Als digitale start-up of scale-up mee op prospectie naar Duitsland?

Nog 3 start-ups of scale-ups krijgen de kans om 4 weken lang de Duitse markt te verkennen. Ze kunnen gespreid in de tijd per week een deel van het programma doorlopen en prospecteren onder begeleiding van een incubator, verbonden aan de universiteit van München. Wil u mee? U hebt nog tot 24 juni om uw dossier in te dienen. Of nu al te bellen als u nu vragen hebt.

Klaar om te internationaliseren? Met uw product nieuwe afzetmarkten verkennen? De stad Antwerpen en UnternehmerTUM in München geven 5 start-ups of scale-ups de kans om 4 weken lang de Duitse markt te verkennen. Een coaching op maat van uw start-up met een soft landing package, workshops en een introductie aan ondernemers en venture capital in Duitsland.

Expansie naar Duitsland

Groeien doet u niet alleen. Met deze open call stimuleert stad Antwerpen digitale, innovatieve start-ups en scale-ups in hun expansie naar Duitsland. In 2019 biedt stad Antwerpen u de kans om uit te breiden naar deze buitenlandse markt dankzij een interactieve begeleiding bij het innovatiecentrum UnternehmerTUM in München.

Ontdek de economische troeven

Als één van onze belangrijkste handelspartners heeft Duitsland een groot business-potentieel:

 • Duitsland is de derde grootste investeerder in durfkapitaal in Europa;
 • Met een bevolkingsaantal van 83 miljoen en een sterke economie is het een belangrijke groeimarkt.

Dit is dé kans om uw start-up of scale-up naar een ‘next level’ te brengen in München samen met UnternehmerTUM, een innovatiecentrum en een toonaangevende incubator verbonden aan de Technische Universiteit van München. De incubator biedt start-ups een allround service aan vanaf het eerste idee tot de beursintroductie.

Met een team ervaren ondernemers, wetenschappers, managers en investeerders krijgen start-ups alle ondersteuning om hun producten en diensten verder te ontwikkelen. Door te connecteren met UnternehmerTUM heeft uw onderneming toegang tot het bruisende ecosysteem in München en in Duitsland.

UnternehmerTUM, incubator aan Technische Universiteit te München

UnternehmerTUM is verbonden is aan de Technische Universiteit van München. Daardoor heeft de incubator een brede ervaring in tech manufacturing. Daarnaast beschikken zij over een breed netwerk in de verticale markten zoals e-health en Internet of Things. Zij bieden ook toegang tot verschillende Venture Capital funds en hebben een nauwe samenwerking met UnternehmerTUM Venture Capital Partners, een early-stage durfkapitaalbedrijf dat zich richt op investeringen in op technologie gebaseerde start-ups in Europa. Tot slot biedt UnternehmerTUM de mogelijkheid aan start-ups om hun prototypes te verfijnen tijdens een high-tech workshop MakerSpace.

Lees meer over UnternehmerTUM & hun internationaal verhaal.

Welke start-up/scale-up kan deelnemen?

Deze oproep is voor Antwerpse start-ups en scale-ups.

 • Deelnemende bedrijven moeten minstens een werkend prototype en bij voorkeur ook een eerste betalende klant hebben in België;
 • uw start-up is jonger dan 7 jaar, hier kan van afgeweken worden mits grondige argumentatie;
 • uw start-up is gevestigd in de stad Antwerpen of één van haar districten;
 • de focus van de activiteiten van de onderneming ligt op de ontwikkeling van een innovatief product, met een investering van risicokapitaal;
 • uw start-up heeft nog geen vestiging in Duitsland maar wel een duidelijke visie op betreding van die markt;
 • uw start-up is actief in een van de volgende sectoren:Tech manufacturing, Digital health/Health tech of Internet of Things;
 • kennis van Duits is een meerwaarde maar geen noodzaak.

Van bovenstaande criteria kan afgeweken worden mits grondige motivatie.

Wat krijgen deze 5 start-ups/scale-ups?

Stad Antwerpen kan 5 start-ups/scale-ups laten deelnemen. Zij kunnen rekenen op:

 • Soft landing package van 4 weken deze 4 weken moet je niet allemaal aansluitend opnemen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om tijdens de periode juli tot oktober 2 x 2 weken naar München te gaan. Deze periodes bespreek je met UnternehmerTum na de selectie.
  - gebruik van faciliteiten en flex desk bij UnternehmerTUM‘s met LandingPad voor 1 persoon, incl. Free WIFI;
  - connectie met het lokale start-up ecosysteem door deelname aan events, introductie aan lokale start-ups,…;
 • verschillende aangepaste coaching sessies gericht op de benadering van de Duitse markt;
 • aangepaste workshop dag voor de 5 start-ups inclusief introductie aan lokale ondernemers en durfkapitaalverstrekkers.

Transport- en verblijfkosten zijn voor eigen rekening.

Hoe stelt u zich kandidaat?

Uw kandidatuur omvat volgende items:

 • een business plan (met nadruk op de te ontwikkelen activiteiten in Duitsland);
 • de belangrijkste verwezenlijkingen van het voorbije jaar van uw bedrijf;
 • een korte pitch (tekst, video of presentatie);
 • beantwoorden aan de hierboven geformuleerde selectiecriteria.

Mail uw kandidatuur naar katleen.denaeyer@antwerpen.be vóór  24 juni 2019.

Eind juni selecteert de stad Antwerpen samen met UnternehmerTUM 5 bedrijven. De winnende bedrijven worden eind juni bekendgemaakt. Indien uit die beoordeling geen duidelijke winnaars komen, wordt een pitch-moment georganiseerd in The Beacon te Antwerpen om de sterkste kandidaten te selecteren.
Het programma in München loopt van midden juli 2019 tot en met november 2019. In november 2019 sluit het programma af met een eendaagse workshop voor de geselecteerde bedrijven, zoals hierboven omschreven.

Hebt u vragen? Contacteer Katleen De Naeyer via katleen.denaeyer@antwerpen.be of 0499 77 11 74

Deel deze pagina: