Antwerpen, groenste stad dankzij duurzaam ondernemen

Laat uw factuurkosten dalen door energie, water en materialen te hergebruiken. Supermarktketen Colruyt past het toe in zijn winkel op het Antwerpse Zuid. De Smart City Award beloont de stad met de meest duurzame initiatieven. En dat zou wel eens Antwerpen kunnen worden. Breng daarom uw stem uit.

The low impact store: de supermarkt van de toekomst

Filip Van Landeghem (hoofd Immo en Expansie): “Duurzaamheid maakt letterlijk een onderdeel uit van de missie van Colruyt. Dit is niet zomaar een marketing-gimmick.”
 
Sil Timmermans (ingenieur directie Technics & Immo): “We hopen met deze ‘low impact store’ veel te leren, nieuwe technologieën te leren kennen en zelfs te ontwikkelen. Het is een constante evolutie, en dat maakt het waanzinnig boeiend. We mikken op 5 pijlers.

 1. 0% stadswatergebruik
  Schoon water is echt niet telkens voor alles nodig. Daarom willen we regenwater- en grijs water hergebruiken, maar ook vacuüm wc’s installeren zoals op het vliegtuig.
 2. 0% gasverbruik
  We verstoken enorm, maar de ironie wil dat koelinstallaties net super veel warmte afgeven die nadien verloren gaat. Deze willen we hergebruiken om onze winkel te verwarmen.
 3. 50% van de elektriciteit willen we lokaal en groen opwekken
  We overwegen om een lokaal windmolenpark te openen en energie uit groene bronnen te halen. Zo wekken 100 m2 aan planten genoeg energie op om 1 wifi-signaal uit te sturen.
 4. 100% van de constructiematerialen willen we hergebruiken, recycleren of hernieuwbaar maken
 5. Verdubbeling van het aandeel fietsers
  Handige hulpmiddelen zoals een fietswinkelkar of kartonnen fietszakken stimuleren mensen om met de fiets boodschappen te doen. Dat vermindert het fileleed en de uitstoot aanzienlijk."

 
Filip: “Dit is een ideale testcase om je als bedrijf mee te associëren. Er kan niet enkel geëxperimenteerd worden, je krijgt ook een enorme zichtbaarheid.”
 
Lees meer over de supermarkt van de toekomst.
 

Een parel van een stad

Welke stad is het groenst (ofwel het slimst)? Belfius bank en verzekeringen gaat samen met weekblad Knack op zoek naar de stad met de slimste ideeën inzake duurzaamheid. Bij de genomineerden bevindt zich ook Antwerpen met Stadslab2050. Dit is een stedelijk laboratorium dat Antwerpen tegen 2050 duurzaam wil maken door vernieuwende projecten aan te moedigen en te steunen, zoals de ‘low impact store’ van Colruyt. Stadslab2050 gaat de dialoog aan met bedrijven. Het laboratorium motiveert bedrijven om duurzaam te (blijven) ondernemen. 
 
Stadslab2050 werd genomineerd voor zijn ontmoetingsruimte ‘Energie voor het Antwerpse hart’. Een traject vol workshops tussen overheid en bedrijven met slechts één doel: van Antwerpen een energievriendelijkere stad maken.
 
Bent u onder de indruk van dit soort initiatieven en wilt u Antwerpen en haar ondernemingen een duwtje in de rug geven? Klik dan op deze link en stem tussen 22 oktober en 12 november op Stadslab2050. Spoor ook uw werknemers en collega’s aan en stimuleer Antwerpen om nog groener te worden.
 

Thema's: 
Deel deze pagina: