BeCode stoomt broodnodige IT-profielen klaar voor de arbeidsmarkt

Karen Boers tussen toekomstige webontwikkelaars

Jongeren die moeilijk hun weg vinden op de arbeidsmarkt in zeven maanden opleiden tot webontwikkelaar? BeCode slaagt erin! Na eerder een gratis ‘codeerschool’ te hebben opgericht in Brussel, Charleroi en Genk, is nu ook Antwerpen aan de beurt. De komende jaren leidt BeCode zo’n 400 broodnodige IT’ers op in de Internet of Things en Artificiële Intelligentie-hub, The Beacon.

BeCode werd opgericht vanuit frustratie”, geeft CEO Karen Boers toe. “Ik hoorde steeds dat iedereen op de digitale trein moesten springen en dat er een nijpend tekort aan IT’ers is, maar niemand deed iets. Daarom besloten we met BeCode professionele programmeurs op te leiden in zeven maanden tijd. De doelgroep is divers: achtergrond en voorkennis zijn niet van tel, en we focussen ons ook op NEET’s (jongeren not in education, employment or training). Door hen de juiste skills te leren, neemt hun leven een nieuwe wending én krijgt de IT-sector zijn broodnodige werkkrachten.”

Net wat bedrijven nodig hebben

“Werkgevers zoeken plantrekkers die zich blijven heruitvinden”, weet Karen Boers. “Daarom zetten we in op ‘leren leren’, zodat de cursist ook later snel overweg kan met een nieuwe applicatie of programmeertaal. Handig in een snel evoluerende IT-wereld. De lessen zijn praktisch en interactief: de studenten buigen zich in kleine groepen over real life-opdrachten, en na de opleiding volgt een praktijkstage. Zo sluiten we goed aan op de arbeidsmarkt, waar men wendbare IT-profielen mét ervaring zoekt. Van onze afgestudeerden vindt dan ook 80% een vaste job in de sector."

Matchmaking in The Beacon

“Voor onze doelgroep is het belangrijk dat de opleiding gratis is. We rekenen dan ook op de steun van partners. Met de VDAB sloten we een ‘Social Impact Bond’ af, een innovatief financieringsmodel, waarbij VDAB enkel moet betalen als voldoende van onze NEET’s een vaste job vinden. De stad Antwerpen zorgde dan weer voor een betaalbaar plekje in Internet of Things en Artificiële Intelligentie-hub, The Beacon. De ideale plek om aan matchmaking te doen: hier vinden we experts om presentaties te geven en bedrijven met stageplekken.”

Aantrekkelijk ecosysteem

The Beacon brengt innovatieve technologische corporates, start-ups, scale-ups en onderzoekers samen onder één dak. In de stad Antwerpen krijgen ze alle kansen om mee te werken aan een toekomst met Internet of Things en Artificiële Intelligentie-toepassingen. Deze 25 bedrijven van The Beacon - en er komen er nog elke week bij - leggen kiemen voor een slimme stad en voor onze economische sterkhouders: industrie en logistiek. Om deze sectoren de groeigarantie te blijven geven, moet het aantal openstaande IT-vacatures ingevuld worden. Dat kan, zo blijkt uit de sterke afstudeercijfers van BeCode. Vanaf de eerste lesdag leren hun cursisten programmeren. Op korte termijn zich omscholen tot webontwikkelaar biedt hen een ticket naar de arbeidsmarkt. De aanwezige bedrijven in The Beacon zitten dankzij deze opleiding op de eerste rij om afgestudeerde webontwikkelaars aan te werven. Resultaat, een sterk ecosysteem op één unieke plaats in Antwerpen.

Aandacht voor digitale nood

“Met de Antwerpse opleiding erbij tellen we over het hele land ruim 600 studenten in 2019. Daarmee doen we het even goed als sommige hogescholen. Hopelijk trekken we zo de aandacht van de beleidsmakers, iets wat ik ook probeer te doen via mijn recente ‘ICT Women of The Year’-nominatie”, vertelt Karen Boers. “Nodig, want we snakken naar structurele financiering en acties voor het klassieke onderwijs. De toekomst vraagt immers om nog veel meer digitale profielen!”

Meer info

BeCode
The Beacon opent zijn deuren

Wil u deel uitmaken van de unieke business en innovatiehub The Beacon?

Klik hier voor meer informatie

Sectoren: 
Deel deze pagina: