Antwerpen aan kop van Vlaamse kantoorbouw

De activiteit in de Vlaamse kantoorbouw concentreert zich op dit ogenblik vooral in Antwerpen. Dat blijkt uit een rapport van vastgoedontwikkelaar Jones Lang LaSalle.

Op dit ogenblik wordt in Vlaanderen ongeveer 189.000 vierkante meter kantooroppervlakte gebouwd. Antwerpen vertegenwoordigt 47 procent van die activiteit, gevolgd door Gent (23 procent), Leuven (11 procent) en Mechelen (8 procent).

Wanneer de Brusselse rand niet wordt meegerekend, loopt het aandeel van Antwerpen zelfs op tot 62 procent. Dat is onder meer te danken aan een aantal grote projecten van Ghelamco en Iret aan Berchem-Station en Cavens op Nieuw-Zuid.

Antwerpen beschikt in totaal over 2,1 miljoen vierkante meter kantoorruimte. Daarmee vertegenwoordigt de stad 43 procent van de totale Vlaamse kantorenmarkt. Gent volgt op een tweede plaats met 1,3 miljoen vierkante meter.

Leegstand

Toch merkt Jones Lang LaSalle op dat Antwerpen een duidelijke nood heeft aan een bijkomend aanbod. Onder meer wordt er erop gewezen dat de leegstand in de kantoorgebouwen langs de Antwerpse ring op vijf jaar tijd van 25 procent tot 11 procent is gekrompen.

De voorbije jaren was vooral Gent in Vlaanderen het centrum van de kantoorbouw. Op dit ogenblik is het in Antwerpen volgens Jones Lang LaSalle quasi onmogelijk geworden een nieuwe ruimte met een relatief grote omvang te vinden.

De hoogste huurprijzen worden echter opgetekend in Gent, waar voor toplocaties per vierkante meter bedragen tot 155 euro per jaar worden gevraagd, gevolgd door Leuven met een bedrag van 150 euro. In Antwerpen en Mechelen zou tot 145 euro worden gevraagd. Op Nieuw-Zuid in Antwerpen wordt wel gewag gemaakt van 165 euro per vierkante meter.

Deel deze pagina: