9 tips voor eigenaars van leegstaande bedrijfs- en handelspanden

Als eigenaar van een of meer leegstaande bedrijfs- of handelspanden hebt u er alle belang bij om snel een nieuwe invulling te vinden. Zo vermijdt u kosten - zoals belasting op leegstand - en zorgt u voor inkomsten. Door actief aan de slag te gaan met uw pand(en), gaat u verwaarlozing tegen. Ook de stad en de buurt varen er wel bij. Met onderstaande tips helpen we u graag op weg.

Tip 1: Maak uw pand en de mogelijkheden bekend

Het lijkt evident, maar zorg ervoor dat geïnteresseerden ook weten dat uw bedrijfs- of handelspand beschikbaar is op de huur- of koopmarkt. Zo kunt u beroep doen op de expertise van een vastgoedmakelaar om uw pand en de mogelijkheden bekend te maken. 

Zorg hierbij steeds voor een realistische prijszetting, anders loopt u het gevaar potentiële kandidaten af te schrikken.

Tip 2: Krijg tot 90% subsidie voor afbraak leegstaande of verwaarloosde bedrijfsruimte

Staat uw leegstaand of verwaarloosd bedrijfsgebouw op de Vlaamse inventaris van leegstaande en verwaarloosde bedrijfspanden, en wilt u het gedeeltelijk saneren of volledig afbreken? Dan kunt u hiervoor een subsidie krijgen van de Vlaamse overheid waarmee u tot 90% van de kosten recupereert.

Lees meer

Tip 3: Vraag een renovatietoelage voor handelspanden aan

Mooie winkels en horecazaken maken een straat nog aantrekkelijker. Daarom geeft stad Antwerpen al enkele jaren een toelage voor de renovatie van handelspanden met een commerciële invulling. Ook als eigenaar kunt u deze toelage aanvragen voor de renovatie van een voorgevel of de ruwbouw van een commerciële ruimte. In sommige gevallen is er zelfs een verhoogde toelage mogelijk, en betaalt de stad tot 75% van de renovatiekosten terug. Bij het indienen van de aanvraag moeten de werken uitgevoerd en de handelszaak ingevuld zijn.

Lees meer

Tip 4: Meld een horecaondernemer de mogelijkheid om 1 jaar vrijstelling van horecabelasting te krijgen

Wie een horecagelegenheid opstart in een pand dat opgenomen is in het leegstandsregister van de stad en bovendien gevestigd is in een bovenlokale strategische horecakern, kan één jaar vrijstelling van horecabelasting aanvragen. Geef deze tip zeker mee als een horecaondernemer geïnteresseerd is in uw pand.

Lees meer

Tip 5: Sluit een contract af met de stad en krijg financiële, technische en administratieve ondersteuning bij uw renovatie of verbouwing

Renoveert u een woning, appartement of studentenkamer om die later te verhuren? Of bouwt u een handelsruimte om tot een huurwoning? Dan kan u een saneringscontract afsluiten, waarbij u financiële, technische en administratieve ondersteuning krijgt.

Lees meer

Bent u eigenaar of verhuurder van een woning in de wijken Kronenburg, Conforta en Ten Eeckhove in Deurne? Dan kan u een renovatiecontract afsluiten, waarbij u eveneens financiële, technische en administratieve ondersteuning krijgt.

Lees meer

Tip 6: Fris uw leegstaand pand op en maak het beter verhuurbaar

Ook minimale ingrepen zoals opsmukwerken kunnen de uitstraling van het interieur van pand al snel verbeteren, waardoor u het sneller verkocht of verhuurd kunt krijgen. Staat uw handelspand in een van de kernwinkelgebieden of strategische horecakernen leeg? De stad Antwerpen voorziet ook hier een premie. U kan gratis beroep doen op een interieurarchitect die u met raad en daad bijstaat over mogelijke ingrepen. Als u de werken laat uitvoeren, krijgt u 75% van de kosten terug, met een maximaal bedrag van 1.500 euro.

Lees meer

Tip 7: Overweeg een tijdelijke invulling in afwachting van een permanente invulling

Overweeg eventueel een tijdelijke invulling tot een permanente invulling mogelijk is. Een tijdelijke invulling zoals een pop-upwinkel of een tentoonstellingsruimte voor enkele weken voorkomt verwaarlozing en andere onaangename kanten van leegstand. Het zet bovendien uw pand in de kijker, het benadrukt de potentie ervan en trekt sowieso de aandacht.

Hierbij ook nog de volgende tips:

  • Voor tijdelijke invulling van leegstaande panden kunt u samenwerken met leegstandsbeheerders zoals FMT, Entrakt, Camelot, Prevenda, Interim Vastgoedbeheer.
  • Zet uw pand op online platforms zoals spacified.com en popthisplace.be.
  • U kunt geïnteresseerde huurders ook een formule van korte duur aanbieden, met een looptijd van minder dan één jaar. 
  • De nood aan betaalbare werkruimten bij kunstenaars en creatieve ondernemers is groot. Studio Start vzw creëert en beheert werkruimtes, sluit een contract met de eigenaar van een pand en verhuurt door aan kunstenaars en creatieve ondernemers. Kijk voor meer info op www.studiostart.be

Tip 8: Informeer u goed over vergunningen, dat is het halve werk

Wat ook uw volgende stap is, informeer u goed over de nodige vergunningen. 

Lees meer

Tip 9: Steek ook eens elders uw licht op

Hierboven vindt u enkele tips, maar u kunt ook elders meer informatie vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op:

 

Meer info of vragen?

Contacteer het Bedrijvenloket van de stad Antwerpen, 03 338 66 88, bedrijvenloket@stad.antwerpen.be.

Deel deze pagina: