Antwerpen genomineerd voor Belfius Smart City Award 2015

Antwerpen is een van tien steden die genomineerd zijn voor de Belfius Smart City Award 2015. Deze prijs wordt uitgereikt aan een stad of gemeente die zich onderscheidt door de acties die ze onderneemt rond duurzaamheid. Antwerpen is verkozen voor het project ‘Energie voor het Antwerpse hart’.

Samenwerking

‘Energie voor het Antwerpse hart’ is een samenwerking tussen de stad en drie partners: Smart Grid Flanders, Unizo Antwerpen Stad en Eandis. De centrale uitdaging die ze samen aangaan, is versneld inzetten op energiebesparingen en duurzame energie bij handelaars, retailers en ondernemers in de zone van het station Antwerpen Centraal tot aan de Schelde, het ‘Antwerpse hart’. De eerste doelstelling die het project ‘Energie voor het Antwerpse hart’ wil realiseren, is een versnelling van de reductie van de CO2-uitstoot bij bedrijven en ondernemers.
 
Het project werd opgestart in het voorjaar van 2014 tijdens verschillende workshops. 45 stakeholders staken toen de koppen bij elkaar om ideeën te lanceren rond duurzaamheid en energie. Dit resulteerde in een ambitieuze lijst van uitdagingen die onder de vlag van Stadslab2050 werden geconcretiseerd tot projectplannen. Deze projecten vonden een trekker en worden nu verder uitgewerkt en ingevoerd. De stad faciliteert het geheel. 

Meerdere initiatieven

Vandaag lopen er al meerdere initiatieven in de stad waarbij vernieuwende energiebesparende maatregelen worden uitgetest die voortkomen uit ‘Energie voor het Antwerpse hart’. Zo trekt Eandis bijvoorbeeld een pilootproject waarbij nagegaan wordt hoe de handelaars op een creatieve manier het verlies aan energie kunnen tegengaan wanneer de winkeldeuren opengaan. Smartlog test ondertussen een ‘smartbox’ , die op een slimme manier de verwarming en de koeling aanstuurt. Dit loopt al in twee Antwerpse winkels met als doel een energiebesparing te realiseren van minimaal 20%. Verder wordt in twee pilootprojecten rond ‘Energie Prestatie Contracten’ een innovatieve financiering voor energie-investeringen uitgewerkt. 

Meer info

Vanaf 4 november 2015 kan er gestemd worden voor de tien steden en gemeenten die genomineerd zijn voor de Smart City Award 2015. De winnaar wordt bekendgemaakt op 2 december 2015. 
 
Meer informatie leest u op http://stadslab2050.be

Deel deze pagina: