Antwerpse chemie scoort primeur met garnalenvoeding

Het Duitse Evonik kiest Antwerpen als locatie voor een nieuwe fabriek van garnalen- en kreeftenvoeding. Hoewel de expansie van de Antwerpse site in bedragen eerder klein is, is de uitstraling in de multinational groot. Het gaat om een investering van ergens tussen 10 en 50 miljoen euro, goed voor 20 extra jobs.

Tegen midden dit jaar zal de installatie beginnen te draaien. 'Het is de eerste keer dat een totaal nieuw product buiten Duitsland op industriële schaal wordt gelanceerd. En die primeur is voor Antwerpen. Een duidelijke erkenning van onze technologische kennis hier', zegt Frank Daman, die sinds twee jaar de Antwerpse activiteiten leidt. "De vergelijking met Duitsland zal altijd gemaakt worden. Maar vergeet niet dat de Antwerpse haven een aaneenschakeling van petrochemische pijpleidingen is. Het is een enorm voordeel voor de productie van bijvoorbeeld butadieen en MTBE als je grondstoffen gewoon uit de pijpleiding kan halen."

Kippenvlees

"De voorbije tien jaar is ruim 500 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de productie en 350 miljoen euro in het onderhoud en de vervanging van installaties. Dat zijn serieuze bedragen. Cruciaal daarbij is de mega-investering in een nieuwe methionine- installatie. Methionine is een additief voor kippenvoer, waardoor kippen de voedingsstoffen van granen of maïs beter opnemen, sneller groeien, meer eieren leggen en minder mest produceren. En dat allemaal tegen beperkte extra kosten. Die markt groeit jaarlijks met 6 procent. Een van de eerste dingen waar mensen in China geld aan uitgeven als de welvaart stijgt, is kippenvlees. Het is een teken van rijkdom. Ook in West-Europa zien we een verschuiving van rood naar wit vlees. Vorig jaar produceerden we methionine voor 40 miljard kippen. Antwerpen heeft in de groep veruit de grootste methioninefabriek en is daarvoor het absolute competentiecentrum."
 
 
 
 
bron: De Tijd

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: