Antwerpen brengt diamant en innovatie samen

De stad Antwerpen was voor de tweede keer gaststad voor CARAT+, een gerenommeerde beurs waar alle professionals uit de diamant- en juwelenindustrie samenkomen. Voor en tijdens CARAT+ vond ook Hack4Diamonds plaats, de allereerste hackathon ter wereld voor de diamantindustrie. Met deze twee evenementen profileert Antwerpen zich als de diamanthoofdstad van de wereld en als digitale frontrunner.

Van 4 tot en met 8 mei stond diamant centraal in Antwerp Expo. Dan vonden daar zowel CARAT+ als Hack4Diamonds plaats. Hack4Diamonds is de allereerste hackathon in de diamantindustrie en vond van 4 tot en met 6 mei plaats. Op deze hackathon zochten professionals uit verschillende disciplines drie dagen lang naar oplossingen voor verschillende vraagstukken waarmee de diamantsector worstelt. Zo vonden de ‘hackers’ onder meer een antwoord op de uitdaging die de opkomst van synthetische diamant momenteel stelt aan de natuurlijke diamant, werd onderzocht op welke manier de diamanthandel verder kan moderniseren en werd bekeken hoe blockchain de diamantsector vooruit kan helpen. 

Op zondag 6 mei startte ook CARAT+, de diamantbeurs die alle spelers van de diamant- en juwelenmarkt verenigt. Op CARAT+ komen verschillende professionals uit de diamantwereld samen om nieuwe klanten te ontmoeten, bestaande klantenrelaties uit te diepen, nieuwe producten te lanceren of hun merk in de kijker te zetten. Alle informatie over CARAT+ staat op www.caratplusantwerp.com/en.

Antwerpen biedt unieke mix van diamant en digitale innovatie

Het is niet toevallig dat deze evenementen in Antwerpen plaatsvinden. De stad neemt immers een unieke positie in op het gebied van zowel diamant als digitale innovatie. Antwerpen is sinds 1447 diamanthoofdstad van de wereld. Zo passeert maar liefst  84% van alle ruwe diamant langs de Scheldestad om nadien onder andere verwerkt te worden tot juwelen. Niet verwonderlijk dat Antwerpen de thuishaven is van verschillende internationale spelers in de diamantwereld. Zowel diamantgroothandelaars als traders, diamantscholen en start-ups zijn thuis in de Scheldestad.

Lees meer over Antwerpen als diamanthoofdstad.

Ook op het gebied van digitale innovatie zit de stad niet stil. Antwerpen heeft de ambitie om een internationale referentie te worden voor Internet of Things (IoT). Deze ambitie werd kenbaar gemaakt tijdens een persconferentie in juni 2017, waarmee de stad samen met het Havenbedrijf Antwerpen, de Universiteit Antwerpen en het onderzoekscentrum imec hun onderling partnerschap Capital of Things aankondigden. Daarmee maakten de vier partners hun engagement duidelijk om de stad en de haven te positioneren als internationale magneet voor IoT-bedrijvigheid. Intussen zagen zo onder andere een interuniversitair postgraduaat IoT, een slimme kaaimuur in het Deurganckdok en The Beacon het levenslicht.

Lees meer over digitale innovatie in Antwerpen.

Deel deze pagina: