Antwerpse groeibedrijven in de running voor ‘scale-up van het jaar’

Op 16 oktober wordt de ‘Prijs van de Vlaamse Regering voor de Scale-up van het Jaar’ uitgereikt. Met deze award wil de Vlaamse regering een scale-up met sterk groeipotentieel ondersteunen. Twee van de vier finalisten zijn niet toevallig van Antwerpse bodem.

Rombit

Een van de finalisten is het Internet of Things-bedrijf Rombit. Deze scale-up heeft drie kantoren in Antwerpen, waaronder een IoT-onderzoekslabo in de business- en innovatiehub The Beacon. “Wij maken oplossingen voor slimme steden en een slimme haven”, legt CEO, Jorik Rombouts uit.  “In de stad Antwerpen vind je bijvoorbeeld onze digitale parkeerborden terug en in de haven loopt er een digitaal project rond havenloodsen. Door schepen, wagens en loodsen met elkaar te connecteren, willen we bijdragen aan een veilige en efficiënte haven.”

Jorik Rombouts is enthousiast over de ‘slimme zone’ in Antwerpen: “De Smart Zone is de perfecte proeftuin voor IoT-bedrijven. We kunnen er nieuwe concepten testen en van daaruit onze realisaties tonen aan de rest van de wereld.” “Met The Beacon hebben we nu ook de basis voor een ‘Capital of Things’. Dat is de plaats waar alle ideeën en concepten concreet zullen worden”, vult Jorik Rombouts aan.

Lemon Companies

Een andere finalist voor de award is Lemon Companies uit Kontich. Lemon Companies is een allround technologiebedrijf die hun onderneming hebben uitgebouwd op drie pilaren: webdevelopment, de ontwikkeling van hardware en de uitwerking van creatieve concepten in de vorm van joint ventures. Filip Smet, CEO van Lemon licht toe: “Wij zijn in de eerste plaats een dienstenbedrijf. Met ons werk willen we een impact maken op de organisaties waarmee we samenwerken. Zowel voor grote klanten, als voor de kmo om de hoek.”


Binnen het luik ‘hardware’ is Lemon ook actief binnen de sector van Internet of Things (IoT). “Op dit moment zijn we bijvoorbeeld bezig met een project in samenwerking met een beroepsvereniging van kinesisten. Daarvoor ontwikkelen we sensoren waarmee de kinesisten de houding van de rug kunnen meten. Kinesisten kunnen die data dan raadplegen op een platform”, zegt Filip Smet.

Of de award opnieuw wordt weggekaapt door een Antwerpse scale-up, wordt bekendgemaakt op dinsdag 16 oktober. De twee andere finalisten komen uit de stad Gent. De winnaar van de prestigieuze award zal het Antwerpse bedrijf PlayPass opvolgen. PlayPass ontwikkelt vanuit zijn thuisbasis in StartupVillage cashloze betaalplatformen voor evenementen en festivals.

Deel deze pagina: