Antwerpen: sprekende modestad

Dat Antwerpen een sprekend voorbeeld is van een modestad, mag je letterlijk nemen. Fashion Talks bewees dat nog maar eens. De tweede editie van deze conferentie voor modeprofessionals had als thema ‘Imagine!’. Innovatie, creativiteit en verbeelding vormden de rode draad. Ondernemers zullen immers hun verbeelding ten volle moeten benutten om het te maken in een continu veranderende (mode)wereld.

Nationale en internationale vaklui spraken over de toekomst van de mode: van kleren die van vorm veranderen of uit een 3D-printer komen tot hoe de ecologische voetafdruk van de mode-industrie te verminderen. Ook de rol van de stad en overheid kwamen aan bod. Los van de heersende stromingen naar bv. duurzaamheid kwam verder sterk naar voren dat een uniek en authentiek karakter en een eigen verhaal essentieel zijn voor een label of creatieve onderneming: vol verbeelding kijken naar de mogelijkheden en trouw blijven aan jezelf.

Antwerpen heeft geen eigen modeweek. Het zou een beetje overbodig zijn met Parijs vlakbij. De stad neemt echter wel een unieke plaats in op modevlak met de modeafdeling van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten, tal van klinkende namen – waaronder de wereldbekende Antwerpse Zes, een uitgebreid shoppinghart, de thuisbasis voor duizenden creatieve ondernemers en nog veel meer.

Het feit dat de tweede editie van Fashion Talks weer was uitverkocht, bewijst dat het initiatief van Flanders Fashion Institute een meerwaarde is in de Scheldestad.

Honderden professionals namen donderdag deel aan het event en lieten hun verbeelding de vrije loop tijdens lezingen of in kleine sessies (cabin sessions). De openingsspeech van schepen voor cultuur Philip Heylen maakte meteen duidelijk dat de stad Antwerpen wil blijven groeien als duurzame modestad. Mode maakt daarbij deel uit van een groter creatief geheel ‘Born in Antwerp – Harbour of Creativity’. Die visie sluit mooi aan bij een groepsgesprek waarin dieper werd ingegaan op de rol van de stad.

De juiste talenten samenbrengen

Anne Chapelle, CEO van bvba 32 (Atelier Ann Demeulemeester) en van bvba Atelier Haider Ackermann, stelde dat Antwerpen te bescheiden is, niet trots genoeg: “We worden zeker vermeld als modestad, maar we moeten er zelf nog meer van overtuigd raken, het meer uitdragen.”

Over de rol van de stad is ze duidelijk: “Kenmerkend voor Antwerpen is de houding van Antwerpse ontwerpers: zij starten met een droom, niet vanuit een product. Ze willen ook onafhankelijk werken. De overheid of stad moet er wel moeite voor doen het creatieve talent hier te houden maar niet controleren. Ze moet de modemensen in contact brengen met technische en zakelijke talenten om ze hier te houden."

"Alles is in Antwerpen aanwezig: de vrijheid, het water, de beweeglijkheid…De stad doet al veel maar moet dat meer uitdragen, meer benadrukken. Ontwerpers en andere creatievelingen moeten zich hier welkom voelen en leren van elkaar.”

Volgens Charles Landry, een autoriteit op het vlak van verbeelding en creativiteit in ‘urban change’ en bedenker van het concept Creative City, moet de stad ook begrijpen dat mode niet alleen iets tastbaars is, dat bv. ook netwerken en emotie (het onzichtbare) tellen.

Anne Chapelle vervolgt dat het lokale aspect belangrijk is maar dat er ook wereldwijd moet gekeken worden. Zo heeft Antwerpen bv. het talent maar heeft China het productieapparaat. Globaal samenwerken en lokale sterktes samen benutten, dat is volgens haar de toekomst. Er zijn zelfs op korte afstanden enorme verschillen, zoals tussen Antwerpen, Parijs en Amsterdam. Belangrijk is de lokale sterktes kennen en die uitdragen en delen.

Tijdens de ‘Cabin session: Imagine investing in fashion’ gaf Bart Van den Eynde, investeerder en zaakvoerder bij modeontwerper Tim Van Steenbergen, aan dat creatieve talenten nood hebben aan een goede samenwerking met de zakelijke sector. Ieder moet zich daarbij laten leiden door zijn sterktes en de andere niet beperken in zijn talent.

Zo blijft het ontwerp iets van de creatieveling waar de zakelijke kant moet afblijven. De zakenlui op hun beurt moeten lastige vragen stellen over cashflow, inkomsten en financiële haalbaarheid. Ook hieruit blijkt het belang van netwerken en de juiste mensen samenbrengen. Makkelijk is dat niet, zoals Bart zegt: “Met een investeerder in zee gaan, is moeilijker dan trouwen.”

Meer dan mode alleen

Dat Antwerpse creativiteit zich niet beperkt tot mode bewees Fashion Talks door muzieklegende en filmregisseur Tom Barman uit te nodigen. Hij vertelde over zijn creatieve proces en de parallellen en verschillen met de modewereld. De creatieve wereld is immers veel meer dan mode alleen.

Ook Patrick Scallon, Communications Director bij Dries Van Noten, benadrukte dat: “Creatieve mensen zijn er niet alleen in de mode. We moeten niet over mode spreken maar over creativiteit.”

De toekomst van de mode: duurzaamheid staat centraal

Daarnaast werd er tijdens verschillende gesprekken ook dieper ingegaan op de toekomst van de mode en het belang van ‘slow fashion’, de ecologische voetafdruk van de mode-industrie en duurzaamheid, de Afrikaanse modesector en de verwevenheid van technologie en mode.

Verder konden bezoekers ontdekken hoe de stad duurzame mode-ideeën stimuleert via Fashion Flows en het digitale pashokje van de toekomst zien – dat dankzij het Antwerpse bedrijf Online Heroes al realiteit is.

Duurzaamheid kwam ook aan bod tijdens de ‘Cabin session: Imagine a sustainable fashion capital’. Iris Van der Veken, COO bij Ann De Meulemeester, stelt dat duurzaamheid een gedeelde verantwoordelijkheid is: “De enige bruikbare manier om met duurzaamheid om te gaan, lijkt mij om dat vanuit een holistisch standpunt te doen. Er moet een gedeelde verantwoordelijkheid zijn. Je moet samenwerken met je producenten, je leveranciers en je verdelers, en samen bekijken wat er werkt en wat logisch is.”

Ze vult aan dat merken wel moeten zien dat die duurzaamheid past binnen hun eigen verhaal. Ze moeten authentiek blijven en niet zomaar meegaan met de stroom. Ook de nood aan een algemeen toepasbare maatstaf rond duurzaamheid in de modesector kwam naar boven. Iris: “Er is nood aan een helikoptervisie, een langetermijnplan en een gezamenlijke definitie van wat we willen bereiken.”

Fashion Talks was een boeiende dag voor modeprofessionals die niet ongeïnspireerd konden achterblijven. In dat opzicht is het opzet van de conferentie ongetwijfeld geslaagd: “If everyone leaves here today with at least one new idea, we have achieved our goal.”

www.fashiontalks.be - Fashion Talks is een initiatief van Flanders Fashion Institute.

De tweede editie vond plaats op 3 december 2015 in de Waagnatie in Antwerpen met medewerking van de provincie Antwerpen, Born in Antwerpen – een project van de stad Antwerpen, Design Platform Flanders, Lectra, Creamoda, CultuurInvest, OVAM, Olswang, Mazda, Online Heroes en Vente Exclusive, Foodmaker, Nilorn, Barco, Aveda, American Outfitters, Cebo en De Morgen.

Thema's: 
Deel deze pagina: