Apprentus brengt wereldwijd docenten en studenten samen

De meest internationale start-up van Telenet Idealabs is een platform dat docenten en studenten dichter bij elkaar brengt. Het idee van Apprentus klinkt 'global', net zoals het team overigens: de Belg Gaetan Deremince, de Est Marius Andra en de Fin Janne Harju willen de wereld veroveren. Vanuit Antwerpen natuurlijk.

Gaetan broedde in zijn Brusselse woonomgeving op het idee. Apprentus betekent zoveel als ‘we learn’ en is een online platform waar studenten op zoek kunnen naar de perfecte docent, en omgekeerd. Gaetan: “Ik zocht eigenlijk een pianoleraar voor mijn dochtertje. De enige ‘tool’ die ik had, waren de prikbordbriefjes die leerkrachten achterlaten in buurtsupermarkten. Maar hoe kom je nu te weten of de personen die zich daar ‘etaleren’ echt bekwaam en betrouwbaar zijn?”

Brand manager Titus

Op een sangria-avond van Betacowork, een coworkingspace in Brussel, loopt Gaetan de Est Marius tegen het lijf. De twee voelen een professionele klik en er ontstaan mogelijkheden om Gaetans idee te concretiseren. Gaetan: “Zowel professioneel als op persoonlijk vlak begrijpen Marius en ik elkaar. We zijn dezelfde types: ‘easy going’ en optimistisch.” Wanneer Janne erbij betrokken raakt? “Janne is mijn schoonbroer en zorgt voor de illustraties. Onze mascotte, Titus, is een creatie van hem. Titus is een uil, een wijs en werelds beest.”

Estlands ondernemerschap

Voor zijn start-up-avontuur, was Gaetan IT-consultant. Marius is ontwikkelaar. Via een internationale studentenvereniging leert hij zijn huidige vriendin kennen. Vier jaar geleden volgde hij haar naar België. En het ondernemerschap? “Wat veel mensen niet weten, is dat Estland een stuk ondernemender is dan België. Sterker nog: Estland is het land met de meeste start-ups per inwoner. Wist je dat de code van Skype door vier Estlanders is geschreven? Zo'n ondernemersklimaat zet je aan om zelf te ondernemen. Toen ik in België arriveerde, ben ik onmiddellijk op zoek gegaan naar een activiteit en zo kwam ik Gaetan tegen.”

Internationaliteit

Of een internationaal team zijn voordelen heeft? Gaetan en Marius zijn ervan overtuigd. “We moeten geen moeite doen om ons idee internationaal uit te werken, het komt op een natuurlijke manier. Onbewust creëren we een sfeer waarmee we verschillende culturen tegelijkertijd benaderen. Ons platform is nu al beschikbaar in het Nederlands, Frans en Engels en er blijven ‘vlaggetjes’ bijkomen, verwijst Marius naar de manier waarop je je taal kan kiezen op het platform. Ook de groep leerkrachten situeert zich over de hele wereld. Je kan live les van ze krijgen of gewoon via Skype.”

De kip én het ei

Gaetan: “We zijn al even bezig met Apprentus, maar Telenet Idealabs brengt ons naar een volgend niveau. De moeilijkheid van ons idee is dat we een kip-en-ei-idee hebben. Een idee dat afhankelijk is van twee doelgroepen: leerkrachten én studenten. De ene doelgroep kan niet zonder de andere. We hebben een leerkrachtenbestand uitgebouwd, nu willen we de interface voor studenten optimaliseren. Dankzij de vele workshops en mentoren weten we beter hoe we ons product moeten ‘branden’ en positioneren. Gisteren kregen we nog een boekentip van Koen Thewissen, een van onze mentoren: ‘Zag’ van Marty Neumeier. Zijn slogan? “When everybody zigs, zag.” 

Wie zoekt, die vindt

“Wat we zelf nog willen leren? Italiaans”, antwoordt Gaetan zonder twijfel. “Ik hou van de taal, het land, het eten, de cultuur.” Marius: "Ik wil Nederlands leren omdat ik in Leuven woon en het de taal van mijn vriendin en schoonfamilie is." 
“Het unieke van Apprentus is dat leerkrachten en studenten elkaar online vinden op basis van hun regio en interesse. Daarnaast hebben we een ratingsysteem, zodat je beter weet wat voor vlees je in de kuip hebt als er een leerkracht bij je over de vloer komt. Het profiel van de leerkrachten is ook gelinkt aan een van hun sociale media en - in een latere fase - aan hun leeg strafblad.” Op hoeveel leerkrachten en studenten Gaetan en Marius mikken? “Niet het aantal, maar de activiteit op ons platform is belangrijk.” Marius voegt glimlachend toe: “Ik ben pas tevreden als we alle leerkrachten ter wereld in ons bestand hebben!” Ambitie genoeg voor de jonge ondernemers!

Thema's: 
Deel deze pagina: