Al 65 microkredieten voor Antwerpse ondernemers

Microkredieten in Antwerpen? Dat klinkt wel héél exotisch. Deze laagdrempelige kredietvorm wordt doorgaans gelinkt aan ontwikkelingslanden waar beginnende ondernemers nauwelijks toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Maar ook in eigen land zijn er veel starters die niet bij een reguliere bank terechtkunnen.

Francine Carron, manager van het Antwerpse microStart-filiaal: “Banken koppelen vaak strenge eisen aan een kredietvraag. Zo moet de aanvrager een vaste job hebben. Leefloners en uitkeringsgerechtigden vallen dus uit de boot. Verder staan banken huiverachtig tegen “risicovolle” ondernemingen als horecazaken, nachtwinkels of koeriersdiensten. Soms vraagt men onrealistisch hoge waarborgen. Gevolg: veel starters en groeiers zien hun mooie dromen gedwarsboomd. Speciaal voor hen is er microStart, voor mensen met meer ideeën dan geld, zeg maar.”   

Professioneel krediet

Ondernemers kunnen bij microStart terecht voor een lening tot maximaal 15.000 euro, terug te betalen over 4 jaar. De intrestvoet van 8.95% lijkt op het eerste zicht prijzig. Francine Carron nuanceert. “Vergelijk deze intrestvoet niet met de historisch lage hypothecaire rentevoeten. Een microkrediet is een professioneel krediet. En daarvoor rekent de markt hogere tarieven aan. Vergeet niet dat wij grotere risico’s nemen en ons soepeler opstellen qua waarborg.” 
 
De aanpak van microStart verschilt ook grondig van een klassieke kredietbehandeling. Zo is er veel aandacht voor het netwerk van de kredietaanvrager. Verder helpt microStart het bijspijkeren. De uiteindelijke kredietaanvraag wordt behandeld door een klein kredietcomité. Binnen de tien dagen ontvangt de aanvrager een definitief antwoord. 

65 Antwerpse dossiers

Voor alle duidelijkheid: niet elke aanvraag krijgt een positieve beoordeling. Van de 215 dossiers werden er 65 goedgekeurd. “Toch laten we niemand aan zijn lot over”, zegt Francine Carron. “Veel mensen hebben nood aan extra ondersteuning. Voor hen zijn er verschillende trajecten. We zijn trouwens nog op zoek naar vrijwilligers die startende ondernemers willen begeleiden. Heb je ervaring met bedrijfsbeheer, boekhouding, marketing of administratie? Dan kun je als microStart-vrijwilliger zinvol werk verrichten. Je staat mee aan de wieg van boeiende ondernemingen. Het voorbije jaar zagen er veel mooie projecten het levenslicht: een stadsradio, een modelabel, een conceptstore voor eco en greendesign…We hebben onze ambitie al opgeschroefd. Dit jaar willen we afklokken op 80 goedgekeurde kredieten.”

Deel deze pagina: