Antwerpse start-up IPee verovert Aziatische markt

Copyright | Ipee

Productontwikkelaars Jan Schoeters en Bart Geraets vonden de inspiratie voor hun start-up IPee op een ongebruikelijke plek: de wc. Ze ontwikkelen sensoren die bepalen hoeveel water er nodig is om door te spoelen. Dankzij een zetje in de rug door de stad Antwerpen brengen ze die technologie nu aan de man op de Aziatische markt. De start-up IPee huurt immers dankzij een unieke samenwerking van de stad Antwerpen en B-DNA gratis gebruik van een kantoorruimte in Singapore. Op die manier kan de start-up de Aziatische markt verkennen.

“Overal passen we ons gedrag aan volgens de context: de temperatuur in huis regelen we met de thermostaat, in de keuken proeven we eerst en beslissen dan of er meer zout in de soep moet. Maar op het toilet spoelen we altijd dezelfde hoeveelheid water door de pot, of dat nu nodig is of niet. Dat is toch niet logisch?” zegt Jan Schoeters. “Wist je dat 30 procent van het waterverbruik van een gemiddeld gezin door de wc wegspoelt?”

Duur water

De IPee-sensoren meten via het porselein van de wc hoe het gesteld staat met de hygiëne. Spoort de sensor veel urine op, dan stuurt die de spoelbak aan om sterk door te spoelen. Gaat het maar om een spatje, dan volstaat een kleine spoelbeurt. “Voor dat systeem vonden we in Europa een groeiende markt die zich bewust is van de milieubelasting van watergebruik. Maar in Azië zijn ze daar op een ander niveau mee bezig”, zegt Jan. “In Singapore is water heilig.”

“In Singapore is er een nijpend gebrek aan zoet water”, legt Bart uit. “Ze voeren dat aan vanuit het buitenland of maken het zelf via ontzilting. Dat zijn dure procedures, dus zet de overheid sterk in op waterbesparing. In publieke toiletten is het verplicht om automatische spoelsystemen te installeren met een minimaal waterverlies. Daar móésten we met IPee naartoe.”

Gratis kantoorruimte

De stad Antwerpen sloeg voor drie jaar de handen in elkaar met B-DNA, een Belgische vereniging van architecten, designers en ingenieurs, om 5 Antwerpse startups de kans te geven om gratis gebruik te maken van een kantoorruimte in Singapore. Daarnaast krijgen de start-ups professionele representatie, netwerkcontacten en een jaarlijks netwerkevenement in Singapore. Hierdoor kunnen zij vanuit Singapore probleemloos de Zuidoost-Aziatische markt verkennen.

“Toen de stad Antwerpen een open oproep lanceerde voor start-ups die kantoorruimte in Singapore wilden gebruiken, hebben we daar meteen op ingetekend. We zouden wel gek geweest zijn om die kans te laten liggen”, vindt Jan. “Ik had net een bezoek aan Shanghai gebracht en daar met fabrikanten gepraat die duidelijk interesse hadden in onze technologie. Maar om een goede samenwerking op te starten, blijft het belangrijk dat je ter plaatse bent. Dat werd heel snel duidelijk.”

“Sinds juli 2018 werkt er in het kantoor in Singapore een vaste medewerker voor ons. En het is ongelooflijk hoeveel werk die verzet. Vanuit België hadden we nooit op dezelfde manier de vinger aan de pols kunnen houden: je kan wel Skypen, maar je zit altijd met dat tijdsverschil en bij problemen moet je snel kunnen schakelen.”

“De open oproep van de stad kwam dus precies op het juiste moment voor ons”, vult Bart aan. “We mochten tijdelijk gebruik maken van de kantoorruimte die B-DNA beschikbaar stelt en hebben dat gebruikt als vertrekpunt om op voort te bouwen. Ik hoop dat de stad hiermee verdergaat. Het is voor ons in elk geval een springplank voor groei in een regio die we anders maar moeilijk konden bereiken.”

Meer informatie op: www.ipee.eu.

Sectoren: 
Deel deze pagina: