Antwerpse start-ups en bedrijven bestrijden mee coronacrisis met innovatieve digitale oplossingen

Foto: GettyImages

De stad lanceerde een oproep naar start-ups die innovatieve digitale oplossingen konden ontwikkelen voor de problematieken van de coronacrisis. Een jury koos 8 bedrijven die nu een financiële bijdrage krijgen voor hun initiatief, voor in totaal 250.000 euro. Daar bovenop krijgen 18 deelnemers die de jury verrasten met hun voorstel, inhoudelijke ondersteuning om dat verder uit te werken.

Als slimme stad wil Antwerpen extra inzetten op nieuwe technologieën om oplossingen uit te werken naar aanleiding van de coronaviruspandemie. De stedelijke oproep naar innovatieve digitale oplossingen was een succes. Na iets meer dan een week hadden 130 bedrijven en organisaties een voorstel ingediend.

Snelle oplossingen met impact op korte termijn

Uit de inzendingen werd een shortlist van 20 initiatieven gemaakt. Daaruit koos een jury - die voor de gezondheidsdossiers werd bijgestaan door BlueHealth Innovation Center - 8 bedrijven die een financiële bijdrage krijgen voor hun project: Artists Unlimited vzw, Bingli, Greygin, Health Endeavour, Helpper, Robovision, Spikes en UZA-FibriCheck. Zij zullen innovatieve digitale oplossingen uitwerken die op korte termijn impact hebben in onder meer de gezondheidszorg, de zorg- en de muzieksector.

De stad heeft voor deze opdracht in totaal 250.000 euro vrijgemaakt. Afhankelijk van hun voorstel krijgen de bedrijven voor hun projecten elk een bedrag tussen de 20.000 en de 55.000 euro toegekend. De belangrijkste selectiecriteria waren de snelle uitvoerbaarheid, de relevante impact en de meerwaarde voor bewoners, bedrijven of studenten in Antwerpen. De stad legde hierbij geen thema’s of beperkingen op.

Digitale innovatie op zijn best, ook na de coronacrisis

De jury bestaat uit experten van de stad Antwerpen, Digipolis en BlueHealth Innovation Center. Zij waren aangenaam verrast door de hoeveelheid inzendingen en de diversiteit ervan. Zo werden ook oplossingen voor uitdagingen in onder meer het onderwijs, de horeca en in verband met social distancing ingestuurd. 

Veel multidisciplinaire teams grepen de kansen die digitalisering in deze uitzonderlijke situatie biedt. Zo zag de jury voorbeelden van digitale innovatie op zijn best. Stad Antwerpen kiest voor oplossingen die ook na de crisis verder van nut kunnen zijn.

De winnaars: focus op gezondheids- en zorgsector

Maar liefst 7 van de 8 geselecteerde bedrijven dienden een oplossing in voor de gezondheids- of zorgsector.

  • Bingli

Bingli helpt de strijd aan te binden met overvolle dokterspraktijken en ziekenhuizen. Het bedrijf ontwikkelde een meertalige, wetenschappelijk ondersteunde Covid-19 triagemodule om te bepalen of een patiënt door een arts moet worden gezien. Het doel is om artsen te helpen bij het identificeren van de mensen die meer medische aandacht nodig hebben.

Met behulp van een paar eenvoudige vragen bepaalt de chatbot of de patiënt een arts moet opzoeken of niet. De patiënt kan dit gesprek steeds opnieuw aangaan, als hij/zij het gevoel heeft dat de symptomen veranderen en opnieuw beoordeeld wil worden. Door de meertaligheid van de chatbot is dit zeer relevant binnen de Antwerpse context en spreekt het ook de kwetsbare doelgroepen aan. Hierdoor kan de triage op een betere manier gebeuren.

Contact: Tom Van De Putte

  • Greygin

Greygin werkt het online game based leerplatform Play it Safe uit. Dat zorgt voor de heldere en correcte toelichting van veiligheids- en gezondheidsvoorschriften. Dit is tijdens de Covid-19 pandemie in vele sectoren belangrijk, maar natuurlijk in eerste instantie in de zorgsector. Er worden twee opleidingen op maat geproduceerd die op een aangename maar ook effectieve manier de voorschriften meegeven aan de mensen op het terrein.

Contact: Brecht Kets

  • Health Endeavour en NSX

Naast fysieke gezondheid is ook psychosociale gezondheid heel belangrijk. Sociaal isolement kan hierop een verregaande impact hebben. Health Endeavour ontwikkelt samen met technologiepartner NSX een zogenaamd social prescription platform waarmee patiënten die hun dokter contacteren een ‘sociaal voorschrift’ krijgen voor de ondersteuning van hun psychosociale noden. De arts registreert info over de patiënt op het platform van Health Endeavour en krijgt suggesties voor doorverwijzing naar allerhande bestaande (vaak stedelijke) organen zoals de mutualiteit, gezinszorg of CAW. Zij kunnen aangeven of de patiënt nood heeft aan iemand die boodschappen doet of maaltijden bereidt voor hen, sociaal contact, etc. Zo faciliteren Health Endeavour en NSX een link tussen welzijnszorg en eerstelijnszorg.

Contact: Stijn Coolbrandt (Health Endeavour) en Frans Verstreken (NSX)

  • Helpper

Helpper heeft op basis van hun bestaand platform razendsnel een telefoonlijn opgezet voor zorgpersoneel die kan zorgen dat zij ontlast worden van taken zoals winkelen of de hond uitlaten. Deze lijn wordt zo laagdrempelig mogelijk gehouden en is eenvoudig te gebruiken. De telefoonlijn werd al in gebruik genomen wegens de dringende nood aan deze hulpacties. De stad geeft dit initatief graag een steuntje in de rug.

Contact: François Gerard

  • Robovision 

Robovision biedt AI-technologie aan om CT-scans van longen te analyseren en snel een betrouwbare aanwijzing van besmetting met Covid-19 te geven. Radiologen kunnen zo sneller werken. Dit is zeer relevant in de medische strijd tegen Covid-19. Robovision werkt samen met betrouwbare partijen op internationaal niveau en ook met het UZA als referentieziekenhuis. De AI-tool is ook na de coronapiek nuttig bij het sneller detecteren van eventuele mutaties van het virus.

Contact: Jonathan Kesteloot

  • Spikes

Spikes wil de zorgsector ondersteunen op vlak van twee noden die het Zorgbedrijf in Antwerpen signaleerde. Enerzijds levert hun oplossing accurate managementinformatie over de besmettingssituatie van bewoners en personeel in de zorginstelling. Anderzijds is het een tool die vrijwilligers op een veilige manier opnieuw in de zorginstellingen kan inzetten. Deze toepassing is ontzettend relevant, wetenschappelijk onderbouwd en is een mooi voorbeeld van innovatieve samenwerking over verschillende disciplines heen.

Contact: Marc Dries

  • UZA-FibriCheck

UZA en FibriCheck ontwikkelen een digitaal zorgtraject voor patiënten met hartritmestoornissen. Omwille van Covid-19 stellen patiënten niet-urgente bezoeken aan het ziekenhuis uit. Het is echter zeer belangrijk dat hun gezondheidstoestand goed opgevolgd kan worden. Naast de teleraadplegingen die momenteel gebeuren, voegt FibriCheck een app toe die patiënten kan controleren op hartritmestoornissen. De app is al ontwikkeld, met een focus op een bepaald type hartritmestoornis dat beroertes kan veroorzaken. Samen met de dienst cardiologie van het UZA wordt de app verder uitgewerkt en vervolledigd tot een volwaardige ondersteuning van het digitaal zorgtraject.

Contact: Lien Desteghe

  • Artists Unlimited vzw

Artists Unlimited vzw ontwikkelt een online streamingplatform voor artiesten en hun fans. Zo helpen zij een zwaar getroffen sector van deze crisis. Via het platform zullen online festivals, concerten en livestreams geprogrammeerd worden in samenwerking met o.a. Antwerpse concertzalen, festivals en artiesten. Dit project kan een impact hebben op een grote groep mensen, brengt artiesten en fans opnieuw samen en blijft ook na deze periode zijn waarde hebben. Artists Unlimited krijgt een bijdrage van de stad als steun voor de verdere ontwikkeling van dit innovatief project.

Contact: Ellen Schoenaerts

Inhoudelijke ondersteuning voor beloftevolle projecten

Naast de 8 projecten die financiële ondersteuning krijgen, selecteerde de jury uit alle inzendingen nog een reeks waardevolle projecten. Tijdens een gesprek met enkele experten krijgen de 18 bedrijven in kwestie inhoudelijke ondersteuning op maat. Zo kunnen ze advies krijgen om hun voorstel verder uit te werken of worden ze in contact gebracht met een of meer interessante partners om hun oplossing te realiseren.

Meer info over stedelijke steun

Het stadsbestuur ondersteunt zelfstandigen, ondernemers en verenigingen ook extra op andere manieren tijdens de coronacrisis. Op onze overzichtspagina vindt u up-to-date informatie over de richtlijnen, de stedelijke en andere steunmaatregelen, initiatieven van en voor ondernemers en preventietips, alsook verschillende oproepen aan bedrijven om hulp te bieden.

 

Deel deze pagina: