Antwerpen presenteert Capital of Things op Smart City Expo World Congress in Barcelona

Van 14 tot 16 november is de stad Antwerpen aanwezig op het Smart City Expo World Congress (SCEWC) in Barcelona. Op deze vooraanstaande beurs presenteert de stad haar Internet of Things-projecten (IOT) aan een internationaal publiek van professionals. Op die manier zet Antwerpen zichzelf op de kaart als een ware Capital of Things.

SCEWC

Het SCEWC is hét internationaal evenement rond ‘slimme steden’. Lokale overheden, onderzoekers en ondernemers komen daar immers samen om kennis en best practices te delen voor de implementatie van technologische toepassingen voor de stad van de toekomst. Zo worden bijvoorbeeld technologie en de uitwisseling van data ingezet voor een betere mobiliteit, een meer duurzame economische ontwikkeling, of een meer efficiënte en klantgerichte overheid.

Antwerpen als Capital of things

Het SCEWC is voor de stad Antwerpen en haar partners een unieke gelegenheid om zich internationaal te positioneren als Capital of Things. De stad wil de Europese referentiehoofdstad op het gebied van internet of things worden en binnen dit gebied stelt Antwerpen enkel realisaties voor op de beurs:

IoT-Ecosysteem

Antwerpen wordt hét centrum voor Internet of Things. Startups, scale-ups, corporates en kennisinstellingen (Universiteit Antwerpen en imec) bouwen aan een ecosysteem rond Internet of Things in het IoT-House. De focus ligt daarbij op Industrie 4.0-toepassingen en data. Het IoT-House wordt de bakermat van alle innovatieve IoT-ontwikkelingen.

Living lab en smart zone

In een geografisch afgebakend gebied implementeert de stad een netwerk van sensoren en wireles gateways om verschillende parameters te monitoren. De lokale overheid, ondernemers en bewoners experimenteren met deze real-time data over onder andere luchtkwaliteit en verkeersstromen.
Binnen imec.livinglabs biedt imec onderzoekers en ondernemers de kans om innovatieve oplossingen te creëren en te testen bij hun doelpubliek en stakeholders.

NxtPort

NxtPort is een gecentraliseerd dataplatform dat ervoor zorgt dat het delen van data gemakkelijker wordt. Het platform verzamelt en centraliseert namelijk alle data die in een haven gecapteerd worden. Op die manier biedt NxtPort een schat van informatie aan aan software-, appontwikkelaars en andere technische spelers die ze kunnen gebruiken om nieuwe business modellen of producten te ontwikkelen.

IoT-Conventie

De Internet Of Things Convention Europe biedt een overzicht op het Belgische IoT-landschap. De derde editie vindt plaats op 6 juni 2018 in het Flanders Meeting & Convention Centre Antwerp. Smart Cities zal het centrale thema zijn voor de editie van 2018.

IoT-opleiding

De nieuwe postgraduaatopleiding Internet of Things is een opleidingsprogramma van een jaar datgeorganiseerd wordt door de Universiteit Antwerpen, de Universiteit van Gent en de Vrije Universiteit Brussel in nauwe samenwerking met de industrie, de stad Antwerpen en het Havenbedrijf. De opleiding richt zich specifiek op studenten met een Masteropleiding in Computerwetenschappen (ingenieursopleiding), pas afgestudeerden of professionals.  Dit programma werd opgericht als antwoord op de stijgende vraag naar talent dat een rol kan spelen in dit snel veranderende technologische landschap.

Smart mobility

In 2014 legde de stad de basis voor haar 'smart mobility'-beleid. Er werden belangrijke datasets gecreëerd waarop slimme mobiliteitsoplossingen gebouwd kunnen worden. Een voorbeeld daarvan zijn de slimme verkeersborden die de startup Rombit ontwikkelde. De stad wil nu een stap verder gaan en alle beschikbare data aanwenden om een aantal toepassingen te bouwen om het verkeer te managen. In de nabije toekomst zullen er een aantal pilootprojecten uitgezet worden om de mogelijkheden van geautomatiseerde voertuigen te onderzoeken.

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: