Antwerps maatwerkbedrijf helpt ondernemingen bij korte deadlines

Just in time leveren is in onze economie niet meer weg te denken. Productieschema’s worden almaar strakker, levertermijnen worden verder ingekort en marges staan onder druk. Reservetijd inbouwen om haperingen op te vangen wordt steeds moeilijker. Wat doe je dan als er toch iets misloopt? Samenwerken met maatwerkbedrijven die zich specialiseren in last minute calls biedt de oplossing.

Een container uit het Verre Oosten wordt gelost, nog net op tijd voor de uitlevering van de inhoud. Een steekproef wijst uit dat het product zelf in orde is, maar dat er iets schort aan de verpakking. Er moet onverwachts een extra code op de omdoos of de aantallen werden gewijzigd. “Een kolfje naar de hand van Werkhuizen MIN”, zegt directeur Ludo De Ranter. “We hebben ons als maatwerkbedrijf gespecialiseerd in jobs die op korte tot zeer korte termijn moeten worden gedaan. Het gaat om taken die geheel of gedeeltelijk met de hand moeten worden uitgevoerd.”

Last minute calls

Een goed voorbeeld is de samenwerking met Smidt-Imex, een bedrijf dat gespecialiseerd is in gadgets en promoartikelen. Yves Lootens, Europees aankoper/purchaser bij Smidt-Imex: “Ons bedrijf werkt voor producenten van fast moving customer goods, zoals Procter & Gamble, Kellogg’s en Unilever. Werkhuizen Min verzorgt voor ons niet alleen de herverpakking en bestickering, maar voert ook extra controles uit op goederen die aan ons werden geleverd.”

Yves Lootens: “We produceren veel promoartikelen in het Verre Oosten. De producten moeten in orde zijn als ze bij ons aankomen, maar soms blijkt dat marketing graag een extra code of sticker wil toevoegen. Met een last minute call naar Werkhuizen MIN kan dat op zeer korte termijn gecorrigeerd worden, zodat we het product nog tijdig aan de klant kunnen leveren.”


Snel schakelen bij deadlines

In andere gevallen worden de goederen in bulk geleverd. Yves Lootens: “Werkhuizen MIN vouwt en verpakt soms bedrukte T-shirts voor ons. Ze lossen ook regelmatig containers voor Smidt-Imex in hun eigen werkplaatsen of in ons bedrijf. De belangrijkste reden waarom we graag met hen samenwerken is hun flexibiliteit. Ze werken snel en zitten goed qua prijs.”

Ludo De Ranter: “Als een 1+1 gratis-actie van Delhaize woensdag ingaat, moet dat product er ook echt liggen. Vaak gaat het om producten die herverpakt moeten worden of een promosticker moeten krijgen. In principe krijgen we die producten een week voor ze in de rekken moeten liggen. Maar het gebeurt dat er te laat aan de klant wordt geleverd en dat wij het product daardoor pas één dag vooraf ontvangen. Ook dan krijgen we het product de volgende dag in de rekken.”


Hoe speelt Werkhuizen MIN dat klaar? Ludo De Ranter: “Wij zijn geen grote mastodont en kennen de mensen met wie we werken heel goed. Wij kunnen onze medewerkers op een andere manier motiveren en kunnen snel schakelen in onze organisatie. Als we zo’n last minute call krijgen, zetten we desnoods 70 man tegelijk in, en kunnen we net op tijd uitleveren.”

Een maatwerkbedrijf vlakbij

Bij strakke deadlines is tijd belangrijk, ook transporttijd. Een reden waarom Uni-Bright, dat verlichtingsproducten voor de zakelijke markt verkoopt, een maatwerkbedrijf in de buurt zocht. Kristof Van Herck, commercieel medewerker en aankoopverantwoordelijke: “We zochten na onze verhuizing naar Deurne een nieuwe partner in de buurt om transporttijd zo kort mogelijk te houden. Het is Werkhuizen MIN geworden. Zij groeperen voor ons producten en verpakken ze. Doorgaans gaat het om twee of drie onderdelen die samen in één doosje gaan, bijvoorbeeld een inbouwring, een LED-spotje en een fitting.”

Per opdracht levert Werkhuizen MIN zo’n 200 tot 400 afgewerkte producten af. Kristof Van Herck: “We voeren wekelijks een forecast van onze stock uit. Daarna geven we Werkhuizen MIN de opdracht een reeks producten samen te stellen en te verpakken, om de stock op peil te houden of om speciale bestellingen verzendklaar te maken. We leveren de producten en verpakkingen aan en krijgen samengestelde en verpakte producten terug. Dat Werkhuizen MIN dichtbij gevestigd is, maakt dat we efficiënt samenwerken wat kost, snelheid en communicatie betreft.”

Samenwerken met een maatwerkbedrijf

In de stad Antwerpen zijn 12 maatwerkbedrijven gevestigd. Samen bieden ze een ruime dienstverlening aan, van logistieke versterking, verpakking, assemblage, productie, bouw en renovatie tot schoonmaak, groenverzorging, recyclage, fietsbeheer en horeca.

Ontdek het aanbod op www.ondernemeninantwerpen.be/maatwerkbedrijven of contacteer Gina Verbeeck, expert werk en sociale economie (gina.verbeeck@stad.antwerpen.be, tel. 32 3 338 21 14).

Maatwerkbedrijven bij piekmomenten: 5 voordelen

  • eigen productieomgeving moet niet worden aangepast
  • partnership op langere termijn biedt duurzame oplossing
  • productie in eigen land spaart tijd en transportkosten uit
  • professionele service en flexibele organisatie
  • aangepaste infrastructuur en strenge kwaliteitscontrole

 

Sectoren: 
Deel deze pagina: