niet verwacht, kan de brexit toch gevolgen hebben voor uw onderneming. U heeft er dus alle belang bij te onderzoeken wat de brexit voor u zal betekenen. Verken nu de mogelijke gevolgen.

 

7 Tips bij uw voorbereidingen

 

1.      Doe de Brexit Impact Scan

De Brexit Impact Scan brengt in beeld waar uw onderneming mee te maken kan krijgen. Kom te weten waarbij u moet stilstaan en wat u nu al kunt doen om uw bedrijf voor te bereiden. Met een aantal vragen bepaalt de scan de algemene impact van de brexit op uw onderneming. De vragen gaan over de invoer en uitvoer, de diensten, het vervoer en de toelevering, het gebruik van digitale diensten, intellectuele eigendom, de vestiging, de concurrentie en de markt. 

2.      Regel uw douanezaken nu al

In alle mogelijke brexitscenario’s krijgt u te maken met douaneprocedures. Misschien al vanaf 31 oktober, maar anders vanaf 1 januari 2021. Ga dus nu al na wat dat voor uw import uit het VK of uw export naar het VK betekent en wat u precies moet regelen.

3.      Bereken het zwartste brexit-scenario

Het motto blijft ‘Hope for the best, prepare for the worst’. Bij een no-deal brexit is al bekend wat de exportkosten voorlopig zullen zijn. De Europese Commissie heeft de tarieven die het VK heeft doorgegeven, reeds in de Market Access Database opgenomen. Zo kunt u nu – rekening houdend met het meest zwarte scenario - heel nauwkeurig doorrekenen wat de brexit binnenkort betekent voor uw onderneming. Zo bent u op het ergste voorbereid.

4.      Kijk naar het effect van de brexit op uw logistiek

Ga zeker na wat de tussenkomst van de Douane en allerhande keuringsinstellingen betekent voor uw producten en leveringen naar of uit het VK. Wat is bijvoorbeeld de invloed van extra wachttijd voor uw logistiek? Hebt u uw producten wel op tijd in de Britse supermarkt liggen of in uw eigen rekken? Moet u voorraad beginnen aanleggen in het VK?

5.     Neem uw personeelsbeleid en contracten onder de loep

U kan straks waarschijnlijk niet meer onbeperkt met eigen personeel in het VK werken. U hebt dan weer visa en werkvergunningen nodig. Ook kunnen andere eisen worden gesteld aan onder meer het opleidingsniveau van migranten of de hoogte van het salaris. Kortom: de brexit kan grote gevolgen hebben op uw personeelsbeleid. Zorg dus dat u weet hoeveel (en welke) werknemers in het VK werken en of u dit anders moet regelen.

6.      Er komen afwijkende regels. Bereid u daar op voor.

Nu al merken we dat het VK op sommige vlakken andere eisen begint te stellen dan de rest van de EU. Dit gaat naar verwachting verder toenemen na de brexit. Zo kan het VK zwaardere eisen gaan stellen aan tal van producten. Denk er vast over na wat het VK op uw terrein straks anders kan gaan doen en wat dat betekent voor uw producten of diensten op de Britse markt.

De invloed van de brexit op het vlak van normen en verpakkings- voorschriften lijkt in eerste instantie beperkt. Maar na verloop van tijd kunnen de Europese en Britse ontwikkelingen wel van elkaar beginnen afwijken.

7.      Hoe vatbaar bent u voor wisselkoersrisico’s?

Het Britse pond kan op brexit-day, of als gevolg van alle brexit-turbulentie, stijgen of dalen. Wat betekent dat voor uw onderneming? Wees u bewust van de risico’s en praat met uw bank over de mogelijkheden om ze op te vangen.

Deze risico’s kunt u op verschillende manieren het hoofd bieden. Onderhandel bijvoorbeeld contracten in euro met uw Britse klanten. Of probeer een wisselkoersclausule te voorzien, zodat u prijsaanpassingen kunt doorvoeren.

 

Meer weten over de brexit en de mogelijke impact? Bezoek de website van FOD Economie.

Sectoren: 
Deel deze pagina: