Antwerpse start-ups en bedrijven starten innovaties op in digitale, circulaire, creatieve of health- economie

8 projecten met digitale, circulaire, creatieve of health innovatie krijgen financiële steun van de stad: Salvus Health | copyright Frederik Beyens

Van 24 april tot en met 10 mei spoorden we Antwerpse ondernemers aan om projecten in te dienen voor financiële ondersteuning. 34 ondernemers die rondliepen met een vernieuwend idee voor de digitale, circulaire, creatieve of gezondheidseconomie van de stad, dienden een voorstel in. Daarvan kwamen er 17 op de shortlist en selecteerde de jury na een virtuele vragenronde uiteindelijk 8 projecten die wij hier graag bekend maken.

 

De hieronder voorgestelde projecten zullen hun oplossing kunnen realiseren met een ondersteuning van 500.000 Euro in totaal.

Projecten met focus op gezondheids- en zorgsector

2 van de 8 geselecteerde bedrijven dienden een oplossing in voor de gezondheids- of zorgsector.

Minze Health | app met automatische dataregistratie voor urologie

Minze Health, een Antwerps digital health bedrijf opgericht in 2015, ontwikkelt een geautomatiseerd plasdagboek voor patiënten met urologische problemen. Naast de geplaste volumes en tijdstippen, wordt via een app ook bijkomende informatie zoals aandrang tot plassen, drankinname en urineverlies geregistreerd. Met de hulp van een cloud-gebaseerde toepassing kan de arts de belangrijkste parameters en ratio’s in een helder overzicht consulteren.

Minze nv | Gilles Tas, tel. 0479 24 91 43 | www.minzehealth.com

Salvus Health | detectie en preventie van diabetes via meting bij apotheek

Salvus Health, een Antwerpse digital health startup, ontwikkelde reeds een gezondheidsplatform waarmee mensen bij zichzelf medische parameters kunnen opmeten tijdens een bezoek in hun apotheek, en die thuis – mogelijk begeleid door een zorgverlener – verder kunnen opvolgen via een mobiele app. Op basis van deze kennis en expertise zal Salvus Health nu een gelijkaardig programma ontwikkelen voor het opsporen van diabetes. Niet alleen het opsporen maar ook de bewustmaking van pré-diabetes en het aanzetten tot aanpassingen in levensstijl.

Salvus Health | Philip Van den Bergh, tel. 0479 23 80 26 | www.salvus-health.com

Project met focus op mobiliteit

Crowdscan | real-time tellingen op een locatie via radiogolven

Crowdscan, een spin-off van imec en de UA, maakt gebruik van veilige en energiezuinige radiogolven om nauwkeurig, in real-time en anoniem het  aantal aanwezigen op een locatie te bepalen. Deze data zijn de basis voor tal van slimme mobiliteitstoepassingen, waarbij gedacht wordt aan crowdmonitoring door veiligheidsdiensten of het aanbieden van een druktebarometer voor reizigers of potentiële bezoekers. Een pilootproject in de drukke metrohalte op de Groenplaats kan de start betekenen van een internationale uitrol.

Crowdscan | Ben Bellekens, tel. 0498 29 46 90 | www.crowdscan.be

Projecten met focus op digitale platformen

3 van de 8 geselecteerde bedrijven dienden een oplossing in voor nieuwe toepassingen met digitale platformen.

UQALIFY | online platform dat burgers matcht met digitale opleiding of vacatures

UQ Works is een groeiende start-up in Antwerpen die actief is in het bouwen van ecosystemen die leren en upskilling tastbaar maken via Technologie, Learning Content en Coaching/Training.

UQ Works ontwikkelt voor stad Antwerpen een online platform waarop informatie, inspiratie en projecten rond digitale upskilling (het verbeteren van digitale vaardigheden) worden gecentraliseerd. Het platform wordt opgemaakt in de stedelijke look-and-feel en krijgt een unieke toepassing om burgers te matchen met bedrijven die opleidingen of jobs in de aanbieding hebben. Met ruime aandacht voor knelpuntberoepen.

UQALIFY | Thierry Lescrauwaet, tel. 0495 50 84 92 | www.uqalify.com

Crowdselling | platform voor verbetering van fondsenwerving

Crowdselling, een start-up, zal inzetten op de groei en internationalisering van zijn innovatief marktplaatsmodel, een softwareplatform waarop verenigingen, scholen en andere non-profitorganisaties een kant-en-klare webshop kunnen starten met producten van lokale leveranciers. Zo verbeteren verenigingen, scholen en non-profitorganisaties hun fondsenwerving en krijgen ze meer inkomsten met minder moeite in vergelijking met hun traditionele manier van verkopen.

Crowdselling | Lukas van Orshoven, tel. 0473 72 51 40 | www.crowdselling.eu

Expect Me | zelf een hotelkamer boeken die beantwoordt aan jouw voorkeur

Expect Me ontwikkelt met partners imec.istart en Road 21 een online applicatie met Artificiële Intelligentie, waarmee hotelgasten zelf een hotelkamer kunnen boeken die overeenstemt met eigen, specifieke voorkeuren, op basis van een gedetailleerde plattegrond en een kameroverzicht. Hiermee optimaliseert Expect Me de hotelbeleving. Het laat hotels toe efficiënter te werken, de klantervaring te optimaliseren en meer rendement te behalen. Met de stedelijke toelage wordt de software verder ontwikkeld tot een commercieel product.

Expect ME | Roeland Verhamme, tel. 0479 42 08 42 | www.expect-me.com

Projecten met focus op circulariteit

2 van de 8 geselecteerde bedrijven dienden een oplossing in voor circulaire economie.

Calidris Bio | productie van eiwit via een circulair proces

Het cleantech bedrijf Calidris Bio produceert een voedzaam eiwit op basis van CO2 en hernieuwbare energie in een circulair proces. Het proces levert een eiwit op dat vismeel en soja kan vervangen in voedsel voor kweekvis. Een vervanging die hoognodig is, vermits de oceanen leeggevist worden en de beste voeding voor kweekvis vismeel is, het resultaat van…. visvangst. In een proefproject onderzoekt Calidris Bio of dit eiwit - eventueel aangevuld met plantaardige olie - vismeel volledig kan vervangen, en of het aanvullend bijdraagt tot de groei en gezondheid van kweekvis.

Calidris Bio | Johan Gheeraert, tel. 0478 28 03 40 | www.calidrisbio.com

Pets & Planet | productie van vleesvervangende voeding voor katten

Als alternatief voor de hoge vleesconsumptie van huisdieren, wil de nieuwe KMO Pets & Planet vleesvervangende voeding voor katten ontwikkelen en produceren. Door eiwitten van insecten en plantaardige bronnen te gebruiken, kan het bedrijf gezonde dierenvoeding met een hoge voedingswaarde produceren die een veel lagere ecologische voetafdruk heeft dan voeding die vlees bevat.

Pets & Planet bv  | Nicolas Bartholomeeusen, tel. 0479 16 45 19 | www.imbypetfood.com

 

De stad begeleidt deze 8 winnaars bij de uitwerking van de oplossing en doet aan matchmaking waar nodig. De selectiecriteria van de oproep waren de timing en de beoogde doelstellingen van het project, de potentiële impact (ook internationaal), de meerwaarde van de steun van stad Antwerpen en het potentieel van het bedrijf om het project en de doelstellingen te realiseren.

Meer info over financiële steun van de stad

De stad Antwerpen lanceert regelmatig oproepen om projecten in te dienen, die in aanmerking komen voor financiële ondersteuning.

Oproepen waarvoor je momenteel een project kan indienen.

 

Deel deze pagina: