Bedrijf in de kijker: Levanto

Levanto

Sociale onderneming Levanto helpt jaarlijks 2000 werkzoekenden uit kansengroepen aan een job. Dat doet de Antwerpse organisatie onder meer met innovatieve projecten die een meerwaarde opleveren voor andere bedrijven zoals Umicore en bouwbedrijf Willemen.

“Mensen die verder van de arbeidsmarkt staan aan een job helpen”, zo omschrijft sales manager Philip Kesteloot de missie van sociale onderneming Levanto. Via tewerkstellingsprojecten stoomt de organisatie mensen klaar om door te stromen naar reguliere jobs.

Meedenken met bedrijven

Werkzoekenden kunnen rekenen op een service op maat, maar ook bedrijven mogen aankloppen met specifieke vragen. Geraken jobs niet ingevuld of kunnen tijdrovende klussen evengoed uitgevoerd worden via sociale tewerkstelling? Dan gaat Levanto samen met een bedrijf op zoek naar een oplossing.
Kesteloot: “Vaak gaat het om tijdrovende klusjes die technisch niet zo moeilijk zijn. Precies dat zijn ideale jobs om via de sociale economie in te vullen.”

Werfwachters zorgen voor orde en veiligheid

Levanto overkoepelt elf afdelingen, elk gespecialiseerd in een specifieke sector of activiteit. Een daarvan is het bouwbedrijf als onderdeel van de sociale werkplaats Fixit, dat sinds vorig jaar werfwachters opleidt. Zij komen als geroepen bij grote bouwprojecten die veel afval op een werf produceren. Want bouwvakkers hebben vaak geen tijd om zich ook daarmee bezig te houden. Bijgevolg belandt alles op een hoop, wat  extra kosten meebrengt om het afval te laten verwerken. Via een app volgt een bedrijf dagelijks de besparingen per afvalstroom op.

Zo besparen bouwbedrijven tijd en geld. Tegelijkertijd leren werkzoekenden hoe het er aan toe gaat op een werf. Met die ‘on the job’-training leren ze het klappen van de zweep, een win-winverhaal dus.

Bij bouwbedrijf Willemen gingen de eerste werfwachters aan de slag. “In Antwerpen zijn onze werfwachters aan de slag bij de renovatie van het Wijnegem Shopping Center”, vertelt Philip Kesteloot. De volgende jaren zullen de werfwachters ook bij andere grote bouwbedrijven ingezet worden.

Daar is de bedrijfsfiets

Fietshaven van Levanto leidt werkzoekenden dan weer op om het fietsenpark van een bedrijf te onderhouden. Het rijtje klanten is indrukwekkend: naast de politie doen ook het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, Umicore, gezinszorg Villers en SD Worx beroep op de diensten van Fietshaven. 

Materiaaltechnologiegroep Umicore vertrouwde het beheer en onderhoud van zijn 1050 bedrijfsfietsen toe aan Levanto. “Maar we leiden niet alleen werkzoekenden op om dat fietsenpark te onderhouden”, vertelt Philip Kesteloot. “We bouwden ook een app waarmee bedrijven kunnen zien wanneer hun bedrijfsfietsen aan onderhoud toe zijn. Met die extraatjes proberen we onze diensten blijvend te innoveren.”
 

Sectoren: 
Deel deze pagina: