Antwerpen wil ondernemers laten bouwen aan virtuele stad

De Mayors Challenge geeft Europese steden de kans om een gedurfd idee te realiseren. De winnaar krijgt 5 miljoen euro om zijn idee uit te voeren. Met een groots digitaal project neemt stad Antwerpen het op tegen 182 andere steden.

Antwerp Operating System

Met het Antwerp Operating System (aOS) wil stad Antwerpen inwoners en digitale ondernemers toegang geven tot alle data die in de stad verzameld worden en tot alle functionaliteiten van het nieuwe digitale platform A-stad. Met dit ambitieuze idee trok de stad naar de Mayors Challenge. 

Gratis grondstof voor digitale ondernemers

“De stad verzamelt grote hoeveelheden interessante data. Door die datastromen vrij te geven, bieden we gratis grondstof aan onze digitale ondernemers. Bovendien zorgen we ervoor dat iedereen kan communiceren met ons platform. Alle functionaliteiten zijn toegankelijk via open API’s”, vertelt Evert Bulcke, een van de bezielers van het Mayors Challenge project.

De stad registreert bijvoorbeeld hoe vaak elke parkeerautomaat gebruikt wordt. Met die data kan iemand een app bouwen waarmee andere inwoners kunnen opzoeken hoeveel parkeerplaatsen er beschikbaar zijn. “Zo bieden we jonge, creatieve ondernemers gratis grondstof om mee aan de slag te gaan en bouwen we samen met hen aan een virtuele stad.”

Ontmoetingsplaats

Niet alleen doorwinterde programmeurs kunnen meebouwen aan die nieuwe digitale stad, vertelt Evert Bulcke: “We stellen SDK (software development kits) ter beschikking die het erg eenvoudig maken om een nieuwe toepassing in elkaar te knutselen. Bovendien willen we van aOS een plaats maken waar mensen met een innovatief idee en mensen met programmeerskills elkaar kunnen ontmoeten.” 

Digitale ondernemers en ondernemende inwoners kunnen apps meteen ook aanbieden op het nieuwe stadsplatform A-stad. “Zo ontstaan creatieve toepassingen op maat van de stad. Via het stadsplatform kunnen ideeën bedacht en uitgewerkt worden die net zijn wat Antwerpen nodig heeft.”

Mayors Challenge 

De wedstrijd Mayors Challenge is een initiatief van Bloomberg Philantrophies, een stichting van Michael Bloomberg, voormalig burgemeester van New York. Enkel Europese steden met meer dan 100.000 inwoners mogen deelnemen. 

Wie met het meest gedurfde, innovatieve idee voor de dag komt, krijgt 5 miljoen euro om het te realiseren. Het idee moet  vernieuwend zijn en het moet de stad en haar bewoners een stevige impuls geven. Bovendien moet het bruikbaar zijn voor andere steden.

In april maakt Bloomberg Philantrophies de finalisten van de Mayors Challenge bekend, in oktober de winnaar.


 

Thema's: 
Deel deze pagina: