Antwerpse diamantsector trekt innovatieve kaart in aanpak globale crisis

De handel in diamant staat onder druk. Antwerpen, internationaal het belangrijkste handelscentrum, ontsprong de dans niet, maar hield wel het sterkste stand. Het afgelopen jaar werd voor een totale waarde van 48,3 miljard USD aan diamanten geïmporteerd en geëxporteerd van en naar Antwerpen.

De internationale diamanthandel staat onder druk door de dalende verkoop van geslepen diamanten wereldwijd. Antwerpen zag de totale verhandelde waarde aan diamanten dalen van 58,8 miljard USD in 2014 naar 48,3 miljard dollar in 2015. Hoewel dit een daling is van zo’n 18%, moesten concurrenten India en Israël nog zwaardere klappen incasseren.
 
De zware crisis van het afgelopen jaar zette het Antwerp World Diamond Centre (AWDC) ertoe aan op zoek te gaan naar innovatieve alternatieven voor de noden in de sector. Hieruit vloeide een samenwerkingsovereenkomst voort met twee FinTech bedrijven die een snel, transparant en efficiënt alternatief bieden op het tradionele internationale betalingsverkeer.
 
AWDC CEO Ari Epstein: “Willen we als handelscentrum overeind blijven in deze uiterst competitieve sector, dan moeten we voortdurend op zoek naar nieuwe technologieën en manieren om onszelf te onderscheiden van onze concurrenten. Eind vorig jaar heeft AWDC samen met Morgan Stanley een Diamond Equity Investment Symposium georganiseerd met als doel potentiële investeerders inzicht te geven in de diamantsector. Vandaag kunnen we aankondigen dat dit geresulteerd heeft in een samenwerkingsovereenkomst met twee FinTech bedrijven: Uphold en FX4BIZ.”

Oorzaken wereldwijde crisis

Aangezien de internationale diamanthandel beweegt op de golven van de wereldeconomie, had de economische groeivertraging in de BRIC-landen en dan vooral de groeivertraging in China – de tweede belangrijkste afzetmarkt van geslepen diamant na de Verenigde Staten – een enorme impact op de vraag naar diamant.
 
Hoewel de diepe crisis van het voorbije jaar de diamantproducenten er voor het eerst in decennia toe aanzette de prijzen voor ruwe diamant licht te doen dalen, zorgden de zwakke prijzen voor geslepen diamant dat diamanthandelaren nog steeds moeilijk winst konden maken. Gemiddeld bedroegen de winstmarges het afgelopen jaar, net zoals in 2014, zo’n 0,2%.
 
Tot slot zorgde de bankencrisis en de overheidsschuldencrisis dat de toegang tot bancaire kredietverleningen aan ondernemingen drastisch veranderde.
 
Heel wat sectoren hebben daardoor moeite om financiering te krijgen. Voor diamantairs betekent dit dat ze minder middelen beschikbaar hebben om ruwe diamanten aan te kopen, wat een impact heeft op de wereldwijde handel.
 
Lees meer over diamant in Antwerpen

Deel deze pagina: