Antwerpse startups grijpen hun kans in Duitsland

Copyright: UnternehmerTUM

Startups met internationale ambities voelen zich thuis in Antwerpen, dat bewijzen Geckomatics en Condugo. Stad Antwerpen gaf ze de kans om deel te nemen aan een traject met UnternehmerTUM in München, als introductie op de Duitse markt. Bert Cattoor van Geckomatics, Tijs Vangrunderbeek van Condugo en Marisa Schneider van UnternehmerTUM leggen uit wat het traject inhoudt en hoe het startups helpt om internationaal te groeien.

Kleine startups, internationale oplossingen

Geckomatics en Condugo zijn twee Antwerpse startups met een innovatieve oplossing die ook buiten de landsgrenzen kan werken. Geckomatics gebruikt artificiële intelligentie om stadsinfrastructuur digitaal te inventariseren. Condugo brengt het energiemanagement in kaart van bedrijven die actief zijn in de (petro)chemische en farmaceutische sector.

Bert Cattoor (Geckomatics): “Wij maken 360°-beelden van steden, te vergelijken met wat Google Street View doet. Onze software is in staat om in die beelden bepaalde elementen te herkennen. Onlangs maakten we op vraag van de stad Hasselt een inventaris van alle bomen in de stad. Onze software herkent niet alleen alle bomen, hij berekent ook de exacte afmetingen en plaatst de bomen op een kaart. Het resultaat? Een accurate kaart van alle bomen in Hasselt. We kunnen dit doen met alles wat zich in de infrastructuur van een stad bevindt: van verkeerslichten tot straatmeubilair.”

Tijs Vangrunderbeek (Condugo): “Bedrijven gebruiken onze oplossing om een helder beeld te krijgen van hun, vaak erg complexe, energiestromen. De voorbije jaren hebben we expertise opgebouwd door opdrachten uit te voeren voor tal van Antwerpse havenbedrijven. Vandaag zijn we klaar om onze oplossing te internationaliseren.”

UnternehmerTUM, toegangspoort tot het ecosysteem van München

UnternehmerTUM, opgericht in 2002 en verbonden aan de universiteit van München, is een van de meest toonaangevende centra voor innovatie en ondernemen in Europa. Ervaren teams helpen startups met productontwikkeling, de toepassing van ideeën en nog veel meer.

Marisa Schneider (UnternehmerTUM): “We zijn erg blij dat we Geckomatics en Condugo dit najaar mochten ontvangen. Het was heel fijn om met hen samen te werken. We konden alleen maar vaststellen dat ze heel gepassioneerd zijn om hun oplossing te internationaliseren. Hun ideeën hebben veel potentieel voor de Duitse markt en met het unieke innovatieplatform van UnternehmerTUM kregen ze toegang tot het lokale ecosysteem van München. Beide startups namen deel aan het Landing Pad, een platform dat hen alle kansen aanbood om contacten te leggen met de Duitse markt. Ze namen ook deel aan verschillende opleidingen en workshops.”

Hoog niveau

Tijs Vangrunderbeek (Condugo): “De Duitse markt heeft veel potentieel voor ons en zeker de regio Beieren is erg interessant met zijn grote petrochemische en farmaceutische sector. Over het traject met UnternehmerTUM zijn we heel tevreden. We waren aangenaam verrast door het hoge niveau van coaching. Tegelijk konden we ideeën en ervaringen delen met andere startups. We zijn ervan overtuigd dat we tijdens het traject heel wat zaadjes geplant hebben die later nog veel zullen opleveren.”

Bert Cattoor (Geckomatics): “Wij zijn al actief in een aantal internationale markten: van Israël tot Italië en hopelijk binnenkort ook in Chili en Australië. Niettemin blijven springplanken als dit traject erg welkom om een nieuwe markt aan te boren. Dankzij het programma met UnternehmerTUM hebben we nu een netwerk in Duitsland. Het was een geweldige ervaring voor ons. De medewerkers van UnternehmerTUM weten waarover ze praten en alle workshops waren erg waardevol. Volgende week hebben we al een follow-up meeting met een Duitse organisatie.”

Win-win situatie

Marisa Schneider (UnternehmerTUM): “De samenwerking met een innovatieve stad als Antwerpen geeft ons de mogelijkheid om startups te helpen die willen opschalen. Voor beide partijen biedt dit veel opportuniteiten en we hopen dat andere internationale steden zich hierdoor laten inspireren. We kijken alvast uit naar de volgende editie in 2021. Dan hopen we nog meer teams uit Antwerpen en ook Vlaanderen te verwelkomen. München wacht op jullie!”

Bert Cattoor (Geckomatics): “We zijn erg blij met deze kans van de stad Antwerpen. Ik kan andere startups alleen maar aanraden om ook deel te nemen. Meer nog, ik zou Vlaanderen en België willen oproepen om een gelijkaardig event in onze regio te organiseren. Waarom niet?”

Tijs Vangrunderbeek (Condugo): “Ook wij waarderen deze kans. Het is een win-winsituatie: als startup hebben we erg veel geleerd en tegelijkertijd kan Antwerpen zich in de markt zetten als een hub voor innovatie en ondernemerschap.”

 

Wil je meer weten over Antwerpen als een aantrekkelijke stad voor innovatie en ondernemerschap? Bekijk dan deze infopagina op businessinantwerp.eu.

Thema's: 
Deel deze pagina: