Apotheken en stadsbestuur bundelen de krachten voor verdeling mondmaskers

Elke Antwerps gezin krijgt stoffen mondmaskers van de stad. De verdeling zal verlopen via de 212 apotheken in de 9 districten. Apotheker Geert Van de Voorde vindt dit “een schitterend initiatief” en vertelt over de samenwerking.

De stad voorziet voor alle Antwerpenaars vanaf 12 jaar een herbruikbaar mondmasker met een uitsparing voor een filter. Er zijn 450.000 stuks voorzien. Elk gezin krijgt in de loop van juni een uitnodiging om mondmaskers en filters af te halen in een apotheek naar keuze. De verdeling verloopt gefaseerd en via de apotheken. Apothekers zijn immers een van de hoekstenen van het lokale zorgsysteem, het zijn vertrouwensfiguren dicht bij de burger. Daarnaast zijn ze voor de buurtbewoners makkelijk bereikbaar.

Expertise is cruciaal
“Ik ben blij dat de stad de meerwaarde zag om de maskers en filters via alle apotheken te verdelen”, vertelt Geert Van de Voorde. Hij is apotheker-titularis van 3 apotheken waaronder Groenenhoek in Berchem. “Voor professioneel advies zijn apothekers immers het best geplaatst. Wij hebben expertise en geven de klant een woordje uitleg... Dat is cruciaal, want bij verkeerd gebruik is een mondmasker gevaarlijker dan geen masker. Sommige gemeenten verdelen mondmaskers via de brievenbussen, maar dan ontbreekt de mondelinge toelichting. Veel inwoners hebben trouwens al mondmaskers en dan verdeel je er te veel, dat is zonde.”

Stad en sector werken samen
Van de Voorde is ook de voorzitter van eerstelijnszone Antwerpen. “Onze vakgroep wil het werk van lokale overheden, zorg- en hulpverleners op elkaar afstemmen. Het doel is een eerste lijn die voor de burger zo toegankelijk mogelijk is. We organiseren afstemming tussen apothekers, artsen, het stadsbestuur enzovoort. We coördineren bijvoorbeeld de verdeling over de Antwerpse apotheken.”

Stad helpt met communicatiemateriaal
Voor apothekers betekent de verdeling van mondmaskers extra werk. Geert Van De Voorde: “De stad ondersteunt ons met duidelijk communicatiemateriaal. Zo zijn er gebruiksaanwijzingen beschikbaar, zowel op papier als online in meerdere talen. We krijgen affiches voor in de apotheek, er zijn brochures rond het gebruik van de filters… De stad heeft veel moeite gedaan om alles zo duidelijk mogelijk te maken voor haar bewoners en ondernemers.”

Steeds meer samenwerken
“Met onze vakgroep stimuleren we ook het intercollegiaal contact en dat is versterkt tijdens de coronacrisis. Steeds meer collega-apothekers zijn ervan overtuigd dat we goed moeten samenwerken. De eerstelijnszone heeft bijvoorbeeld gezorgd voor een basisstock zodat men dat niet individueel moet aankopen.”

Hoe houden jullie het vol?
We kunnen het niet rustig aan doen, net als andere mensen in sectoren met veel werk. Ik zie al eens bleek en thuis is het rommelig... Voor mijn personeel probeer ik vooral te doseren. Ik laat hen meer glijdend werken, met genoeg recuperatie. Verder heb ik een psychologische hulplijn ingericht voor de teams. Een goed gesprek kan immers deugd doen.”

Het verschil maken
“In crisissen kan je het verschil maken in de maatschappij en daar doen we het voor. Bijvoorbeeld voor mensen uit de zorgsector, die met tranen in de ogen naar maskers zochten… Het is fantastisch als je die kan helpen, dat is erg dankbaar werk."

 

Deel deze pagina: