The Beacon: epicentrum voor IoT in Antwerpen

Op donderdag 27 september is The Beacon officieel geopend, dé hotspot voor alles wat Internet of Things en Artificiële Intelligentie is in Antwerpen. De stad Antwerpen, de Universiteit Antwerpen, het Havenbedrijf Antwerpen, imec, Agoria  en allerlei corporates, groeibedrijven en start-ups gaan er intensief samenwerken rond IoT- en AI -toepassingen voor de stad, de industrie en de logistiek. Wim De Waele, de kersverse manager van het initiatief, legt uit waar The Beacon voor staat.

“Vergis je niet: The Beacon is niet zomaar een fysieke plek. Meer dan een coworking space of een incubator wordt The Beacon een inhoudelijk project, een brandpunt voor brains en resources om samen te werken rond IoT en AI. We werken op drie terreinen: smart city, logistiek en industrie.”

Van waar de ambitie om de krachten te bundelen rond IoT?
“Er zijn geen grenzen wanneer het aankomt op digitale innovatie: we zitten in een globale markt. Als kleine Vlaamse regio moeten we dus de koppen bijeensteken en samenwerken om ons te positioneren als een speler om rekening mee te houden. Antwerpen is daarvoor de perfecte uitvalsbasis: een knooppunt van logistiek en industrie én de grootste stad van Vlaanderen. Dat geeft ons de kritische massa om baanbrekend werk te doen.”

Wat bedoelt u met ‘kritische massa’?
“Door complementaire spelers samen te brengen, rolt de innovatie voort als een sneeuwbal. Je deelt kennis en doet daardoor zelf weer kennis op. Zo zie je sneller nieuwe ideeën tot stand komen. En dat is uiteindelijk de bedoeling: we willen spelers samenbrengen die echte, bruikbare toepassingen ontwikkelen voor de stad, de industrie en de logistiek.”

Hoe gaat The Beacon die ambitie waarmaken?
“We gaan van start met enkele vaste residenten. De Universiteit Antwerpen, imec, Agoria en een aantal IoT-bedrijven en start-ups maken van The Beacon hun uitvalsbasis. Dat zal alvast zorgen voor een sterke dynamiek in dit gebouw en hopelijk leiden tot onverwachte samenwerkingen. De komende weken en maanden gaan we vooral nog veel meer spelers, groot en klein, te betrekken bij The Beacon via workshops, seminaries, matchmaking, In samenwerking met Co-station zullen we zo snel mogelijk een service catalogus van innovatiediensten uitwerken met een selectie van partners voor deze community. Zo zetten we The Beacon lokaal op de kaart, maar ook internationaal. Er is trouwens nog plaats voor bedrijven en start-ups die zich in The Beacon willen vestigen.”

Wat zijn uw verwachtingen voor The Beacon?
“Ik zie enorm veel potentieel in en rond Antwerpen. De ambitie moet daarom zijn een internationaal gerenommeerd kenniscentrum te worden dat innovatieve projectreferenties uitbouwt in de industrie, de haven en de stad zelf.  Ik hoop dat we snel een aantal concrete projecten in de praktijk kunnen ontwikkelen als springplank daarvoor.”

 

Lees meer over The Beacon

Sectoren: 
Thema's: 
Deel deze pagina: