Beschutte werkplaats is kiezen voor specialisatie

Chris Van Hees, directeur Logistics bij AVA

AVA papierwaren is een bloeiend familiebedrijf. De voorbije drie jaar klom het aantal winkels naar 44, en het personeelsbestand naar 500 – en de groeiplannen zijn nog veel groter. Sinds een half jaar vertrouwt AVA voor die groei ook op een zeskoppig team van beschutte werkplaats KUNNIG. “Die samenwerking loopt zo goed, dat we denken aan uitbreiding”, vertelt Chris Van Hees, directeur Logistics bij AVA.

KUNNIG is een Antwerps bedrijf waar iets meer dan tweehonderd mensen werken die het moeilijk hebben in het gewone arbeidscircuit. Pascale Innocent, Algemeen Directeur van KUNNIG: “We werken met langdurig werklozen, mensen met een taalhandicap of met een andere beperking die wat extra begeleiding nodig maakt.

 

Maar eigenlijk speelt die beperking niet zo’n grote rol. We draaien liever de rollen om en focussen op wat onze mensen wél goed kunnen – soms zelfs beter dan anderen. Op maat van die sterktes zoeken we dan werk. Zoals bij AVA.”

Specifieke taken, hoge kwaliteit

Chris: “Ons aanbod is erg seizoensgebonden. Rond kerst en in aanloop naar de eerste schooldag hebben we hier veel extra repetitief werk te verzetten. Vroeger deden we daarvoor een beroep op interim-arbeid, maar de vele afwezigheden en korte termijncontracten waren eigenlijk niet werkbaar. Zeker in vakantie- en examenperiodes zaten we geregeld met de handen in het haar. KUNNIG biedt ons hier duidelijk meer: een in-house, stabiel en betrouwbaar team dat een constante kwaliteit aflevert.”

 

“Het KUNNIG-team neemt hier onder meer het etiketteren voor zijn rekening, net als in- en uitpakken en herverdelen van samengestelde assortimenten van producten. Allemaal eenvoudige en repetitieve taken die niet overgenomen kunnen worden door een machine. En net dat maakt het moeilijk om er geschikte mensen voor te vinden.”

 

Pascale: “Telkens wanneer een bedrijf taken uit te voeren heeft die niet passen in hun productieproces of bij een productiepiek, zijn wij de juiste partner. Ook automatisering houdt ooit op. En dan moet je kunnen terugvallen op betrouwbare handen – en die heeft KUNNIG te bieden: in onze schrijnwerkerij, met onze lassers, op vlak van montage en demontage, ...”

Uitstekende service en omkadering

De zes KUNNIG-collega’s werken in het logistiek centrum van AVA, en rijden daar elke ochtend samen in een busje naartoe.

 

Pascale: “Voor we aan een opdracht starten, kijken we erg grondig naar het operationele proces dat we straks overnemen. Dat bereiden we echt tot in de puntjes voor om zo efficiënt mogelijk te werken. Zo hebben we eerst een handvol kleinere opdrachten voor AVA uitgevoerd in onze eigen werkplaats – maar sommige opdrachten voeren we het best uit op locatie.”

 

“Die grondige voorbereiding is cruciaal om onze mensen een duidelijk werkkader te geven. En daarbovenop zorgen we voor veel begeleiding. Per tien medewerkers hebben we ongeveer één leidinggevende die alles aanstuurt. Zij werken bij onze teams ook erg op de trots in het nauwkeurig uitvoeren van taken. Zo mag je van onze mensen verwachten dat ze hun werk tot in de kleinste details precies uitvoeren. AVA vroeg een keer om nieuwe prijslabels op producten te kleven. Dan weet je dat onze mensen die erg precies op de juiste plaats zullen hangen: Kaarsrecht.”

 

Pascale Innocent, Algemeen Directeur van KUNNIG

Klanttevredenheid

Pascale: “Het is voor bedrijven niet evident  om een samenwerking met een beschutte werkplaats op te starten. Vaak heeft dat te maken met angst voor het imago. Veel bedrijven vragen zich af hoe hun claim van kwaliteit en productiviteit te rijmen valt met een beschutte werkplaats. Daar stuiten we vaak op.”

 

Chris: “Dat is onterecht! We hebben net voor samenwerking met KUNNIG gekozen omwille van de consistente kwaliteit. De AVA-klant heeft hoge verwachtingen en dat zit hem in details: netjes gekleefde labels, correct samengestelde pakketjes... Onze producten moeten er perfect uitzien! Bovendien is het ook economisch slim om dit soort taken aan een beschutte werkplaats uit te besteden.”

Toekomstmuziek

AVA en KUNNIG lijken vertrokken om ook op lange termijn met elkaar samen te werken.

 

Chris: “Absoluut. Met dit project is KUNNIG erin geslaagd om ook de meest kritische geesten hier bij ons voor zich te winnen. Zelfs de integratie met de vaste ploeg is probleemloos verlopen – toch niet zo evident. Wat ons betreft zit er dus zeker nog toekomst in de samenwerking met KUNNIG.”

 

Pascale: “Uiteraard horen we dat graag. Het past ook in onze visie om op lange termijn mee te werken als echte partner van onze klanten. Precies daarom hameren we ook op regelmatige evaluatiemomenten en een rechte lijn met de productiemanagers bij ons. Want dat werkt gewoon.

 

Lees meer getuigenissen over samenwerken met maatwerkbedrijven

Ontdek hoe een samenwerking met een van hen een meerwaarde betekenen voor uw onderneming.

Deel deze pagina: