Antwerpse diamanthandel terug gegroeid in 2016

In 2016 werd in Antwerpen voor 202 miljoen karaat aan diamant verhandeld, 5 procent meer dan het jaar voordien. De waarde van de diamanten steeg met 1 procent tot 48 miljoen dollar, een stuk minder sterk dus dan de groei van het volume. Toch spreekt diamantkoepel AWDC (Antwerp World Diamond Centre) over een sterk herstel na het zwakke jaar 2015. 'De stemming op de markt is veel positiever dan het jaar voordien', meldt het jaarverslag dat recent verscheen.

De stijging is volledig toe te schrijven aan de handel in ruwe diamant, waar Antwerpen het onbetwiste wereldmarktleiderschap heeft. AWDC claimt dat 84 procent van alle geproduceerde ruwe diamanten in Antwerpen wordt verkocht. De import van ruwe diamant steeg met 7 procent in volume en 9 procent in waarde, de export nam toe met 5 procent in volume en 11 procent in waarde.

De positie van Antwerpen in de handel in geslepen diamant nam af. Zowel de import als de export daalde met 10 procent in waarde. Voor de handel in geslepen diamant claimt Antwerpen een marktaandeel van 50 procent.

Intensieve promotie

De wereldmarkt voor ruwe diamant groeide vorig jaar met 20 procent, onder meer doordat er voorraden werden afgebouwd door grote producenten als Alrosa en De Beers. Antwerpen verdedigt zijn positie op de markt voor ruwe diamant met intensieve promotie door AWDC, ook bij kleinere diamantproducenten.

Dat werpt vruchten af, zo bleek uit het aantal tenders (veilingen) voor ruwe diamant. Vorig jaar werden er in Antwerpen 86 tenders georganiseerd, 9 meer dan het jaar voordien. De productie van twee nieuwe mijnen in Canada zal ook volledig in Antwerpen worden verkocht, evenals die van een nieuwe mijn in Lesotho. Verwacht wordt dat die drie mijnen dit jaar 7 miljoen karaat aan bijkomend volume in Antwerpen zullen opleveren. 'De toekomst is veelbelovend', concludeert AWDC. 

 

Lees meer over diamant in Antwerpen

Deel deze pagina: