Antwerpen is beste ‘grote Europese stad’ voor investeerders volgens Financial Times

In de nieuwe rankings ‘Global Cities of the Future 2022/2023’ van het prestigieuze fDi Intelligence haalt Antwerpen niet alleen een prachtige eerste plaats voor zijn strategie om buitenlandse investeringen aan te trekken, de stad scoort ook op gebied van ondernemersvriendelijkheid, economisch potentieel en connectiviteit en behaalt zo voor het eerst een plaats in de algemene top 10 van grote steden. Een resultaat waar alle Antwerpse ondernemers trots op mogen zijn!

Opvallen tussen 367 steden en regio’s: Antwerpen kan dat

Elk jaar kijkt de businesswereld reikhalzend uit naar de nieuwe rankings van fDi Intelligence, het kenniscentrum rond buitenlandse investeringen van de toonaangevende Britse zakenkrant Financial Times. Voor deze editie vergeleek een team van experten data en cijfermateriaal van maar liefst 367 steden en regio’s van over de hele wereld om zo hun economisch potentieel en aantrekkelijkheid voor internationaal ondernemerschap en investeringen te bepalen. Daarnaast dienden 161 steden, waarbij Antwerpen, speciaal voor deze awards een dossier in. Het mag duidelijk zijn: steden die opgenomen worden in de rankings hebben het écht verdiend.

Vijf top 10-noteringen voor Antwerpen én beste Belgische stad

In het verleden scoorde Antwerpen al goed in de fDi-rankings, maar dit jaar scoort de stad beter dan ooit. Zo haalt Antwerpen maar liefst vijf top 10-noteringen, met een eerste plaats voor de businessstrategie om buitenlandse investeringen aan te trekken. Verder behaalde Antwerpen een tweede plaats voor connectiviteit, een zesde plaats voor ondernemersvriendelijkheid en een achtste plaats voor economisch potentieel. Daardoor haalt Antwerpen de negende plaats in de algemene ranking van steden tot 2 miljoen inwoners. Los van stadsgrootte is Antwerpen de best scorende Belgische stad in de rankings.

Lof van de jury

Uiteraard is het ook boeiend om te weten waarom fDi deze hoge scores toekent aan Antwerpen. De jury verwijst naar de aanhoudende inspanningen van de stad om dienstverlening en investeringspromotie te digitaliseren. Daarnaast heeft de jury ook lof voor de overkoepelende stadsvisie om van de traditionele groeimotoren platformen te maken die innovatie en duurzame ontwikkeling stimuleren. Het bloeiende ecosysteem van start-ups is daarbij een ideale voedingsbodem, zegt de jury. Het is duidelijk dat de stedelijke investering in deze ecosystemen, waarbij BlueChem mikt op duurzame chemie en The Beacon op digitalisering van haven en industrie, duidelijk begint te lonen.

De tweede plaats in connectiviteit is er dan weer door de uitstekende verbinding met de wereld dankzij de haven (waarin 900 bedrijven gevestigd zijn), vijf nabijgelegen luchthavens in een straal van 90 kilometer, een sterk spoor- en centraal gelegen wegennet en een snel uitgebreide digitale infrastructuur. Deze score houdt ook verband met digitale connectiviteit en connectiviteit in business. Antwerpen is een uitgelezen stad om te innoveren en zaken te doen. De sterke score in business friendliness is dan weer te danken aan de sterke aanwezigheid van technologische bedrijven in Antwerpen, van kantoren tot R&D en industrie. Ook het inspanningen die de stad levert om een ondernemingsvriendelijk klimaat te creëren krijgt lof.

Ontdek alle rankings van fDi Intelligence

Het resultaat van indrukwekkende investeringen

Speciaal voor deze fDi-awards diende de stad een dossier in, waarbij de focus lag op duurzame chemie, digitalisering van haven en industrie en energietransitie (met onder meer waterstof). Daarnaast hebben recente investeringen in de chemische cluster van Antwerpen zeker ook een rol gespeeld in de waardering voor Antwerpen. De samenwerking met de haven, BlueChem en The Beacon is daarin cruciaal.

Meer weten over de opportuniteiten en de redenen om te investeren in Antwerpen?

Dankzij alle Antwerpse ondernemers

Ben jij ook trots op dit resultaat? Deel onze berichten dan op jouw social media-kanalen. Want deze internationale erkenning is er natuurlijk ook dankzij jouw inspanningen. Steek deze pluim zeker op jouw hoed.

Benieuwd wat Antwerpen je nog meer te bieden heeft? 

Sectoren: 
Deel deze pagina: