Antwerpse start-ups met slimme ideeën groeien dankzij Medical Solutions Accelerator

Startup Ayes vertaalt het straatbeeld in de smartphone van een slechtziende

E-health is booming business in Antwerpen en medische start-ups als AYES en A-Sense Lab voelen zich dan ook thuis in de stad. Dankzij de Medical Solutions Accelerator (MSA) hebben ze alle troeven in handen om hun oplossing verder te ontwikkelen tot een waardevol en marktgericht concept. 

 

Medical Solutions Accelerator

Op dit moment vindt de tweede editie van de Medical Solutions Accelerator (MSA) plaats. Deze accelerator stimuleert medische innovatie in verschillende producten en diensten door zeven ambitieuze ondernemers een begeleidingsprogramma aan te bieden. Tijdens vijf workshops leren deze ondernemers hoe ze van hun product een succes kunnen maken: van het pitchen van een product, tot het opstellen van een businessplan en het ontwikkelen van een sterk ‘proof of concept’. De Antwerpse start-ups AYES en A-Sense Lab kunnen hiervan getuigen.

Mobiele app voor slechtzienden

AYES bouwde een handsfree oplossing voor personen die het door een beperkt zicht moeilijk hebben om zich zelfstandig te bewegen in de buitenwereld. Hun smartphone app, OKO,  leidt slechtzienden van A naar B dankzij ‘computer vision’.

Vincent Janssen vertelt: “Voor ons begon het allemaal met een slechtziende vriend die ons vertelde hoe hij het miste om op zijn eentje naar buiten te kunnen om een wandelingetje te maken. We keken rond op de markt of er een oplossing voor hem bestond, maar dat bleek niet het geval. Daarom beslisten we om zelf iets te bouwen. Dankzij de workshops van MSA leerden we dat we de eindgebruiker altijd voor ogen moesten houden. Tal van oefeningen deden ons nadenken over wat de gebruiker wil, wat zijn ‘journey’ is en hoe ons product daarin past.”

Nieuwe technologie om kanker op te sporen

A-Sense Lab, een initiatief van prof. Karolien De Wael van Universiteit Antwerpen, introduceert een fundamentele innovatie in de manier waarop er aan detectie kan gedaan worden, in een breed gebied van toepassingen. Samen met hun partners overbruggen ze de kloof tussen de academische wereld, de industrie en de maatschappij. Een van hun grootste uitdagingen is het toepassen van elektrochemie in het onderzoek naar kanker.

Sara Melis, project manager van Enviromics: “Ook al bevindt ons project zich nog in een vroeg stadium, toch kunnen we zeggen dat het coachingprogramma van MSA heel uitdagend, stimulerend én inspirerend was. Dankzij de steun van tal van experten kunnen we onze nieuwe technologie met veel vertrouwen verder ontwikkelen, zonder de behoeften van pathologen en kankerpatiënten uit het oog te verliezen.”

Bruisend ecosysteem

Dankzij de aanwezigheid van 28 ziekenhuiscampussen en toponderzoeksinstellingen zoals het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Universiteit Antwerpen, is e-health een belangrijke innovatiecluster in Antwerpen. Het gloednieuwe Vaccinopolis, een unieke academische testfaciliteit, is hier ook een bewijs van. Vandaag zijn meer dan 50 Antwerpse start-ups actief in health en dat is een stijging van meer dan 100% in vergelijking met 2015. Dit ecosysteem van start-ups, bedrijven, overheden en investeerders is een katalysator voor innovatie in gezondheidszorg.

Eén ding is duidelijk: als bedrijven willen innoveren in e-health, dan is er geen betere broedplaats dan Antwerpen. 

Meer lezen over innovatie in Antwerpen? Een handig overzicht vind je hier. 

Sectoren: 
Deel deze pagina: