Antwerpse samenwerking zorgt voor slimme oplossing in Covidcrisis: UZA en Fibricheck

FibriCheck app

UZA en FibriCheck lanceerden een digitaal zorgtraject voor patiënten met hartritmestoornissen

In de strijd tegen Covid-19 lanceerde de stad Antwerpen een oproep naar start-ups om innovatieve digitale oplossingen uit te werken. Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en FibriCheck ontwikkelden een digitaal zorgtraject om patiënten met vermoedelijk hartritmestoornissen van op afstand volwaardig op te volgen tijdens de coronacrisis. De financiële steun van de stad Antwerpen bracht het project in een stroomversnelling.

Digitale check van hartritmestoornissen zorgt voor efficiënte consultatie

Patiënten met hartritmestoornissen zijn vaker ouder en kwetsbaarder dan anderen. Tijdens de Covidcrisis moesten zij hun bezoek aan het ziekenhuis uitstellen. 
Om deze patiënten goed op te volgen organiseerde UZA teleconsultaties. Enkele dagen voor de consultatie kon de patiënt op de smartphone met de digitale applicatie ‘FibriCheck’ zijn hartritme meten. Deze metingen geven belangrijke extra informatie tijdens de raadpleging. De arts krijgt snel een beeld van de toestand van de patiënt en de consultaties verlopen erg efficiënt.

Partners in het project

Professor Hein Heidbuchel (Diensthoofd Cardiologie UZA en Gewoon Hoogleraar Cardiologie UA): “Fibricheck leverde de technologie aan die de regelmaat van het hartritme meet via de doorstroming van het bloed in de vinger. Wij als UZA tekenden de beslissingsstrategie uit voor het gebruik van deze informatie en de medische zorg aan de patiënt.”

Samenwerken aan innovatie

Werken aan innovatieve oplossingen verloopt sneller in een goed samenwerkend team.
Hein Heidbuchel: “Eerst werd er nagedacht over de strategie hoe we FibriCheck best konden inbouwen in de teleraadpleging. Eens deze blauwdruk vaststond, kreeg de software van de (tele)raadplegingen in UZA hiervoor een update. 

Ons team screende eerst het patiëntenbestand op hun gebruik van de smartphone. De geselecteerde patiënten hebben we begeleid: de FibriCheck app installeren op de telefoon en thuis de digitale metingen leren uitvoeren. De resultaten van die metingen krijgt de arts te zien op het dataplatform. Zo kan de arts meteen de juiste zorg bepalen van op afstand. Resultaat; de patiënt hoefde niet naar het ziekenhuis te komen voor correcte medische opvolging, en dat is positief." 

Volgende stap was het traject systematisch uitrollen in de dagelijkse zorg, ook na de Covidcrisis. 
Lien Desteghe (postdoctoraal onderzoeker bij UZA): “Dit project is in minder dan twee weken uitgerold; het moest vooruit gaan. Daarbij konden we rekenen op de steun van FibriCheck. Bovendien is dit digitaal zorgtraject ook al voorgesteld aan andere ziekenhuizen.”

Financiële steun van stad Antwerpen

De stad maakte voor de geselecteerde projecten in totaal 250.000 euro vrij. FibriCheck kon net als zeven andere start-ups, samen met UZA genieten van deze financiële steun.
Hein Heidbuchel: “FibriCheck heeft de eigen webinterface aangepast, zorgde voor de nodige processing en ondersteunt ons nu nog technisch en bij de evaluatie van dit digitale zorgtraject. De QR-code die deze applicatie activeert, hebben we gratis ter beschikking kunnen stellen. UZA heeft zijn informaticus en het researchteam vrijgesteld van andere taken om snel te focussen op dit project en een aantal programmatorische en logistieke aanpassingen te doen.”

“De financiële ondersteuning van de stad is de aanzet geweest om over de telemonitoring-drempel heen te stappen.”

Met deze steun van stad Antwerpen vonden FibriCheck en UZA een innovatieve oplossing op korte termijn, maar de toepassing blijft ook na de crisis in gebruik: “Tijdens de Covidcrisis moesten we plots patiënten met klachten over hartritmestoornissen helpen zonder hen naar het ziekenhuis te halen. Met deze telemonitoring kunnen we oordelen of we de patiënt moeten uitnodigen voor bijkomende checks als een echocardiografie in het ziekenhuis. Een nieuwe manier van werken die we willen behouden.”

 
Alle info over extra stedelijke steun tijdens coronacrisis

De stad Antwerpen ondersteunt zelfstandigen, ondernemers en verenigingen extra tijdens de coronacrisis. Op onze overzichtspagina vind je up-to-date informatie over alle steunmaatregelen van de stad Antwerpen.

 

Deel deze pagina: