Antwerpen stijgt naar 6e plaats in Europese ranking scale-upsteden

Copyright: Kioni Papadopoulos

Antwerpen is naar een 6e plaats geklommen in het nieuwe Manufacturing Tech Report. In het rapport analyseren technologiefederatie Agoria en onderzoekscentrum Sirris het landschap van digitale technologie voor de maaksector. Ze benchmarken diepgaande data over innovatieve technologiebedrijven uit eigen land met data uit andere Europese steden. Met deze zesde plaats weet Antwerpen zich in  de Europese top te plaatsen.

Knappe 6e plaats in de ranking van het aantal investeringen

  • Antwerpen behaalt deze 6e plaats in de categorie ‘aantal kapitaaloperaties’.
  • De stad dankt deze plaats onder meer aan grote deals bij Aloxy, Qpinch, Rombit en Iristick. 
  • Antwerpen is gestegen van een 8e naar een 6e plaats, en consolideert zijn positie in de top 10 van het aantal deals.
  • Antwerpen laat in de ranking Parijs achter zich
  • Plaats 1 tot 5: München, Berlijn, Londen, Stockholm en Oslo. 

De kracht van Antwerps innovatienetwerk The Beacon

Geen twijfel mogelijk, Antwerpen heeft haar ranking grotendeels te danken aan bedrijven actief in het innovatienetwerk rond The Beacon. Sinds ongeveer een jaar trekt de innovatiehub meer dan 60 startups, scale-ups en corporates aan. Onder meer Rombit en Aloxy maken deel uit van de innovatiehub op het Antwerpse Eilandje. Ze ontwikkelen digitale toepassingen voor de haven, industrie, logistiek en bouw. Al die sectoren zitten bij elkaar in de Scheldestad, wat een enorme troef is. 

Bart Steukers, directeur context bij Agoria: “The Beacon is heel relevant om innovatieve technologieën te valoriseren in haven, industrie en bouw. Daar zit de komende jaren heel wat waardecreatie en dus economische groei.” 

Stad, haven en industrie werken co-operatief

Eén van de bedrijven actief in The Beacon is Aloxy. Het bedrijf zorgde mee voor de hoge ranking van de stad. Het is een spin-off van de Universiteit Antwerpen en onderzoekscentrum imec. De start-up creëert Internet of Things-toepassingen, relevant voor de industrie. 

Maarten Weyn, co-founder Aloxy: “Dankzij co-creatie met grote petrochemische spelers kan Aloxy focussen op de prioriteiten van deze sector. De co-operatieve geest en nabijheid van stad, haven en industrie zorgen ervoor dat er samen geïnnoveerd wordt, de hele waardeketen samen en niet de individuele bedrijven apart.  Innovatienetwerken zoals The Beacon spelen daar een zeer belangrijke katalyserende rol.“

Maar ook buiten het The Beacon-netwerk slagen Antwerpse technologiebedrijven er in om te groeien. Qpinch ontwikkelde een installatie die de helft van de restwarmte in de petrochemie omzet in warmte voor het productieproces. Het techbedrijf wist investeerders te overtuigen met een succesvolle kapitaalronde tot gevolg. Antwerpen dankt haar zesde plaats in de ranking onder meer aan dit bedrijf. 

Antwerpen: 2e in brede scale-uplandschap in België

De onderzoekers analyseerden verder nog het bredere scale-uplandschap in België.

  • Antwerpen is na Brussel de 2e stad in België qua aantal gecreëerde start-ups en scale-ups.
  • Op het vlak van logistiek en supply chain bekleedt Antwerpen de toppositie. In zowel blockchain en chatbots als in ruimtevaartindustrie neemt de Scheldestad de leiding in de toepassing van die nieuwe technologieën.
  • Het in The Beacon gevestigde imec.iStart: isde 5e beste Europese accelerator, op basis van het aantal scale-ups dat funding heeft gekregen.

Antwerpen blijft groeien als innovatieve business-stad

De komende jaren wil Antwerpen haar positie als scale-up stad blijven versterken. Haar ambitie is duidelijk: bij de top horen als innovatieve businessstad. Er staan intussen al nieuwe groeibedrijven klaar, zoals Twikit, AirShaper en Think 3D. In het lokale ecosysteem speelt daarnaast ook de Universiteit Antwerpen een belangrijke rol. Ze kiest resoluut voor pre-incubatie en valorisatie van toegepast onderzoek. 

Meer over The Beacon in Antwerpen

Meer over het Manufacturing Tech Report:

Bekijk het volledige rapport van Agoria en Sirris

Sectoren: 
Deel deze pagina: