Atlas: "een eerste job versnelt de integratie"

"Bij Atlas (het Antwerpse agentschap Integratie & Inburgering) zijn we elke dag bezig met inburgering en integratie van nieuwkomers. In dat kader zoeken we geregeld nieuwe consulenten die de nieuwkomers begeleiden bij hun inburgeringstraject. Een uitdagende job, waarvoor best wel wat menselijke skills vereist zijn, en een forse dosis stressbestendigheid", vertelt Veerle De Maesschalk, coördinator trajectbepaling bij Atlas.

"Onlangs solliciteerden twee mannen van Afghaanse origine op de vacature. Ze voldeden aan al die competenties én bleken over een extra vaardigheid te beschikken: ze spreken Pasjtoe-dari, een Perzische taal die voor veel van onze inburgeraars de enige is. Bovendien doorliepen ze zélf het inburgeringstraject en kunnen ze hun eigen verhaal en ervaringen gebruiken om andere nieuwkomers te begeleiden. De enige extra inspanning die wij moeten leveren, is wat duidelijker articuleren tijdens de teamvergaderingen, want hun Nederlands is al heel erg goed. Dat moet uiteraard ook in hun job."

"We zijn natuurlijk goed geplaatst om te weten hoe belangrijk zo’n eerste job is voor een nieuwkomer. Die versnelt de integratie én geeft hen extra kansen op de arbeidsmarkt. We zijn blij dat we zo ook een voorbeeld zijn voor andere bedrijven. Dat vinden we toch ook belangrijk: dat net wij, die alle dagen met diversiteit en integratie bezig zijn, aantonen dat tewerkstelling van nieuwkomers vlot kan verlopen."

Lees meer over werken met nieuwkomers

Sectoren: 
Deel deze pagina: