Antwerpse startups onthullen kantoor in Singapore

De Antwerpse startups Rombit, Playpass en T-Mining hebben maandag hun kantoorruimte in Singapore ingehuldigd tijdens een GoGlobal Missie van Startups.be. De stad Antwerpen maakt deze kantoorruimte beschikbaar opdat haar startups gemakkelijker de Zuidoost-Aziatische markt zouden kunnen verkennen.

Antwerpen zet al langer in op technologische startups. Een recent wapenfeit is de samenwerking die de stad aanging met de Belgische vereniging van architecten, designers en ingenieurs B-DNA in Singapore. De stad is drie jaar lang lid van die netwerkvereniging, en schuift de voordelen van dat lidmaatschap door naar enkele van haar in het oog springende startups. Die bedrijfjes hebben daardoor onder andere recht op gratis kantoorruimte in de B-DNA offices, en op professionele ondersteuning in de stadsstaat.Rombit, Playpass en T-Mining hebben hun nieuwe kantoorruimte deze week in gebruik genomen tijdens een GoGlobal missie van Startups.be naar Singapore.

Rombit zet vernieuwende IoT (internet of things)-toepassingen in voor mobiliteit en logistiek, Playpass ontwikkelt applicaties voor ‘cashless payments’ en ‘crowd management’, en T-Mining gebruikt blockchain-technologie om containerlogistiek te beveiligen. Een vierde Antwerpse startup die kan gebruikmaken van het B-DNA aanbod, is het softwarebedrijf MCS.

"De faciliteiten en de uitstekende ondersteuning van het B-DNA team geven ons de kans om ons beter te profileren in Zuidoost-Azië”, reageert CFO Ron Schuermans van Playpass. “Dankzij de hulp van B-DNA ondersteunen we intussen trouwens al een muziekfestival in Singapore met onze cashloze betalingen en toegangscontrolesystemen.


Bredere missie

Het bezoek van de Antwerpse startups aan de B-DNA kantoren in Singapore maakt deel uit van een bredere Startups.be-missie naar de stadstaat in Zuidoost Azië. In totaal nemen 15 Belgische startups en scale-ups deel aan de missie, die draait rond de thema’s IoT, fintech en logistiek. Liefst één derde van de deelnemende bedrijven komt uit de Antwerpse regio (naast Rombit, T-Mining en Playpass gaat het om UniFly en Audience Advantage).

De Belgische delegatie neemt in Singapore ook deel aan de prestigieuze Innovfest Unbound conferentie, bestudeert er het tech ecosysteem, en gaat onder andere op bezoek bij gerenommeerde multinationals zoals de internationale havengroep PSA, dienstenleverancier EY, telecombedrijf Singtel en Standard Chartered Bank.

Als kers op de taart pitchen de 15 Belgische bedrijfjes in de kantoren van Google voor een jury met lokale topinvesteerders van onder meer OGC Partners, Qualgro Asean Fund en Cocoon Capital Partners.

Opportuniteiten

“De Zuidoost-Aziatische markt biedt heel wat opportuniteiten voor Belgische startups”, zegt Content Director Frederik Tibau van Startups.be. “Bovendien is het kleine Singapore één van de interessantste tech hubs in de wereld. De stadstaat trekt sinds kort meer tech talent aan dan Silicon Valley.”
“Er zijn ook heel wat gelijkenissen tussen de havensteden Antwerpen en Singapore”, gaat Tibau verder. “Zo zetten ze allebei zwaar in op IoT-toepassingen om hun stad en hun haven future proof te maken. In die zin kan het aanmoedigen van kruisbestuivingen tussen beide startup ecosystemen tot bijzonder interessante ontwikkelingen leiden.”  

"Voor ons is het echt cruciaal om hier aanwezig te zijn”, vult CEO Nico Wauters van T-Mining aan. “Wij willen met blockchain-technologie de internationale container-logistiek efficiënter laten werken, en de haven van Singapore is een echte wereldspeler op dat vlak, net zoals de haven van Antwerpen. De stadstaat is met andere woorden een toplocatie om de internationale expansie van T-Mining af te trappen. Met de Singaporese havengroep PSA onderhouden we trouwens al goede contacten vanuit Antwerpen."

“De kantoren van B-DNA zijn niet alleen prachtig, ze vormen ook de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van de Singaporese en de Zuidoost-Aziatische markten”, besluit CEO Jorik Rombouts van Rombit. “We geloven fors in de ondersteuning van de lokale B-DNA medewerkers voor ons eigen business development traject. Voorts zijn we erg benieuwd naar de synergieën tussen de stad Antwerpen en de drie geselecteerde technologiebedrijven hier ter plekke.”

Sectoren: 
Deel deze pagina: