BAAS: jongeren met goesting om te ondernemen

Jongeren die dromen van een eigen onderneming? Het project BAAS geeft hen de kans om hun droom waar te maken. Tijdens het ondernemersevent van 14 maart in de Boerentoren maakt BAAS de selectie bekend van twintig jongeren die persoonlijke coaching krijgen om aan de slag te kunnen.

Jonathan Stuyven, coördinator BAAS: “De stad Antwerpen en de projectpartners willen jongeren aanzetten om hun ondernemersdroom waar te maken. Daarom gingen we eind 2014 op zoek naar een brede mix jonge ondernemers: van 18 tot 30 jaar, mannen en vrouwen, hoog- en laaggeschoold. Ze hadden één ding gemeen: de goesting om met hun passie aan de slag te gaan. Op onze uitnodiging kwamen veel geïnteresseerden af: liefst 125 mensen, terwijl we plaats hadden voor 95 man.”

Ondernemers en experts 

“BAAS bewijst dat ondernemerschap leeft. Er is veel ‘goesting’: veel jongeren voelen de drive om het zélf te doen. Tegelijk toont het BAAS-project dat er een luisterend oor is voor starters: tien partners - allemaal experts in ondernemen - schaarden zich erachter. Ze beseffen dat jonge ondernemers ondersteuning nodig hebben. Via de coördinatie van jongerencentrum Kavka bereiken ze die jongeren nu ook. Iets waarin ze eerder niet altijd slaagden.”

Individuele coaching

“Het voortraject van BAAS is afgerond. Alle deelnemers werden opgedeeld in vier groepen - pré-idee, pril idee, pré-starter en starter – en volgden vier sessies afgestemd op hun situatie en gegeven door een van de partners. Vandaag trappen we de tweede fase op gang: twintig geselecteerden krijgen individuele coaching, worden doorverwezen naar het partneraanbod, en ontvangen 500 euro van de stad waarmee ze bijvoorbeeld een cursus bedrijfsbeheer ofeen cursus bedrijfsbeheer of een opleiding webdesign betalen .” 

Pitchen en overtuigen

“Op het ondernemersevent van 14 maart beslissen we welke twintig jonge ondernemers we meenemen naar fase 2. De jongeren pitchen hun project voor een jury die bestaat uit hun voortrajectcoach en vertegenwoordigers van de tien partners. De financiële rendabiliteit is niet beslissend. Hoewel de haalbaarheid meespeelt, zijn vooral de motivatie en het potentieel van de starter zelf doorslaggevend.” 

Welkom in Boerentoren

“Na de selectieronde houden we een event in de Boerentoren. Iedereen is welkom, ook sectorgenoten en jonge ondernemers die niet aan het BAAS-project deelnamen. Ze ontmoeten en inspireren er elkaar. Ze proeven er van het aanbod van de partners. En ze laten zich aanmoedigen door sprekers als Antwerps schepen voor werk Marc van Peel,  de projectmanager van Startup City, Evert Bulcke en eerder gestarte jonge ondernemers.”

Blijven opvolgen

“Op het einde van de rit – na fase 2– willen we minstens vijf start-ups uit deze groep zien komen. Maar daar eindigt het niet voor Kavka: we willen de ondernemersgeest opwekken én blijven aanwakkeren. BAAS blijft alle ingeschrevenen opvolgen. Graag bouwen we een werking op, waarbij de starters van straks nieuwe jonge ondernemers inspireren. Wij zien deze editie van BAAS dus als een pilootproject, waar we op willen  voortbouwen. We dromen van meerdere edities. Zeker zolang er nood én goesting is bij de jongeren.”
 

  • Kom naar het BAAS-event
  • Zaterdag 14 maart om 14 uur 
  • Boerentoren, Schoenmarkt 35, Antwerpen
  • www.baasbaas.be
Deel deze pagina: