Antwerpse diamantsector heeft goed 2016 achter de rug

Na een erg moeilijk 2015, verhandelde de Antwerpse diamantsector 5% meer diamant in 2016. Het afgelopen jaar werd voor een totale waarde van 48 miljard USD aan diamanten geïmporteerd in en geëxporteerd vanuit Antwerpen. Vooral de ruwe diamantmarkt is duidelijk aan herstel bezig. Een goed teken aangezien ruwe diamant de basis en het hart van de diamanthandel is.

In totaal werd 202 miljoen karaat ruwe en geslepen diamant verhandeld, ter waarde van 48 miljard USD. Terwijl de waarde van de verhandelde diamant in 2016 in Antwerpen stabiel blijft ten opzichte van 2015, stijgt de verhandelde hoeveelheid goederen met 5%, wat een beter gevoel op de markt creëert dan het jaar voordien. Waar de algemene dalende trend op de geslepen diamantmarkt bevestigd wordt, versterkt de Antwerpse diamanthandel haar positie op de ruwe diamantmarkt.

Algemene dalende trend geslepen diamant wordt bevestigd

Zowel de export als de import van geslepen diamant in 2016 daalde ten opzichte van 2015. In totaal werd 11,4 miljoen karaat geslepen diamant ter waarde van 23,2 miljard USD geïmporteerd en geëxporteerd op de Antwerpse diamantmarkt. 

Deze dalende trend wat betreft geslepen diamant is een algemene trend voor de internationale diamanthandel. Het schrappen van enkele valuta in Indië heeft een onmiddellijke invloed op de handel daar, maar ook de economische groeivertraging in de BRIC-landen ligt aan de basis van dit probleem.

Ruwe diamantmarkt herstelt zich

In tegenstelling tot de geslepen diamantmarkt, doet de ruwe diamanthandel het zeer goed. Wat de Antwerpse handel ten opzichte van vorig jaar verloor aan geslepen diamant, wordt rechtgetrokken door de winst aan de kant van de ruwe diamanthandel. In totaal werd 190,8 miljoen karaat ruwe diamant ter waarde van 24,8 miljard USD geïmporteerd en geëxporteerd op de Antwerpse diamantmarkt.

Actieve aanpak

De actieve aanpak van AWDC heeft ervoor gezorgd dat de Antwerpse diamanthandel haar positie op vlak van ruwe diamant heeft kunnen versterken. Meer ruwe diamant naar Antwerpen halen is immers één van de speerpunten binnen de strategie van de koepelorganisatie. Net als de voorbije jaren ging AWDC actief op zoek naar mogelijke nieuwe interessante markten en organiseerde het daarvoor verschillende missies naar diamantproducerende landen zoals Brazilië. Maar ook bestaande relaties met topproducenten zoals het Russische ALROSA worden steevast bestendigd. Het stijgende aantal tenders voor ruwe diamant in Antwerpen is hier een duidelijk gevolg van en stimuleert de ruwhandel in Antwerpen steeds meer.

Ari Epstein, CEO AWDC: “2016 was een goed jaar, maar ook de toekomt ziet er goed uit. Van de Renard mijn en de Gahcho Kué mijn in Canada en de Liqhobong mijn in Lesotho is de commerciële productie net gestart en de verkoop van deze goederen zal 100% zeker in Antwerpen gebeuren. Er wordt verwacht dat ze samen goed zullen zijn voor meer dan 7 miljoen karaat extra op de markt in 2017. Een mooi vooruitzicht dus.”

Sectoren: 
Deel deze pagina: