Antwerpse starters kiezen voor coworking: "Inspireren, creëren en innoveren":

De stad Antwerpen telt meer dan 17.000 ondernemers in de creatieve sector: van mode-, juweel- en fietsontwerpers tot grafische vormgevers, productontwikkelaars of ‘digital natives’. Starters en jonge ondernemingen zoeken elkaar op in coworkingspaces: omdat het betaalbaar, comfortabel en efficiënt is. Ook andere samenwerkingen tonen aan dat we steeds meer opschuiven richting 'sharing economy'. Zeg maar 'slim omgaan met ruimte, knowhow en technologie'.  Laat je inspireren door Antwerpse starters.

In een coworkingplace deel je een atelier of bureau met andere starters of een overkoepelende organisatie. Samenwerken stimuleert networking, zet aan tot kruisbestuivingen en leidt tot economische groei. Nog voor ‘coworken’ hip en trendy was, kon je al in Bar d’Office een bureau of een vergaderruimte huren en een pint drinken met andere starters. “Intussen zijn we tien jaar verder en heeft Bar d’Office twaalf vestigingen over heel België”, aldus Klara Desmedt van Designcenter de Winkelhaak en medeoprichter van het concept.
 
Soms komt samenwerken veel dichter in de buurt van partnerships zoals bij acceleratoren en incubatoren die jonge ondernemingen onder de vleugels nemen, financieel steunen en waarbij een commerciële partner de starters in een stroomversnelling plaatst. Start it @kbc en Telenet Idealabs zijn daarvan prachtige voorbeelden. Patrick van Loij (Start it @kbc): “De focus ligt op snelle groei door professionele ondersteuning. Deelnemen is gratis, maar niet vrijblijvend. We willen samen met de starters voor innovatie gaan. Ze zijn ‘geslaagd’ als ze op het einde van de rit een duurzaam en schaalbaar businessmodel of verkopen aan referentieklanten kunnen voorleggen of een product prototype kunnen opleveren.”

BUROOZ

Kurt Goossens: “Als freelance webdesigner & marketeer miste ik de creatieve stimulans van collega’s. Een klassiek bureau ligt me zo niet, dus richtte ik vier jaar geleden een gerenoveerd pakhuis in als flexibele coworkingspace met bureaus en vergaderruimtes. Burooz is een plek waar 1 + 1 effectief 3 wordt door een mix van starters en gevorderde ondernemers.”

DESIGNCENTER DE WINKELHAAK

Klara Desmedt: “Wij zijn een van de eerste incubatoren in Antwerpen, gespecialiseerd in ontwerpers, in de ruime zin van het woord. Hier werken developers, designers, copywriters, en andere creatievelingen die elkaar onderling versterken. In de Winkelhaak vind je ook Bar d’Office, een coworkingplace die je per dag kan reserveren voor één euro all-in.”

INDIAN CAPS

Luc Van Hove: “Onze coworkingplace bevindt zich in het hart van de stad. Indian Caps is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer en omgeven door gezellige eet- en drinkgelegenheden. Voor wij er neerstreken, zat Zanzibar er al: een eventmarketingbureau met connecties in de muziek-, culturele- en bedrijfswereld. We willen een wisselwerking creëren tussen deze en andere creatievelingen.”

KUBE 8

Jaimy Van Eeckaute: “Kube8 is geen doorsnee coworkingplace, maar meer een expertisehub. Een creatief en interactief platform, waar sociaal kapitaal net als kennis- en ervaringsuitwisseling centraal staat. Onze flexibele creatievelingen zijn onze drijvende kracht. We geloven in een kruisbestuiving tussen creatieve beroepen, waaronder fotografen, (interieur-) architecten, ‘online social media agencies’, en anderen. ”

STUDIO START

Greet Vlegels: “Wij bieden geen bureaus aan, maar betaalbare werkruimtes waar (beeldende) kunstenaars en jonge startende creatieve ondernemers zich voor een langere tijd kunnen installeren. De ruimtes op acht verschillende locaties in Antwerpen zijn geschikt voor het hele creatieproces, van idee tot realisatie. We bieden ook specifieke programma’s voor starters aan: STRT Kit en STRT Schot.””

TELENET IDEALABS

Cedric Deweeck: “Telenet idealabs ondersteunt startups vier maanden bij de ontwikkeling van hun idee tot hun eerste prototype. We doen dat door hen een creatieve werkplek, coaching en een investering van 25.000 euro aan te bieden. Als het idee succesvol blijkt, begeleiden we de startups vier maanden langer om verder te groeien.”

KBC Start it!

Patrick Van Loij: “Sinds november 2013 is de KBC-toren een open huis voor innoverende startups. We bieden ze een werkplek en wifi, maar vooral professionele en financiële begeleiding door onze partners en experts. Je kan deelnemen aan Start it! door je in te schrijven voor een van de ‘pitchrondes’.”

Deel deze pagina: