The Beacon opent zijn deuren

The Beacon, een gloednieuwe business- en innovatiehub met kantoren en diensten voor ontwikkelaars van Internet of Things (IoT)-oplossingen, aan de Sint-Pietersvliet is geopend. In The Beacon komen technologische corporates, start-ups, scale-ups en toponderzoekers samen om sterke IoT-oplossingen te ontwikkelen voor industrie, logistiek en smart cities. De vijf oprichters van The Beacon – Stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, Universiteit Antwerpen, imec en Agoria – hebben het management toegewezen aan Co.Station.

In The Beacon worden alle spelers in de IoT-keten samengebracht: van kleine tot grote IoT-bedrijven en baanbrekende onderzoekers. Door relevante partners te laten samenwerken, ontstaan nieuwe opportuniteiten en oplossingen waar de bedrijven maar vooral ook de eindgebruikers beter van worden. Dat is ook de taak die voor het aangestelde management Co.Station is weggelegd. Co.Station werd onder meer gekozen vanwege hun ervaring met het opbouwen van ecosystemen voor bedrijven.

Gerealiseerd dankzij uniek partnership

Dankzij een unieke samenwerking tussen stad Antwerpen, Havenbedrijf Antwerpen, Universiteit Antwerpen, onderzoek- en innovatiehub imec en technologiefederatie Agoria, wordt de uitbouw van een IoT-ecosysteem heel concreet:

  • Zo brengen Universiteit Antwerpen en imec meer dan 100 toponderzoekers naar het gebouw, met expertise in onder andere IoT, cloud computing, artificial intelligence en 5G. Ze zullen er een brug slaan tussen smart city-onderzoek en toepassingen.
  • Daar bovenop verankert Imec in The Beacon de werking van haar living en technology lab City of Things.
  • Het Havenbedrijf Antwerpen reikt innovatieprojecten aan uit de Antwerpse haven, die aanknopingspunten hebben bij de logistieke bedrijven in The Beacon. Dankzij de wisselwerking binnen het gecreëerde ecosysteem van The Beacon kan ook een Harbour of Things uitgebouwd worden. Het Havenbedrijf heeft beslist om haar recent uitgebouwd LORA IOT netwerk, dat heel de haven dekt, open te stellen voor alle bedrijven en organisaties werkzaam vanuit The Beacon.
  • Agoria zal het Innovatief Bedrijfsnetwerk ‘IoT Value Chain’ verankeren, een IoT bedrijvencluster voor smart cities en industrie 4.0, opgericht door de technologiefederatie en ondersteund door het Agentschap Innoveren & Ondernemen. Het zal zo inhoudelijke ondersteuning bieden aan de gevestigde bedrijven en het brede netwerk van The Beacon, door technologische en niet-technologische expertise aan te reiken.

Al 15 geselecteerde bedrijven

Al 15 bedrijven – een mix van start-ups, scale-ups en corporates – werden door een professionele jury geselecteerd om hun intrek te nemen in The Beacon: Accelleran, AKKA Belgium, Aloxy, ATOS Belgium, Citymesh, Data Minded, Dockflow, Engie Fabricom, NxtPort, Orange, Rombit, Seafar, Synctrace, The Retail Factory en Verhaert. Een aantal van hen heeft reeds zijn intrek genomen in het gebouw. De andere geselecteerden zullen dat in de komende weken doen.
 
Momenteel loopt een nieuwe selectieronde. In functie daarvan zal een extra verdieping aan The Beacon toegevoegd worden.
 
Alle informatie over die selectieronde en alle achtergrondinformatie over The Beacon is te vinden op www.thebeacon.eu.

Sectoren: 
Deel deze pagina: